kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
GSM'de son raunt 2 Mayıs'ta
GSM 1800 ikinci lisansı için Bakanlık 2 Mayıs'ta tekrar ihale açıyor. Yeni ihalede, eski şartlar ve 2 milyar 525 milyon dolar olan taban fiyat geçerli .

Ulaştırma Bakanlığı, Bakan Enis Öksüz'ün de oluruyla GSM 1800 lisans devri ihalesine teklif veren dört firmayı yeniden ihaleye davet etti. İkinci ihalenin 2 Mayıs günü saat 14.00'de yapılmasına karar verildi.

GSM 1800 ihalesinin yankıları yeni yeni bitmeye başlarken, Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, gözleri tekrar cep telefonu dünyasına çevirdi.

AYNI GRUPLARA DAVET
Bir konsorsiyumun yeniden ihale açılması halinde istenen rakamın verilebileceği yolundaki talebi üzerine bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanlığı, ihalenin 2 Mayıs tarihinde yeniden yapılacağını bildirdi. Açıklamada, "Kapalı teklif usulüyle yapılan ihalelerde istekli çıkmadığı veya teklif olunan bedel Komisyon'ca uygun görülmediği taktirde ya yeniden aynı usulle ihale açılır ya da idare yararı görüldüğü taktirde ihalenin bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde pazarlıkla yaptırılır. Birinci ihaleye katılarak yeterli bulunan dört grubun davet edilmesi, şartnamede belirtilen nitelik ve şartların aynen muhafazası, lisans bedeli olan 2.525 milyon dolar taban fiyatla ihalenin pazarlıkla açık artırma usulüyle yapılması, birinci ihalede verilen geçici teminat mektuplarının geçerli sayılması ve ihalenin belirlenen süre içinde 2 Mayıs 2000 tarihinde yapılmasına karar verilmiştir" denildi.

Açıklama öncesinde Reuters Ajansı'na bilgi veren bir Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi, GSM 1800 şebeke lisans devri ihalesinin Devlet İhale Kanunu çerçevesinde yeniden yapılması için dört konsorsiyuma davetiye gönderildiğini açıkladı. Davetiyelerin faksla gönderildiğini belirten yetkili, Koç Holding-Bilgin Medya Holding-SBC ile Sabancı-Doğuş-Doğan-Telefonica konsorsiyumlarından davetiyenin alındığı yönünde teyid geldiğini açıkladı.

İlk ihalede İş Bankası-Telecom Italia Mobile konsorsiyumunun 2 milyar 525 milyon dolarlık teklifle GSM 1800 lisansını alması diğer konsorsiyumların planlarını tekrar gözden geçirmesine neden oldu. 2000 yılı sonunda 14 milyon, 2003 yılında ise 25 milyon aboneye ulaşması beklenen cep telefonu pazarında Türkiye'nin dev firmaları da yer almak istiyor.

15 Nisan'daki ikinci GSM 1800 lisansı ihalesi için dört grup da ek süre verilmesini talep etmişti. İhalenin 17 Nisan'a alınmasına karşılık, gruplar gerekli kararları almak için yeterli zaman olmadığını belirtip, ihaleden çekilmişti. Ancak gruplardan, ihale günü Genpa-Atlas Finans-Telenor Mobil-Demirbank konsorsiyumu farklı bir teklifle yeni lisansa sahip olmak istediğini açıkladı. Konsorsiyum, yabancı ortakları olmadan ihaleye girmeleri kabul edilirse alt sınır olan 2.525 milyon doları verebileceğini belirtmişti. Ancak eski şartname geçerli olduğu için bu istek kabul edilmemişti.

Doğuş Grubu hâlâ istekli
GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Doğuş Grubu'nun GSM konusundaki iştahının devam ettiğini söyledi. Dün düzenlediği toplantıda konuşan Ergun Özen, grubun telekomünikasyon alanındaki büyüme stratejisini değişmediğini belirtti. Özen, Mayıs başında yapılacak GSM ihalesi için Doğuş Grubu'nun katılım konusunda istekli olduğunun sinyalini verdi. İhalede teklif alınamayan diğer GSM lisansı konusunda da "devletin paraya dönüştürücü girişimde bulunacağına inandığını" söyleyen Özen, ilk lisansın yüzde 49'luk bölümünün Telecom Italia'ya ait olduğunu söyleyerek, bu miktarın Türkiye'ye giren yabancı yatırım açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Telefonda devrim!
İnternet, sonunda telefon hatlarının 124 yıllık egemenliğine de son verdi. ABD'de geliştirilen "voice on the net" adlı yeni sistem, bilgisayar olmasa bile internet hatları üzerinden iletişim kurarak telefon faturalarını yüzde 90 oranında azalmasını sağlıyor. ABD'nin Seattle şehrinde uygulanan sistem, telefonunuzun kurulan dijital santrallere yönlendirilmesine dayanıyor. Böylelikle sizi arayan kişinin mesajı, telefon hattı yerine internet hattı üzerinden geliyor. Telefonu dijital santrale yönlendirmek için bilgisayar kullanmak gerekmiyor. ABD'de Net2Phone gibi bazı telefon operatörleri, yönlendirme işlevini cüzi bir miktar karşılığı üstleniyor. Sistem, özellikle farklı bölgelerde şubeleri olan işletmelerden büyük ilgi görüyor. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Merrill Lynch, farklı ülkelerdeki 6 bin 500 çalışanı üzerinde bu sistemi uyguluyor. Böylelikle birbirini arayan şirket çalışanlarının telefon faturalarından büyük tasarruf sağlanmış oluyor. Şimdiye kadar, telefondaki insan sesi elektrik dalgasına çevrilerek taşınıyordu. Oysa şimdi ses dijitalleştirilip veri parçalarına bölünüyor. Bu teknoloji yardımıyla aynı hat üzerinden birçok konuşma taşınabiliyor. Dijital sistem sayesinde konferans görüşme yapmak ve aynı anda birkaç kişiyle konuşmak da mümkün oluyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır