kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Basına kelepçe
İran'da 12 reformcu gazete ile dergi İslam'a ve devrime aykırı yayın yapıp halkı kışkırttığı gerekçesiyle ikinci bir emre kadar kapatıldı.

İran'da basına darbe. Son dört günde 3 gazeteci tutuklandı, bir düzine kadar gazete ise kapatıldı. Mollaların güdümündeki Basın Mahkemesi, ılımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yanlısı 15 reformcu gazeteden 12'sinin "ikinci bir emre kadar" yayın hayatına son verdi.

Son bir haftada yaşanan olaylar, molla yanlılarının Hatemi'nin pozisyonunu zayıflatmak ve onun liberal reformlarına darbe vurmak amacıyla işbaşında olduklarını gösteriyor. Mollalar, geçen Şubat'ta yapılan seçimleri reformcular karşısında kaybetmelerine rağmen, hala güçlü olduklarını göstermek istiyorlar. Ülkede yargıyı, orduyu ve yayın organlarını kontrol ediyorlar.

HATEMİ'NİN SESİ
Uzmanlar, İran'daki güç savaşının çok kritik bir boyuta geldiğini belirterek, "Basın, Hatemi için halka seslenmenin tek yoluydu. Bu elinden alınırsa ciddi bir problemle karşı karşıya kalır." diyor.

Yüksek tirajlı 8 günlük gazete ve 4 haftalık dergi, yargının "İslami ilkelere ve devrimin ruhuna aykırı yayınlar yaptıkları ve halkı kışkırttıkları" gerekçesiyle yasaklandı. Sadece 4 reformcu gazete, Akber-i Ektesad, Subh-i Emruz, Mosharekat ve Bayan kapatılmadı. Subh-i Emruz gazetesine özellikle dokunulmadı. Bu gazetenin, Hatemi'ye yakınlığıyla bilinen genel yayın yönetmeni Sait Haceryan geçen ay suikaste uğramıştı. Durumu hâlâ ciddiyetini koruyor. Bu gazetenin kapatılması halkı galeyana getirebilir.

BERLİN'DE BAŞLADI
Basına sansür geçen ay Berlin'de yapılan bir İslam konferansının sonucu... Bu konferansa ülkenin önde gelen siyasileri ve gazetecileri katıldı. Ancak geçtiğimiz hafta bu konferansta çekilen ve "Devrim'e hakaret edildiği" öne sürülen video görüntüleri devlet kanallarından yayınlandı. Dini lider Hamaney ise, bir açıklama yaparak "Kapatılması gereken 10-15 gazete var" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır