|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
![](httpss://arsiv.sabah.com.tr/ozel/abnin193/im/dosya_header_193.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) |
Türkiye'ye Dair İlerleme Raporu'nun Sonuçları
Sonuç olarak Türkiye; reform paketleri, anayasal değişiklikler, yeni Ceza Yasasının kabulüyle, birçok alanda ve özellikle geçen yılki İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı'nda 'öncelikler' olarak belirlenen alanlarda önemli bir mevzuat ilerlemesi kaydetti. Siyasi reformların uygulanmasında önemli ilerleme sağlanmış olmakla birlikte, bu reformların daha da genişletilmesi ve bütünleştirilmesi gerekiyor. Bu, kadın hakları, sendikal haklar, azınlık hakları ve gayrimüslim cemaatlerin karşılaştığı sorunlar dahil olmak üzere, temel özgürlüklere saygı ve insan haklarının korunması kapsamında ilgili hükümlerin güçlendirilmesi ve eksiksiz uygulanmasını içeriyor. Asker üzerindeki sivil kontrolün sağlanması ile kanunun icrası ve adli uygulamanın reformların ruhuyla uyumlu olması gerekiyor. Yolsuzluğa karşı mücadele sürdürülmeli. İşkenceye sıfır tolerans politikası, devletin her kademesinde, kararlılıkla sürdürülecek gayretlerle güçlendirilmeli. Güneydoğu'da durumun normalleşme süreci, yerleri deştirilen kişilerin geri dönüşü, sosyo-ekonomik kalkstratejisi ve Kürt ve diazhak ve özgürlüklerinden tam olarak yararlanacaklarkoşullartesis edilmesi suretiyle sürdürülmeli.
Türkiye'nin siyasi ve hukuki sisteminde son yyapdeşiklikler, uzun bir sürecin parçasve reformlarruhunun tüm ülkede ve tüm kademelerde yürütme ve yargorganlardavranşlartam anlamyanszaman alacak. Bürokratik engelleri aşmak ve halihazsorunlarçözmek için sürekli bir kararlgerekecek. Siyasi reform sürecinin yakizlenmesine devam edilecek.
Güçlendirilmiş siyasi diyalog kapsamYunanistan ile ilişkiler olumlu bir şekilde gelişti. Bir dizi ikili anlaşma imzalandve birçok güven artönlem kabul edildi. Araştmüzakere süreci devam ediyor. Kkonusunda geçen yTürkiye, BM Genel Sekreteri'nin Ksorununa kapsamlbir çözüm bulunmasyönündeki çabalardestekledi ve desteklemeye devam ediyor. AB Konseyi Haziran 2004'te Türkiye'yi, Ankara Anlaşmas'nın yeni üye devletlerin katılımını da kapsayacak hale getirmek üzere Komisyon'un Topluluk ve 25 üyesi adına yürüttüğü müzakereleri sonuçlandırmaya davet etti. Komisyon bu amaçla Temmuz 2004'te sunduğu gerekli değişiklikleri içeren taslak protokol konusunda Türkiye'den olumlu bir yanıt bekliyor.
|
|
|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
|