kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kalp krizlerinin yüzde 25'i bir belirti vermeden gelir

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.04.2009
Kardiyolog Doç. Dr. Özgen Doğan'a göre; göğüs ağrısı, mide bulantısı ya da kusma belirtileriyle gelen kalp krizi bazen de hiç bir belirti vermeyebiliyor. Özgen, her 100 hastadan 25'inin, önceden hiç bir şikayet hissetmeden kalp krizi geçirebildiğini söylüyor..
Amerika'daki Columbia Üniversitesi'nde ders veren, Presbyterian ve Long Island Collage Hasteneleri'nde kardiyolog olarak çalışan Doç. Dr. Özgen Doğan, okuyucuların kalp hastalığıyla ilgili sorularını yanıtladı:

* Ailemde kalp krizinden hayatını kaybedenler var. Kalp krizinden ne zaman hangi durumlarda şüphelenmeliyim?
Ben acilde gördüğüm hastaları değerlendirirken; ağrılarının biçimi, yeri ve miktarından çok, hasta için hangi risk faktörlerinin söz konusu olduğunu incelerim. Acilde 50 yaşında, sigara içen ve şeker hastası birisini görürsem, şikâyetleri ne kadar az olursa olsun bu hastanın kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu düşünürüm. 20 yaşında, spor yapan ve sigara içmeyen bir hastadaki göğüs ağrısı ise, büyük olasılıkla damar hastalığına bağlı kalp krizi geçirmediğini gösterir. Bu yaklaşımdan hareketle; hastada görülen belirtiler yerine yüksek risk taşıyıp taşımadığını değerlendirirsek, alacağımız kararda daha az hata yaparız.

ÇENE AĞRISINA DİKKAT!
* 45 yaşında bir kadınım. Ne zaman hızlıca merdiven çıksam çenemde ağrı oluyor. Bu ağrı kalp hastalığı belirtisi olabilir mi?
Kalp hastalığı her zaman tipik göğüs ağrısıyla gelmez, bazı hastalarda çenenin bir noktasına vuran ağrı olarak da belirti verebilir.

* On beş gün önce bir hastanenin acil servisine gittim. "Sende bir şey yok" dediler ve beni eve gönderdiler. Meğerse kalp krizi geçirmişim. Bu nasıl olabilir?
Göğüs ağrısı sebebiyle hastaneye gelen hastaların yüzde 15'i kalp krizi geçirir. Amerika'da acilde atlanan kalp krizleri, tazminat davalarının yüzde 20'sini teşkil ediyor. Kalp krizi geçirirken eve gönderilen hastaların dörtte biri altı hafta içinde hayatını kaybediyor.

AZ VE SIK YEMEK YİYİN
* Kalp hastasıyım, ne zaman çok yemek yiyip ardından yürüyüş yapsam göğsüm ağrıyor. Bunun nedeni nedir?
Ağır yemek yedikten sonra, vücut kanın büyük bir bölümünü yemeği öğütmek için mide bölgesine gönderir. Böylece kalbinize giden kan miktarı azalır. Yapılması gereken az ve sık yemektir. Doktorunuza görünün, bazı kalp damarlarınızın açılması gerekebilir. Kontrollerinizi de aksatmayın.

* Kalp hastasıyım ve her yemekten sonra midem ağrıyor. Bunun nedeni nedir?
Kalp hastası olduğunuz için aynı zamanda bir damar hastasısınız. Büyük olasılıkla mide damarlarınızda da bir tıkanıklık olabilir. Yemek yediğinizde midenize yeteri kadar kan gitmediği için ağrı oluşuyor.

* Yatarken iki yastık kullanıyorum, yoksa nefes darlığından uyuyamıyorum. Bu kalp hastalığının bir belirtisi olabilir mi?
Bu sorun büyük olasılıkla kalp kasının zayıflığına bağlıdır. Düz yatınca akciğeriniz kalbinizle aynı seviyeye gelir ve kalbin pompalayamadığı kan geride kalıp akciğerinizde toplanır ve nefes alamazsınız.
Haberin fotoğrafları