Fernando Krapp Bana Mektup Yazmış, 3 Kasım
Aksanat Prodüksiyon Yazan: Tankred Dorst Çeviren: Zeynep Avcı Yöneten: Işıl Kasapoğlu Dekor: Duygu Sağıroğlu Kostüm: Canan Göknil Müzik: Joel Simon Oyuncular: Tilbe Saran, Selçuk Yöntem, Bekir Aksoy, Cüneyt Türel
Dünya tiyatro yazınının önde gelen adlarından Tankred Dorst'un, yine dünya edebiyatının seçkin bir yazarı olan Miguel de Unamuno'nun oyunundan uyarladığı 'Fernando Krapp Bana Bir Mektup Yazmış' adlı tiyatro eseri, Akbank Prodüksiyon Tiyatrosu'yla Türkiye sahnelerinde oynanmaya başlıyor...
Gerçek ve aşk üzerine tutkulu bir oyun... Oyunun yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu yaparken, dekoru hazırlayan Duygu Sağıroğlu kostüm ise Canan Göknil...Gırtlağına kadar borca batmış bir baba (Cüneyt Türel), genç ve asi bir kız (Tilbe Saran), ve kimsenin karşı duramadığı güçlü bir adam (Selçuk Yöntem)... O güçlü adam kızı "satınalır" . kadın kocasına tutkuyla bağlanır. Ama kadının bir sevgilisi olur ve o güçlü adama bunu itiraf ederse? ... Yaşama, insanlara, olan bitenlere lekesiz, ama binbir görüntü aktaran, aktardığı görüntülerin hiçbiri ötekine benzemeyen bir kristalin ardından bakan bir oyun bu. Konu ilk bakışta çok sıradan görünen, evrensel bir olaya dayanıyor: Zengin bir adam maddi sıkıntılar içindeki bir başka adamın kızını "satın alıyor". Bir yanda babası, öte yanda tanımadığı adamın biri: Fernando Krapp. Ve öte yanda tabii ki hayâlleri... Bu hayâllerin uzantısında gibi görünen, soylu, ağzı laf yapan, kibar bir adam çıkıyor karşısına. Hem de bir Kont bu. Yoksa şu bildik üçgenle mi karşı karşıyayız? Yani, kadın, kocası ve sevgilisi... Hayır. Öyle olmadığını oyun ilerledikçe anlayacağız.
Unamuno cerbezeli bir yazar. Yazdıkları, ilk bakışta çok yalın, çok basit birşey anlatıyor gibi görünse de, kat kat, her katın altında gerçeğin binbir yüzünün belirip kaybolduğu şeyler kaleme almış. Felsefeyle, şiirle, edebiyatla, tiyatroyla, siyasetle, eğitimle ve daha birçok konuyla içiçe yaşamış, İspanya tarihinin kritik dönemlerinden birinde hem önemli işler yapmış, hem ağır darbeler yemiş, son derece önemli bir kültür adamı, kalem üstadı. Unamuno'nun uzun öyküsünü (Nada Menos Que Todo Un Hombre) Tankred Dorst ele alıp oyunlaştırdığında, ona usta bir kalemin başarabileceği bir tiyatro büyüsü katarak, herkesin içinde kendini bulacağı, ama hepimizin bambaşka açılardan değerlendireceğimiz gerçek ve aşk üstüne tutkulu bir oyun çıkarmış ortaya.
Bu oyunda sanki bildik insanlar var karşımızda. Çevremizde oyunun kişilerinden hepsi, hem de yüzlercesi var gibi... Ama gerçekten tanıyor muyuz onları? İlk bakışta zannettiğimiz gibi mi herşey? Acaba onlar gerçekten onlar mı? Ya duygular? Aşk, sevgi, nefret, kıskançlık, sahip olmak, fedakârlık, hayranlık...ve diğerleri? Onların tek bir tanımı mı var? Herkes için anlamları aynı mı?
Kısacık bir oyuna bu soruların yanıtları sığdırılır mı? Unamuno, Dorst ve AKSM Prodüksiyon Tiyatrosu ekibi bir olup galiba bunu başardılar.
|