SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1 Milyon TL = 1 Yeni Türk Lirası
Darphane Basın Duyurusu
Para Birimi Hakkında 5083 sayılı Kanun
Sık sorulan sorular
Neler olacak?

Para Birimi Hakkında 5083 sayılı Kanun

Kabul Tarihi: 28.01.2004
Yürürlük tarihi: 31.01.2004

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimi

Madde 1- Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimi Yeni Türk Lirasıdır. Yeni Türk Lirasının alt birimi Yeni Kuruştur. Bir Yeni Türk Lirası (YTL) yüz Yeni Kuruşa (YKr) eşittir.

Bakanlar Kurulu, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan yeni ibarelerini kaldırmaya ve uygulamaya ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir.

Türk Lirası ile Yeni Türk Lirası arasında değişim oranı ve Yeni Kuruşa tamamlama*

Madde 2- Türk Lirası değerler Yeni Türk Lirasına dönüştürülürken, bir milyon Türk Lirası (1.000.000 TL) eşittir bir Yeni Türk Lirası (1 YTL) değişim oranı esas alınır.

Türk Lirası değerlerin Yeni Türk Lirasına dönüşüm işlemlerinin ve Yeni Türk Lirası cinsinden yapılan işlemlerin sonuçlarında ve ödeme aşamalarında yarım Yeni Kuruş ve üzerindeki değerler bir Yeni Kuruşa tamamlanır; yarım Yeni Kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.

Türk Lirasına yapılan atıflarda değişiklik
Madde 3- Kanunlarda ve diğer mevzuatta, idari işlemlerde, yargı kararlarında, her türlü hukuki muamelelerde, kıymetli evrak ve hukuki sonuç doğuran diğer belgeler ile ödeme ve değişim araçlarında Türk Lirasına veya liraya yapılan atıflar, 2 nci maddede belirtilen değişim oranında Yeni Türk Lirasına yapılmış sayılır.

Banknotların resim ve görüntülerinin çoğaltılması ve yayınlanması
Madde 4- Halen tedavülde bulunan, tedavülden çekilmiş veya tedavüle çıkarılacak olan banknotların resim ve görüntülerinin çoğaltılması ve yayınlanmasına ilişkin boyut, renk, malzeme, çözünürlük, üzerinde bulunacak ibareler ve benzeri hususlarla ilgili şartlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenir ve Resmi Gazetede ilan olunur.

İlan olunacak şartlara uymayan kişiler hakkında fiil daha ağır bir suça vücut vermediği takdirde bir milyar beş yüz milyon liradan beş milyar liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.

Yürürlükten kaldırılan hükümler
Madde 5- 24/12/1937 tarihli ve 3290 sayılı Devlet Hesaplarında Liranın Esas İttihaz Edilmesi Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1- Halen tedavülde bulunan Türk Lirası banknotlar ile madeni paralar 1/1/2005-31/12/2005 tarihleri arasında Yeni Türk Lirası banknotlarla ve yeni çıkarılacak madeni paralarla birlikte tedavül eder.

Söz konusu banknotların birlikte tedavülü ve değiştirilmesine ilişkin esaslar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca, madeni paraların birlikte tedavülü ve değiştirilmesine ilişkin esaslar ise Hazine Müsteşarlığınca belirlenir.

Bu Kanunun uygulanmasında karşılaşılan tereddütleri gidermeye ve gerekli düzenlemeleri yapmaya Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan; görev alanlarına giren konularda düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilidir.

Geçici Madde 2- Türk Lirası üzerinden yapılan her türlü hukuki muamele ile hukuki sonuç doğuran belgelerin 2 nci maddede belirtilen değişim oranı dikkate alınarak 31/12/2005 tarihine kadar, bu tarih dahil Yeni Türk Lirasına göre değiştirilmesi halinde, muamele ve düzenlenecek belgeler her türlü vergi, resim, harç ve diğer yükümlülüklerden muaftır.

Geçici Madde 3- 1/1/2005-31/12/2005 tarihleri arasında, bütün mal ve hizmet bedellerinin, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 12 nci maddesi çerçevesinde düzenlenecek etiket ve tarife listelerinde Türk Lirası ve Yeni Türk Lirası üzerinden ayrı ayrı gösterilmesi zorunludur.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler hakkında 4077 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen ceza uygulanır.

Yürürlük
Madde 6- Bu Kanunun;
a) 4 üncü maddesi ile geçici 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yayımı tarihinde,
b) Diğer hükümleri 1/1/2005 tarihinde, yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 7- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE
Ulusal ekonomimizde 1980-2002 döneminde yaşanan enflasyonist süreç dolaşımdaki banknot tutarına da yansımış, 31/12/1980 tarihinde 278,6 milyar Türk Lirası olan tedavüldeki banknot tutarı (emisyon hacmi) 31/12/2002 tarihinde 7 katrilyon 635 trilyon 621,9 milyar Türk Lirasına (27.407 katına) ulaşmıştır.

Bu gelişmenin bir sonucu olarak 1927 yılından 1980 yılına kadar dolaşımdaki banknot ihtiyacı 50 Kuruş ile 1.000 Türk Lirası arasında değişik değerlerdeki banknotlarla karşılanabilirken, 1981 yılından günümüze kadar geçen zaman içinde artan dolaşım ihtiyacını karşılayabilmek için üst değerde yeni banknotlar dolaşıma çıkarılmış ve en küçük değerlerdeki banknotlar da tedavülden çekilerek dolaşımdaki banknot kompozisyonu 2002 yılı sonunda 250.000, 500.000, 1.000.000, 5.000.000, 10.000.000 ve 20.000.000 Türk Liralık banknotlardan oluşmuştur.

Paramızın taşıdığı kupür değeri bakımından, bugün dünyada rastlanmayan büyüklüklere ulaşması sonucunda, ifade ve yazılmasında çeşitli zorluklarla karşılaşılmaktadır.

Bu nedenle, paramızdan altı sıfır atılarak bir milyon Türk Lirası eşittir bir Yeni Türk Lirası (1.000.000 TL = 1 YTL) değişim oranında yeni bir para birimine geçilmesi ve ulusal ekonominin kapsamına giren parasal değer ve kayıtlarda genel bir sadeleştirilme yapılması uygulama açısından pratik bir çözüm olarak görülmektedir.

Kanun, bu amaçla hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1- Madde ile, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimi Yeni Türk Lirası (YTL) olarak kabul edilmiştir. Yeni Türk Lirasının alt biriminin Yeni Kuruş (YKr) olduğu ve bir Yeni Türk Lirasının yüz Yeni Kuruşa eşit olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu çerçevede, defter ve kayıtların tutulmasında hesap birimi olarak Türk Lirası yerine Yeni Türk Lirasının kullanılacağı doğaldır.

Parasından sıfır atarak yeni para birimine geçen ülkeler genelde yeni para birimi olarak eski para birimlerinin başına "Yeni" ifadesini eklemekte, bilahare yapılan bir para birimi değişikliği ile de bu ifadeyi kaldırarak eski para birimine dönmektedirler. Ülkemizde de benzer şekilde, halen dolaşımdaki paradan sıfır atılarak geçilecek yeni para birimi Yeni Türk Lirası olarak belirlenmektedir. Türk Lirasına geri dönmek ve defter ve kayıtların tutulmasında hesap birimi olarak tekrar Türk Lirasının kullanılmasını sağlamak amacıyla Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruştaki "Yeni" ibarelerini kaldırma hususunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir.

Madde 2- Madde ile, Türk Lirası yeni para birimi olan Yeni Türk Lirasına dönüştürülmüş ve Türk Lirasından altı sıfır kaldırılarak, bir milyon Türk Lirası eşittir bir Yeni Türk Lirası (1.000.000 TL = 1 YTL) değişim oranında yeni bir değer getirilmiştir.

Mal ve hizmetlerin fiyatları bir Yeni Kuruşun altında olabileceği gibi, bir Yeni Kuruşun altındaki değer küsuratlı olarak da belirlenebilecektir. Vergiler, yabancı para alım satımı ve benzeri belli sabit sayılarla çarpım yapılarak elde edilen sonuç üzerinde tahakkuk, tahsil ve ödeme işlemlerinde, işlem sonuçları da bir Yeni Kuruşun altında veya değer küsuratı bir Yeni Kuruşun altında olabilecek şekilde sonuç verebilecektir.

Tamamlama işlemlerinin birim fiyatlarda değil, işlem sonuçlarında ve ödeme aşamasında gerçekleştirilmesi ve ödeme kayıtlarının virgülden sonra en çok iki hane ile yapılmasının amaçlandığı bu maddede; Türk Lirası değerlerin Yeni Türk Lirasına dönüşüm işlemlerinin ve Yeni Türk Lirası cinsinden yapılan işlemlerin sonuçlarında ve ödeme aşamalarında bir Yeni Kuruşun altındaki tutarları ödemeye olanak verecek madeni para bulunmaması nedeniyle, yarım Yeni Kuruş ve üzerindeki değerlerin bir üst Yeni Kuruşa tamamlanması, yarım Yeni Kuruşun altındaki değerlerin dikkate alınmaması yönünde düzenleme getirilmiştir. Bu düzenleme doğrultusunda, sayısal işlem yapan elektronik cihazların ve bilgisayar yazılımlarının yenilenmesi gibi bazı teknik güçlüklerin de önüne geçilmiş olunacaktır.

Madde 3- Madde ile, Yeni Türk Lirasının para birimi olarak kabul edilmesi nedeniyle, kanunlarda ve diğer mevzuatta, idari işlemlerde ve yargı kararlarında, hukuki sonuç doğuran herhangi bir belgede, en geniş anlamıyla herhangi bir hukuki ilişkide, ödeme ve değişim araçlarında, Türk Lirasına veya liraya yapılan atıfların, bir milyon Türk Lirası eşittir bir Yeni Türk Lirası (1.000.000 TL = 1 YTL) değişim oranıyla, aynen Yeni Türk Lirasına atıf yapılmış kabul edileceği ve geçerli sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yeni Türk Lirasının uygulamaya konulması söz konusu hukuki ilişkilerin şartlarında değişikliğe yol açmayacak veya herhangi bir edimi ifa ederken taraflardan birine mazeret öne sürme ya da bu hukuki ilişkiyi tek taraflı olarak değiştirme veya feshetme hakkı vermeyecektir.

Madde 4- Madde ile, doğrudan sahtecilik amacı olmaksızın ancak, sahtecilikte kullanılma tehlikesini yaratarak banknotların resim ve görüntülerinin çoğaltılması ve yayınlanması durumunda uygulanacak ceza hükümlerinin mevzuatımızda bulunmaması nedeniyle, hem bu boşluğun doldurulması, hem de mevzuat uyumlaştırması kapsamında Avrupa Birliği mevzuatında olan bu düzenlemeye uyumun sağlanabilmesi amaçlanmaktadır.

Bu konudaki düzenlemelerin Avrupa Merkez Bankası tarafından güncel koşullar doğrultusunda değiştirilebilmesi nedeniyle, sık sık kanun değişikliğine gidilmemesi için banknotların resim ve görüntülerinin çoğaltılması ve yayınlanmasına ilişkin boyut, renk, malzeme, çözünürlük, üzerinde bulunacak ibareler ve benzeri hususlarla ilgili şartların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenmesi, Resmi Gazetede ilan edilmesi ve bu şartlara uymayan kişilere cezai müeyyide uygulanması öngörülmüştür.

Madde 5- Madde ile, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimi olarak Yeni Türk Lirası kabul edildiğinden, Lirayı para ve hesap birimi kabul eden 24/12/1937 tarihli ve 3290 sayılı Devlet Hesaplarında Liranın Esas İttihaz Edilmesi Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1- Madde ile, diğer ülke uygulamaları da dikkate alınarak hem eski para biriminin yenileri ile değiştirilmesinde süre yönünden yaşanabilecek sıkıntıların aşılması, hem de yeni paranın kredibilitesinin olumsuz etkilenmemesi ve her iki para biriminin takibinde yaşanabilecek zorlukların önüne geçilebilmesi bakımından, Türk Lirası banknot ve madeni paraların 1/1/2005-31/12/2005 tarihleri arasında Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralarla en fazla bir yıl birlikte tedavül etmesi öngörülmüştür.

Banknotların birlikte tedavülü ve değiştirilmesine ilişkin esasların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca, madeni paraların birlikte tedavülü ve değiştirilmesine ilişkin esasların ise Hazine Müsteşarlığınca belirlenmesi hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, geçiş döneminde herhangi bir hukuki boşluğun doğmamasını teminen, bu Kanunun uygulanmasında karşılaşılan tereddütleri gidermeye ve gerekli düzenlemeleri yapmaya Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, görev alanına giren konularda ise, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düzenleme yapmaya yetkili kılınmıştır.

Tedavülden çekilecek Türk Lirası banknotlar, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 37 nci maddesine göre 1/1/2006 tarihinden itibaren on yıl sonra zamanaşımına uğrayacaktır.

Geçici Madde 2- Madde ile, tarafların, Türk Lirası üzerinden yapılan her türlü hukuki muamele ile kıymetli evrak ve hukuki sonuç doğuran diğer işlem ve belgeleri bu Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen değişim oranını dikkate alarak 31/12/2005 tarihine kadar, bu tarih dahil Yeni Türk Lirasına göre değiştirmeleri halinde bu muamele ve düzenlenecek belgelerin vergi, resim, harç ve diğer yükümlülüklerden muaf olacağı hükme bağlanmıştır.

Geçici Madde 3- Madde ile, kamuoyuna Yeni Türk Lirasına geçişte ve uyum sağlamada kolaylık sağlaması açısından Yeni Türk Lirasının tedavüle çıkacağı 1/1/2005 tarihinden başlayarak, Türk Lirası ve Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paraların birlikte tedavül süresi sonu 31/12/2005 tarihine kadar bütün mal ve hizmet bedellerinin 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 12 nci maddesi doğrultusunda etiket ve listelerde Türk Lirası ve Yeni Türk Lirası üzerinden ayrı ayrı gösterilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluğa uymayanlar hakkında da aynı Kanunun 25 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki cezanın uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Madde 6- Madde ile, Yeni Türk Lirasına geçiş ile ilgili Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılacak hazırlık ve düzenleme çalışmalarına imkan tanınması, defter ve kayıtların tutulmasında kolaylık sağlanması amacıyla Kanunun 4 üncü maddesi ile geçici 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hariç 1/1/2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.

Madde 7- Yürütme maddesidir.


DERLENEN HABERLER
Sıfırları gitti değeri arttı
Sıfırları gitti değeri arttı
Türk Lirası'ndan altı sıfır atılması para koleksiyoncularını da harekete geçirdi. Uzmanlar da "Elinize geçen A ve B serisi 1 YTL, 30 yıl sonra çok değerli olacak" diyor. İşte eski ya da...devamı
Serbest dönem başladı, ilk indirim mazotta yapıldı
Serbest dönem başladı, ilk indirim mazotta yapıldı
Türkiye'de dün Yeni Türk Lirası ile birlikte akaryakıtta da serbest dönemin ilk günü yaşandı. Serbest piyasaya geçişle birlikte, akaryakıt fiyatlarında indirime yolaçacağı şeklindeki...devamı
Eyvah, sıfırları unutmuşlar!
Eyvah, sıfırları unutmuşlar!
Yeni yıla YTL ile giren halk, yeni paranın şaşkınlığı içinde. Bankamatiklerden para çekenler ilk kez gördükleri YTL'ye alışmaya çalışırken, "Eyvah sıfırları unutmuşlar" diyenler...devamı
Maliye uyardı: Kartı unutun, cebe nakit koyun
Maliye uyardı: Kartı unutun, cebe nakit koyun
Yılbaşı gecesinde kredi kartı ile yapılacak işlemlerde sıfırların sorun olacağına dikkat çeken Maliye yetkilileri uyardı: Yılbaşı yemeği bir servete mal olabilir.... Türkiye yılbaşı...devamı
Kuruşlu günlere geri döndük
Kuruşlu günlere geri döndük
Yüksek enflasyon nedeniyle neredeyse herkesin milyarder olduğu Türkiye'de bugünden itibaren "kuruşlu" günler yeniden başladı. Artık servetleri katrilyonlarla ifade edilen Koç, Sabancı gibi...devamı
Avusturya'da YTL krizi
Avusturya'da YTL krizi
YTL'nin Euro'ya olan benzerliği ülkede panik yarattı. 160 bin sigara ve meşrubat makinesinde 4.8 milyon Euro harcanarak değişiklik yapılacak. Yılbaşında dolaşıma çıkacak madeni 1 Yeni...devamı
YTL için sabahlayacaklar
YTL için sabahlayacaklar
Bütün bankaların teknik birimleri YTL'ye geçiş nedeniyle sabaha kadar görev başında olacak. Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçiş nedeniyle teyakkuza geçen bankacılar, yeni yıla merkez...devamı
İlk YTL'yi Erdoğan çekecek
İlk YTL'yi Erdoğan çekecek
Bu gece yarısı tedavüle girecek YTL'yi ilk kez tatilini Safranbolu'da geçirecek olan Erdoğan kullanacak.... Başbakan Tayyip Erdoğan, yılbaşı tatilini geçireceği Safranbolu'da 1...devamı
Türkiye YTL'yle tanıştı
Türkiye YTL'yle tanıştı
Vatandaşlar, Yeni Türk Lirası'yla tanıştı. Yılın ilk gününde ATM'den para çeken bazı vatandaşlar YTL'yi şaşkınlıkla karşılarken bazıları da YTL'yi çok fazla farklı bulmadığını dile getirdi.devamı


DOSYAYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER
 Kuruşlu çekler müşterilere gitti
 Yeni TL'nin 2005'te çıkışı, resmileşti
 Asgari ücretten büyük banknot, ayıp olurdu!
 Yeni Lira'ya alıştıra alıştıra geçeceğiz
 Serdengeçti YTL için 'sabır' dedi
 Kuruş'un hesabını yapacağız
 İMKB Yeni Lira'ya hazırlanıyor
 YTL ikramiyeli ilk piyango biletleri satışta
 TL'den 6 sıfır atılması Meclis'ten geçti
 Halkın % 97.7'si YTL'nin farkında
 Babacan, YTL dersi verdi
 YTL Doğu'da depolanıyor
 Koleksiyoncular YTL için sıraya girdiler
 POS makinelerinde 3 sıfıra dikkat!
 YTL'nin 'Yeni'si kalkacak çekte komik sorun çıkacak
 Yeni Kuruş'ta kriz 'denemeyle' çözüldü
 Cumhuriyet'in ikinci parası vitrinde
 Kuruş için 4 sıfır atın
 2005 bütçesi 152 milyar Yeni Türk Lirası
 Yaşasın Yeni Türk Lirası
 Yuvarlamanın önündeki en büyük engel 1 kuruş
 'YTL'ye tam zamanında geçiyorsunuz'
 İşte Türkiye'nin yeni parası
 YTL'de sahteyi ayıklama makinasında yarış kızıştı
 Yeni kuruşta sadece Atatürk rölyefi var
 100 milyon lira değerinde banknota hazırlanın
 Sahtesini ayıklayacak madeni YTL'yi sayma makinesi çıktı
 Yeni Türk Lirası, Euro ve dolar kadar güçlü olacak
 Darphane, madeni YTL'nin seri üretimine başlıyor
 Muhasebeciler, YTL'ye herkesten hızlı alışacak
 Yılbaşı gecesi kredi kartları 5 dakika kullanılamayacak
 Hükümetten memura 2005'te yüzde 8 zam
 Vatandaş YTL ile artık kirli paradan nefret etmeyecek
 YTL ile 1 milyon lira hem banknot hem de madeni olacak
 Piyangoda milyon dönemi
 YTL, Darphane Genel Müdürü'nü istifa ettirdi
 Neler olacak?
 Parada 'yenilik' telaşı
 Maliye YTL'ye geçerken yuvarlama yapmasın
 Yeni Lira ve kuruşa uyumlu yazar kasa
 Yeni TL toplantıları Anadolu'dan başladı
 Yeni Lira'ya reklamcı aranıyor
 Metropolde sona geldik yeni pazarımız Anadolu
 Marketlerle Yeni Lira zirvesi!
 Boyner etiketlerden şimdiden 6 sıfırı attı
 Fiyatlar yuvarlana yuvarlana zamlanacak
 6 sıfır atma kararı kararlılığın göstergesi
 Sıfır atıp, başarısız olursak kaybederiz
 Liradan 6 sıfır atılması tasarısı Başbakanlık’ta
 Kimsenin talimatıyla zam yapmayız
 192 hissenin fiyatı kuruşun altında kalacak
 Cüzdanlar hafifleyecek
 1970'ten 2004'e enflasyon nostaljisi
 YTL'de İngilizce ibare yok
 Puanlar da Yeni TL'ye geçiyor
 Vatandaş Yeni Lira'yı sahiplendi
 Yarım kuruşun altındaki vergiler ödenmeycek
 100 YTL'de İshak Paşa Sarayı, 50 YTL'de Kapadokya
 YTL'nin perakendeye maliyeti 1 milyon $
 Önümüzdeki yıl 21 çeşit para kullanacağız
 Bozuk paralar basılamadı Yeni TL'de gecikme sinyali
 Maliye'den YTL'li yazar kasa uyarısı
 YTL'li hesabı karıştıranlar var
 Merak etmeyin! YTL ile fiyat artışı sürekli olmaz
 Milyarder Türkler'in sayısı YTL ile azaldı
 'Yuvarlama yaparak kazanç sağlamak haram'
 Dolar, 1.33 YTL'ye düştü
EMRE AKÖZ
YTL'yi tanıtmada geç kalıyoruz
Yeni Lira'daki Atatürkler
Yeni para biriminden korkmaya gerek yok
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Babacan: En çok '100 YTL' hoşuma gidiyor
YTL'deki Atatürk portresi beğenilmedi
YTL'nin tanıtımına market desteği
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yeni paranın vitrine çıkartıldığı günde döviz tevdiat hesapları 50 milyar dolar
Yeni Türk Lirası'na geçişin başarısı da Kıbrıs'tan geçer
REHA MUHTAR
Yeni TL fiyatları artıracak..
SERVET YILDIRIM
YTL'nin önündeki risk: Reform yorgunluğu
Yeni lira, yeni bütçe
YTL'nin başarısı enflasyona bağlı
ALİ ERDOĞAN
Bebek Yüz yeni lirayı kaldıracak
MUHARREM SARIKAYA
Kuruşun hesabını yapanlar
Madeni para mı, kağıt para mı?
MEHMET TEZKAN
Az sıfırlı günlere az kaldı
Milyon, bin, lira, kuruş derken kafalar karışacak.
MEHMET BARLAS
Paradan sıfır atmak kolay, beynimizdeki sıfırlar ne olacak?
NEBİL ÖZGENTÜRK
Eski kuruşlarınızı çıkarın!
İLKER SARIER
Yüreklerimize su serpme makamları
ERDAL ŞAFAK
Dolardaki düşüşten korkmalı mı?
Latife Hanım'ın sır mektupları
"Atatürk'le evli olmak" ile evli olmak" arasındaki farkı kavrayamadığı için 2 yıl 6 ay 5 günlük evliliği...
Said Nursi'den Fethullah Gülen'e Nur Cemaati
Bitlis'in Nurs köyünden çıkan bir adamın etkisi nasıl hızla yayıldı? Said Nursi Kurtuluş Savaşı'nı neden...
Mortgage
2005 yılında yasal düzenlemeler tamamlanırsa ipoteğe dayalı, kira öder gibi konut sahibi olmayı sağlayan...
Deprem
Güney Asya'daki deprem, Sumatra'daki adaları yerinden oynatarak Asya haritasında değişikliğe neden oldu.
Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda 13.12.2004 tarihinde...
CMUK (Ceza Muhakemesi Kanunu)
TBMM Genel Kurulu’nda, Ceza Muhakemesi Kanunu Tasarısı maddelerinin tamamı kabul edildi. Kabul...
Dünya Engelliler Günü
Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 12.29'unun yani 8.5 milyon kişi...
Zirve sona erdi
Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'nin 41 yıldır beklediği karar nihayet açıklanan zirve sonuç bildirgesiyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu