Emniyet Amiri Semih Balaban hayatını kaybetti. Mazlum Şeker çatışmayı izlerken seken kurşunla yaşamını yitirdi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bir operasyonun ardından...
Bir operasyonun ardından...
Uzmanlara göre Bostancı operasyonu can kaybı yaşandığı için 'başarısız' bir operasyon. Eski Emniyet Müdürü Feramuz Erdem istihbaratın eksik olduğunu, keşfin yapılmadığını ve polislerin deneyimsiz olduklarını söylüyor. Erdem bu tür operasyonların Özel Harekat timlerinin işi olduğunu anımsatıyor..
27 Nisan'da bütün İstanbul, Bostancı'da yapılan operasyonla uyandı. Devrimci Karargah örgütü Merkez Komitesi üyesi olduğu açıklanan Orhan Yılmazkaya'nın olduğu hücre evine yapılan operasyon, tam altı saat sürdü. İstanbulluların canlı yayında izlediği operasyonda Emniyet Amiri Semih Balaban ve olayı izleyen Mazlum Şeker hayatını kaybetti, biri gazeteci altısı polis, yedi kişi yaralandı. Operasyonla ilgili pek çok ayrıntı hâlâ tartışılıyor. Emniyet'in çeşitli birimlerinde görev yaptıktan sonra 2007'de Emniyet Müdürü sıfatıyla emekli olan Feramuz Erdem'le operasyondaki soru işaretlerini konuştuk. Operasyonu profesyonel bir gözle değerlendiren Erdem, eleştirilerinin rencide etmek amacı taşımadığını ancak polis teşkilatının da kendini yenilemesi gerektiği görüşünde.
İstanbul sokaklarından, Şırnak Uludere'ye kadar pek çok yerde görev yapan Erdem; eski bir mensubu olduğu teşkilatın 10 Nisan Polis Günü'nde gül dağıtmak yerine, üniversitelerle işbirliği yapması, suç istatistiklerini açıklaması ve en önemlisi asayişi sağlamayı asli görevi olarak görmesi gerektiğini söylüyor. Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdem'in yanıtlarından öne çıkanlar şunlar...
PROSEDÜR NASIL?
Operasyonların prosedürü şöyledir: Bir amir vardır, operasyonu o yönetir ve genellikle özel harekatçıdır.
Operasyon alanında silah kullanacak kişileri amir belirler, geride olan birimler silah kullanmaz. Bir de yardımcısı vardır, o da alanı sterilize eder.
ÇEVRE GÜVENLİĞİ
Silah kullanılan bir operasyonda en az 200 metrenin insansızlaştırılması gerekiyordu. Ancak Bostancı'da güvenlik şeridi sadece yola paralel çekilmişti.
BİNALAR DOLUYDU
Güvenli bir tahliye planının yapılması, hem hücre evinin olduğu binanın hem de yan binaların boşaltılması gerekirdi. Bostancı'da bu yapılmadığı gibi, Orhan Yılmazkaya'nın silahından çıkan kurşunlar karşı binadaki bir evde bulunan çocuk odasının yatağına kadar ulaştı. İhmal edilen bir başka şey de binanın doğalgazının kesilmemesiydi. Yılmazkaya istese doğalgazı sonuna kadar açıp, bütün binayı havaya uçurabilirdi.
TRAFİK AKIŞI
Çatışmanın olduğu hücre evinin arka caddesi trafiğe açık tutuldu. Ve hücre evindeki kişi, buradan arka pencereye giderek rastgele ateş açtı. Operasyonu yöneten amirin, semt haritasını önüne alıp, trafiğe kapatılacak yollara hemen karar vermesi gerekiyordu.
DİRENİŞE ŞAŞIRDILAR
Polisler kapıyı çaldıktan sonra bomba ve silahla karşılık almayı beklemiyordu. Yaralı olarak geri çekildiklerinde garaj kapısını bile açtırmadıkları için yaralıları garaj kapısının üzerinden tahliye ettiler, yani geri çekilme yolları bile kapalıydı.
SAĞ YAKALANMALIYDI
Polisin birinci önceliği hücre evindeki kişiyi sağ ele geçirmek olmalıydı. Çünkü ancak bu şekilde daha fazla bilgiye ulaşılabilirdi. Çatışma anında ise hangi silahların ve enterne edici araçların kullanılacağına operasyonu yöneten amir karar vermeliydi.
PLANLI DEĞİLDİ
Hedef belirlendikten sonra kişi teknik ve fiziki takiple izlenmeliydi. İzlemenin sonucunda da keşif yapılmalıydı. Operasyondan önce hücre evi hakkında hiçbir istihbari bilgi toplanmadı ve her operasyondan birkaç gün önce yapılması gereken keşif yapılmadı. Böylece içeride kaç kişinin yaşadığı önceden öğrenilebilir, hücre evine bu kadar çok cephane yığıldığı kesinlikle bilinirdi. Polis hücre evine sıradan bir gözaltı işlemi yapmaya gitti ve direnişle karşılaştı.
VATANDAŞ DUYARSIZ
Operasyon sırasında silahın önünde kimsenin olmaması gerekirdi. Ancak vatandaşlar, film seyreder gibi çatışmayı seyretti. Polisin de kendisine engel olanları operasyon bitiminde serbest bırakmak üzere gözaltına alma yetkisi vardı. Ancak ne vatandaş ne de polis üzerine düşeni yaptı.
POLİS DENEYİMSİZDİ
İstanbul polisi altı-yedi yıldır böyle bir çatışma yaşamadı. Deneyimli personel de yanlış kadrolaşma nedeniyle şimdi başka birimlerde çalışıyor.
EKİP YANLIŞTI
Bostancı operasyonu, Terörle Mücadele ekiplerince yapıldı. Ancak bu tür operasyonları Özel Harekat birimleri yürütmeli. Özel eğitim alan Özel Harekat birimleri, karşılık gördüklerinde planlı olarak geri çekiliyor. Emniyet Amiri Semih Balaban, kapıyı çaldıktan sonra üzerine açılan ateşle öldü, ancak Özel Harekat'çılar kapıyı çaldıktan sonra kapı önünde beklemiyor, siper alıyor ya da yere paralel yatarak, içeriden gelecek yanıtı bu pozisyonda bekliyor.
OPERASYON BAŞARISIZ
Bostancı operasyonu, Batı standartlarına göre başarılı bir operasyon değildi. Batı'da bu tür operasyonların başarı kriteri, can kaybı ve yaralanmanın olmaması.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bir operasyonun ardından...
Yayın tarihi: 3 Mayıs 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/03/pz/haber,B4D63A2BDB7B49F38529D258E2ADA700.html
Tüm hakları saklıdır.