Türkiye'ye Dair İlerleme Raporu'nun Sonuçları
Türkiye, özellikle makroekonomik dengesizlikleri azaltarak, işleyen bir pazar ekonomisi olma yolunda önemli bir ilerleme sağladı. Türkiye, istikrar politikasını sürdürdüğü ve yapısal reformlara yönelik kararlı adımları atmaya devam ettiği sürece, Avrupa Birliği içindeki rekabetçi baskılar ve pazar güçleriyle başa çıkabilecek.
2001 ekonomik krizinden bu yana ekonomik istikrar ve öngörülebilirlik büyük ölçüde iyileşti. Daha önceleri yüksek düzeyde seyreden enflasyon, tarihi bir düşük seviyeye çekildi, siyasi müdahale azaldı, kurumsal ve düzenleyici çerçeve uluslararası standartlara yakınlaştırıldı. Böylelikle, istikrarlı ve kurallara dayalı bir ekonomiye doğru önemli bir değişiklik gerçekleşti. Finans sektöründeki dengesizlikler gibi temel ekonomik hassasiyetler ile başa çıkıldı. Finans sektöründeki denetim güçlendirildi. Bunun sonucunda, Türk ekonomisinin şoklara karşı esnekliği önemli ölçüde arttı. Kamu finansmanı dahil olmak üzere, kamu idaresinin etkinliği ve şeffaflığının artırılması konusunda önemli ilerleme sağlandı. Bunun da ötesinde, doğrudan yabancı sermaye akışının kolaylaştırılması ve özelleştirmenin yasal çerçevesinin geliştirilmesi konularında önemli adımlar atıldı.
Halihazırdaki olumlu dinamiklerin, sürdürülebilir büyüme ve istikrara dönüştürülmesi için, devam eden reform sürecinin sürdürülmesi büyük önem taşıyor. İstikrar odaklı bir ekonomi politikasının muhafaza edilmesi, bu bağlamda temel unsur. Özellikle, mali dengesizlikler azaltılmalı ve enflasyonu düşürme süreci muhafaza edilmeli. İş ortamı, idari işlemlerin verimli hale getirilmesi ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesiyle iyileşecektir. Bu bağlamda, özellikle ticaret hukukunun etkinliğinin iyileştirilmesi özel önem taşıyor. Bankacılık sektöründeki denetimin ve ihtiyati kuralların uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi sürdürülmeli. Devlet bankalarının ve işletmelerinin özelleştirilmesi hızlandırılmalı. Kamu ve özel sektörde yeterli düzeyde yatırım ve eğitime özel önem verilmesi, ekonominin rekabet gücünün ve büyüme potansiyelinin artırılması için önem taşıyor. Doğrudan yabancı sermaye yatırımının akışı, mevcut engeller kaldırılarak cesaretlendirilmeli. Türkiye'nin uyum süreci çoğu alanda ilerleme sağlamakla birlikte birçok başlık açısından henüz sürecin erken evrelerinde bulunuyor. Tüm alanlarda daha fazla çalışma gerekiyor. Yeni mevzuat Topluluk müktesebatından uzaklaşmamalı ve Türk olmayan hizmet sağlayıcılar ya da mallara yönelik ayrımcılığa son verilmeli. İdari kapasitenin güçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, hiçbir üye devlet, müktesebatla uyumdan kaynaklanan karşılıklı faydaların dışında bırakılmamalı.
Malların serbest dolaşımı konusunda, genel olarak Topluluk müktesebatının iç hukuka aktarımı düzenli bir şekilde ilerlemekle birlikte tamamlanmış durumda değil, uygulama ise düzensiz. Özellikle uygunluk değerlendirmesi ve piyasa gözetimi hususunda önemli ilerlemenin sağlandığı yeni yaklaşım alanları olmak üzere, yatay ve prosedürel önlemler ile sektörel mevzuat alanında gelişme kaydedildi. Kamu İhale Yasası hâlâ müktesebatla farklılıklar içeriyor. Türkiye, ticaretin önündeki teknik engelleri kaldırmak, Ortaklık Konseyi'nin Gümrük Birliği'ni oluşturan 1/95 sayılı kararına uyumu artırmak ve uyum sağlanmamış alanlarda malların serbest dolaşımını uygulamaya sokacak gerekli adımları atmak için çabalarına hız vermeli.
|