AB Komisyonu'nun 2005 yılı Türkiye İlerleme Raporu
AB Komisyonu, Türkiye-AB ilişkileri yanında politik ve ekonomik kriterlerle Türkiye'deki yasal düzenlemeler ve uygulamaların AB standartları kapsamında değerlendirildiği 2005 yılı ilerleme raporunu açıkladı.
Raporun giriş kısmında daha önceki AB zirvelerinde Türkiye ile ilgili alınan kararlar doğrultusunda 3 Ekim'de müzakere sürecine başlandığı hatırlatılarak, Katılım Anlaşması'nın ''memnuniyet verici bir şekilde'' ilerlediği kaydedildi.
Türkiye'nin üyelik için yerine getirmesi gereken kriterlerin de değerlendirildiği raporda ''göreve geldikten itibaren geçen sürede mevcut hükümetin yaptığı 2 bin 340 üst düzey atamadan 306'sının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığına'' dikkat çekildi.
Kamu yönetimi alanında özellikle yerel yönetimleri ilgilendiren birçok yasal düzenlemenin yapıldığı hatırlatılan raporda ''Ombudsman kurumunun oluşturulmasında ilerleme kaydedilmediğine'' vurgu yapılarak, sözkonusu kurumun kamu yönetiminde verimliliği artırmada ve yolsuzlukları tespit etmede önemli fonksiyon üstlenebileceği kaydedildi.
SİVİL-ASKER İLİŞKİLERİ
Raporda ''sivil-asker ilişkileri'' başlığında, geçen yıl boyunca AB uygulamasına yaklaşma kapsamında sivil otoriteyi hakim kılmak için yeni düzenlemelerin yapıldığı belirtilerek, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) analiz edildi.
Ekim 2004'te kurula sivil bir genel sekreterin atandığı ve mevcut uygulamada kurulda 7 sivil üyeye karşın 5 asker üyenin bulunduğunun hatırlatıldığı raporda, ''personel sayısının da 408'den 305'e indirildiği'' yer aldı.
AB'den 'kıpırda' uyarısı Avrupa Birliği Komisyonu, 2005 Türkiye İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklık Belgesi'ni açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun her yıl hazırladığı, 151 sayfadan oluşan 2005 Türkiye...devamı
Gül: "İlerleme Raporu" memnuniyet verici Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Komisyonu'nun dün açıkladığı İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB), öncekilere göre çok daha dikkatli bir dilin...devamı
Rehn: "Türkiye'nin değişim hızında yavaşlama var" AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin İlerleme Raporu'nu açıkladı. AB, Türkiye'deki reform hızının 2005'te yavaşladığını, ilerlemeye rağmen uygulamanın hala...devamı