Türkiye'ye Dair İlerleme Raporu'nun Sonuçları
Ekonomik ve parasal birlik konusunda bir önceki rapordan bu yana bir gelişme kaydedilemedi ve bu konuda genel uyum düzeyi sınırlı. Ele alınması gereken en önemli konular, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve bütçeyi finanse etmek için finans sektörüne imtiyazlı erişim olasılıkları. İstatistik alanındaki ilerleme sürekli olarak devam ediyor ancak uyum hâlâ sınırlı kalıyor. Bu nedenle, istatistik alanında gelişmenin sağlanması için önemli ölçüde çabanın hâlâ sürdürülmesi gerekiyor. Bu amaçla, yeni İstatistik Yasası'na öncelik verilmeli. Sosyal politika ve istihdam alanlarında bir önceki rapordan bu yana, özellikle iş yeri sağlığı ve güvenliği konularında ilerleme sağlandı. Bununla birlikte, cinsiyet eşitliği, İş Kanunu, ayırımcılığın önlenmesi ve sosyal diyalog temel sorunlu alanlar olarak kalıyor. Mevzuatın icra edilmesi ve tam olarak uygulanması temel zorluklar olarak görünüyor.
Türkiye enerji başlığında ilerleme sağlamakla birlikte, müktesebatın kapsadığı farklı alanlarda müktesebata uyum derecesi eşit olmayıp, sınırlı kalıyor. Müktesebatın etkin şekilde uygulanması, idari kapasitenin güçlendirilmesini gerektiriyor. Özelleştirme ve fiyat sapmalarının ortadan kaldırılmasını da içeren sektörel yeniden yapılanma sürdürülmeli. Sanayi politikası alanında, Avrupa Topluluğu sanayi politikası ilkelerine büyük oranda uyum söz konusu. Türkiye bir sanayi stratejisi kabul etmiş olmakla birlikte, özelleştirme ve yeniden yapılanma, planlandığı şekilde ilerlemiyor. Özellikle çelik sektörü ve devlet bankalarının yeniden yapılandırılması gerekiyor. Yasal çerçevede sağlanan ilerlemeye rağmen, doğrudan yabancı sermaye yatırımı düşük kalıyor. Küçük ve orta boy işletmeler açısından ise, finans kaynaklarına erişim iyileşti ve Türkiye'nin politikası AB'nin işletmeler politikasbüyük ölçüde uyum içinde. Bununla birlikte, KOBfinans kaynaklarerişimini ve iş ortamiyileştirmek için daha fazla çabaya gerek duyuluyor. Özellikle, ticaret mahkemelerindeki davalardaha etkin şekilde ele alsaTürkiye'de kullanılan KOBİ tanımı, Komisyon'un ilgili tavsiyeleriyle uyumlu değil.
Bilim ve araştırma alanlarında bazı ilerlemeler sağlandı. İşbirliği çerçevesi oluşturuldu ve Türkiye'den temsilciler, 6. Çerçeve Programı'nın hazırlanmasından sorumlu komitelere gözlemci sıfatıyla katılıyor. Çerçeve Program'a tam ve etkin bir şekilde katılımın gerçekleşmesi için Türkiye'nin, araştırmayla ilgili idari kapasitesinde daha fazla iyileştirme yapması gerekiyor. Benzer şekilde, özellikle az gelişmiş bölgelerdeki kız öğrencilerin okullara kaydedilmesiyle ilgili olarak eğitim ve öğretim alanında da bazı ilerlemeler sağlandı. Türkiye'nin AT programlarına katılımı tatminkâr olmakla birlikte, yatırım AB ortalamasının altında kalıyor. YÖK'ün rolü dahil olmak üzere, eğitim ve öğretim politikaları ve kurumlarındaki reform ve güçlendirme sürdürülmeli. İşgücü piyasası ile eğitim arasındaki bağlar iyileştirilmeli.
|