|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
![](httpss://arsiv.sabah.com.tr/ozel/abnin193/im/dosya_header_193.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) |
Türkiye'ye Dair İlerleme Raporu'nun Sonuçları
Telekomünikasyon sektöründe, sabit telefon hizmetleri 2004 yılında tamamen serbestleştirildi ve İnternet hizmetleri pazarındaki rekabet arttı. Genel olarak müktesebatla belli bir oranda uyum sağlanmakla birlikte, bir önceki rapordan bu yana çok sınırlı bir ilerleme kaydedildi. Özellikle, Telekomünikasyon Kurumu'nun yeterince güçlendirilmesi ve tüm telekomünikasyon hizmetlerinde yeterli düzeyde bir rekabeti sağlamak dahil olmak üzere, yasal çerçevenin tamamlanması ve kuralların etkin şekilde uygulanması için daha fazla çaba gerekli.
Türkiye'nin kültür ve görsel-işitsel politikalar açısından müktesebatla uyumu sınırlı kalmakla birlikte, Türk vatandaşlarınca geleneksel olarak kullanılan diller ve lehçelerde radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili yönetmeliğin kabulüyle belli bir ilerleme sağlandı. Yönetmelik uygulanmaya başlandı ve Kürtçe ve diğer dillerde bölgesel ve ulusal çapta yayınlar başladı. Ancak bu yönetmeliğe eklenen koşullar hâlâ kısıtlayıcı ve müktesebata uyum konusunda önemli ölçüde çabanın sürdürülmesi gerekiyor.
Bölgesel politikayla ilgili müktesebat, Yapısal ve Uyum Fonlarının uygulanması açısından önem taşıyor. Bu alanda çok sınırlı bir gelişme sağlandı ve müktesebatla genel uyum düzeyi sınırlı. Bu nedenle, AB'nin yapısal enstrümanlarının uygun şekilde kullanılması için büyük çabaya gerek duyulacak. Gerekli kurumlar oluşturulmalı ve idari kapasite güçlendirilmeli.
Çevre konusunda bazı ilerlemeler sağlandı ve idari kapasite güçlendirildi. Ancak çevre müktesebatının iç hukuka aktarımı genel olarak düşük düzeyde kalıyor. İdari kapasitenin daha fazla güçlendirilmesine ve ilgili idareler arasında işbirliğinin iyileştirilmesine ihtiyaç var. Yatay mevzuat, hava ve su kalitesi, atık yönetimi, doğanın korunması, endüstriyel kirlenme ve risk yönetimi en yoğun çaba harcanması gereken alanlar. Tüketici ve tüketici sağlığının korunması alanında, özellikle pazar denetimi konusunda müktesebata uyum çabaları sürdü. Tüketicilerin korunması hususunda çeşitli bileşenler itibariyle müktesebata genel uyum eşit düzeyde değil ve güvenlikle ilgili olmayan önlemlerde ise daha ileri. Ürün güvenliğine dair müktesebatın etkin aktarımının ve uygulanmasının sağlanmasına ve idari kapasitenin iyileştirilmesine yönelik çabalar sürdürülmeli.
Türkiye adalet ve içişleri konusunda müktesebata uyum çabalarını sürdürüyor. Ancak, adli reform ve yolsuzlukla mücadele gibi önemli alanlarda ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Geri kabul anlaşması müzakereleri dahil olmak üzere, yasadışı göç ve insan kaçakçılığı gibi konularda hem ulusal düzeyde ilgili tüm idari birimler arasında, hem de AB ile işbirliğinin iyileştirilmesi gerekiyor. Mülteciler konusundaki Cenevre Sözleşmesi'ne uygulanan coğrafi sınırlama kaldırılmalı ve ilgili kurumlar arasında işbirliği iyileştirilmeli.
|
|
|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
|