kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Soğuk savaşı Elian bitirecek
Clinton yönetiminin Kübalı çocuk Elian'ı babasına vermesi, Küba'yı memnun etti. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin açılması bekleniyor.

YILLARDIR Soğuk Savaş'ın yaşandığı Küba ve Amerika ilişkileri, Elian operasyonunun ardından yeni bir döneme girdi. Küba lideri Fidel Castro, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine yol açan 1961 yılındaki Domuzlar Körfezi çıkarmasının yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşmada Clinton ve Reno'ya teşekkür ederek Amerika ile ateşkes ilan etti. Bu olayın iki ülke arasında 40 yılda bir görülebilecek bir işbirliği günü olduğunu söyleyen Castro, yumuşamanın ilk sinyallerini verdi.

Amerikalı uzmanlar da Elian'ın iki ülke arasında işbirliği ortamını doğuracağını söylüyorlar. Florida Üniversitesi Siyaset Bilimi uzmanı Dario Moreno "Domuzlar Körfezi Küba-Amerika ilişkilerini 1961 yılından 2000 yılına kadar belirlemişti. Bu baskın da yeni nesildeki ilişkileri belirleyecek" diyerek olayın önemini vurguladı. Küba'dan kaçarak Amerika'ya yerleşenler ise durumu farklı değerlendiriyor. Elian'ı baskıcı Castro rejiminden kaçışın simgesi olarak gören Kübalı göçmenler Clinton ve Adalet Bakanı Janet Reno'ya ateş püskürüyorlar. Yapılan araştırmalar, Elian olayını küçük bir çocuğun babasına kavuşturulması olarak görüyor. Komünizm ve Castro gibi kavramların Soğuk Savaş döneminde kaldığını belirtiyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır