Astım hastalığına dikkat!
İHA
Giriş Saati : 02.05.2009 10:37
Güncelleme : 02.05.2009 22:24
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahpaşa Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, aşırı rutubetli iklim koşullarının astımı tetiklediğini, evde astımı tetikleyen unsurların ev tozu akarları, küf, hamamböceği, sigara dumanı, ev hayvanları olduğunu belirtti...
Tutluoğlu, astımın yaşam kalitesini bozduğunu, uyku sorununa ve sürekli nefes darlığına yol açtığını söyledi. Astımı tamamen yok etmenin mümkün olmadığını belirten Tutluoğlu, hayatımızı normal bir şekilde sürdürmemize engel olacak bir hastalık olmadığını söyledi.
En ağır hastalarda bile tedavinin mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tutluoğlu, "Her astım hastası için yapılacak bir tedavi vardır. Ancak kimse mucize beklemesin. Tamamen kökü kazınacak bir hastalık değildir. Kontrol altına alınabilir. 1 ay ilaç kullanıp bu hastalığın geçmesini kimse beklemesin. İlaçların dozlarını ayarlayarak hastalığı kontrol altına alıp azaltabiliriz" dedi.
Tutluoğlu, astımda hırıltı, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve gece ve sabah erken saatlerde öksürük gibi belirtilerin olduğunu belirtti. Türkiye'de 3.5-5 milyon astım hastası olduğunu anlatan Tutluoğlu, "Hastaların yarısının son 1 yıl içinde acil servise başvurusu var. Hastaların yüzde 80'inin uykusu astım nedeniyle bölünmekte, yüzde 80'i günlük aktivitelerinde bile astım yüzünden kısıtlanmakta, yüzde 40'ı astım nedeniyle istediği mesleği yapamamaktadır. Yılda bin civarında ölüme neden olduğunu tahmin
etmekteyiz. Aynı zamanda önemli bir iş gücü kaybı ve ekonomik maliyet getirmektedir" diye konuştu.
Hastaların yüzde 61'inin nefes darlığı, yüzde 34'ünün öksürük, yüzde 5'inin hırıltı, yüzde 6'sının burun tıkanıklığı ve yüzde 29'unun yorgunluk gibi olumsuzluklar yaşadığını vurgulayan Tutluoğlu, evde astımı tetikleyen unsurların ev tozu akarları, küf, hamamböceği, sigara dumanı, ev hayvanları olduğunu söyledi. Tutluoğlu, aşırı rutubetli iklim koşulları ve gülme, ağlama gibi ani sık nefes alışverişini gerektiren durumların astım atağına yol açabileceğini söyledi.
Pasif sigara dumanının kuvvetli tahriş edici ve astımı tetikleyici bir yönü olduğunu kaydeden Tutluoğlu, "Ev ve arabada sigara içmeyin, içilmesini müsaade etmeyin. Kapalı yerlerde sigara içme yasağının destekçisi ve takipçisi olun. Etrafınızdaki sigara bırakma çabalarını destekleyin" dedi.
Astımın temelde genetik bir hastalık olduğunu bildiren Tutluoğlu, "Yakın aile çevresinde astım olan kişilerde astım gelişme olasılığı daha yüksektir. Aile yakınlarında astım olmadan da bazı genetik bozukluklara bağlı olarak astım ortaya çıkma olasılığı vardır. Ayrıca çevresel faktörlerde astım gelişiminde rol oynayabilir" dedi. Tutluoğlu, sonuç olarak şunları söyledi:
"Astım hastalarının yaşam boyu ilaç kullanması gerekebilir. Astım ilaçlarının yan etkilerinden korkmak yersizdir. Disiplinli yaklaşımla astım hastalarının yaşam kalitesi yükseltilebilir."
Yayın tarihi: 2 Mayıs 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/02//haber,FC87E0FB4B9249D19FC2F6A9BE33F5D9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.