kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mollalar kışkırtıyor Hatemi yatıştırıyor
Mollalar, reformcuların çoğunlukta olacağı parlamentonun 27 Mayıs'ta göreve başlamasını engellemek için reformcuları kışkırtmaya çalışıyor. Hatemi ise şimdilik susmayı tercih ediyor

Ayetullah Ali Hamaney Dini lider
* Ordunun lideri

* Devrim Muhafızları'nın başında

* Anayasa'yı koruyucu konseyin başı

* Olağanüstü hal ilan edebilir

* Meclis'i feshetme yetkisi var

* Yargı onun denetiminde

Muhammed Hatemi Cumhurbaşkanı
* Yürütmenin başı

* Kendine bağlı İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Teşkilatını kontrol ediyor

* Bakanlar Kurulu'nu atıyor

* Halkın yüzde 75'inin desteğine sahip

İran'da geçen Şubat'ta yapılan seçimleri kaybeden mollalar, reformculara karşı gizli bir savaş başlattı. Reformculara göre, muhafazakar kanat, reformcu milletvekillerinin çoğunlukta olacağı yeni Meclis'in açılmasını engellemek istiyor. Reformcuların sesi olan gazeteleri kapatarak da ülkede gerginlik yaratmak amacındalar. Halk, gazetelerin kapatılmasına aşırı tepki gösterir de sokaklara dökülür ve şiddet olayları yaşanırsa, dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Meclis'in açılışını erteleyebilir ve mollalar böylece istediklerini elde etmiş olur.

Mollaların bir başka oyunu da başkent Tahran'da yaşanıyor. 30 milletvekili çıkaran Tahran'da seçim sonuçları yeniden kontrol ediliyor. Çünkü bu kentten seçimleri kazanan tek muhafazakar milletvekili eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani idi. Rafsancani'nin hile ile kazandığı iddia edildi ve Tahran kentinde sonuçlara itiraz edildi. Seçim kurulunun şimdi Tahran kenti sonuçlarını yeniden açıklaması gerek. Ancak sonuçlar bir türlü açıklanmıyor. 27 Mayıs'ta yeni milletvekilleri yemin ederek görevlerine başlayacaklar. Ancak Tahran'daki sonuçların açıklanması gecikirse, Hamaney, Meclis'in açılışını erteleyebilir.

Mollaların tüm bu oyunlarına karşı, ılımlı Cumhurbaşkanı Hatemi'nin tavrı ortamı sakinleştirmekten yana. Şimdilik tansiyonu düşük tutarak, 27 Mayıs'ta kendi yanlılarının çoğunluğu oluşturduğu yeni Meclis görevine başladıktan sonra reformlarına devam etmek istiyor. Hatemi, saldırgan bir tutum takınmak yerine, dün yaptığı konuşmada halkı sakin olmaya çağırdı ve "İran'ın bugün, hedeflerimize ulaşmak için sükunet ve dayanışmaya hiç olmadığı kadar ihtiyacı vardır. Bugün, özellikle yeni bir meclis öncesinde sükunete ihtiyacımız var." açıklamasını yaptı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır