kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Konut fonu borsa yolunda
Konut Edindirme Yardımı, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na dönüştürülüyor. Hak sahiplerine ortaklığın senetleri verilecek. İsteyen hisse sahipleri, bu senetleri borsada satabilecek.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesine ilişkin altyapı hazırlıkları tamamlandı. Emlak Bankası, KEY hesaplarında biriken paralara mahsuben, toplam 387 trilyon lira değerinde gayrimenkulü Emlak Konut'a devretti.

Daha önce sermayesine mahsuben devredilen 250 trilyon liralık gayrimenkul ile birlikte sermayesi 640.4 trilyon liraya ulaşan Emlak Konut, sermaye artışı için 27 Nisan'da olağanüstü genel kurul çağrısında bulundu. Genel kurulun ardından, sermaye artışı tescil edilerek, Mayıs ayı içinde gayrimenkul yatırım ortaklığına (GMYO) dönüşüm için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurulması öngörülüyor.

640 TRİLYONLUK SERMAYE
Kendi gayrimenkullerinin de değerlendirilmesi ile özvarlıkları toplamı 800 trilyon liraya ulaşması beklenen Emlak Konut GMYO, mevcut 640.4 trilyon liralık sermayesi ile halen faaliyette bulunan 8 GMYO'nun portföy değerinin de üzerinde, Türkiye'nin en büyük GMYO'su olacak. Türkiye'de halen faaliyette bulunan 8 GMYO'nun portföy değerleri toplamı, Şubat ayı itibariyle 415 trilyon 143.8 trilyon lira düzeyinde bulunuyor. Bu arada KEY hesaplarına mahsuben hak sahiplerine Emlak Konut GMYO'dan hisse senedi verilmesini düzenleyen kararnamenin, Bakanlar Kurulu'na sunulduğu belirtildi.

Emlak Konut SPK'nın onayı ile GMYO'ya dönüşünce, hak sahiplerine verilecek hisse senetleri halka arz sayılacak. Böylece, hisse senedi piyasasına sayısı 3-4 milyon arasında olduğu tahmin edilen yeni yatırımcı girecek.

BORSAYA YENİ YATIRIMCI
Halen 1.4 milyon olduğu tahmin edilen hisse senedi yatırımcısının sayısı, KEY hesaplarının tasfiyesi ile 5 milyonun üzerine çıkacak. Yüksek Planlama Kurulu, geçen yıl Ağustos ayında, Emlak Konut'un GMYO'ya dönüşmesine karar vermiş ve Emlak Bankası'ndan sermayesine mahsuben 250 trilyon liralık gayrimenkul aktarılmasını öngörmüştü.

Böylece 3.4 trilyon lira olan Emlak Konut'un sermayesi, 253.4 trilyon liraya çıkmıştı. Ardından geçen yıl yayımlanan kanun hükmünde kararname ile KEY hesaplarının tasfiyesi için GMYO formulü kabul edilmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır