Kız KardeşimAlmanya'dan ödülle dönmüştü.
İddiasız, naif bir film
Her şeyiyle iddiasız, küçük bir film. Ama Berlin Festivali'nin tümüyle genç kuşak filmlerine ayrılan yan bölümü Generation K Plus bölümüne seçilip gösterilince ilgi çekmiş, üstelik Nürnberg'de yapılan Türk- Alman filmleri şenliğinde de hem bir jüri, hem de seyirci ödülü almıştı.
Ama filmi Berlin'den sonra burada da görünce, şu yargım pekişti: Kız Kardeşim kolay kolay tavsiye edilecek bir film değil. Kötü bir film değil elbette; filmin hem başında, hem sonunda hatırlatıldığı gibi 'gerçek bir hikâyeden uyarlanmış' (ama bu tek başına bir referans olmuyor). İki küçük oyuncu, kardeşleri oynayan, ama aslında kardeş olmadıkları belirtilen Elif ve Mehmet Bülbül çok doğal. Filmin sade bir anlatımı, belli bir içtenliği var. Ne var ki, öncelikle kendi adıma hiç sevmediğim bir şeyi yapıyor. İnsan karakterinde var olan tüm nüansları siliyor ve kötüleri (iyiler pek yok zaten) alabildiğine kötü gösteriyor. O topal canavar gibi dolaşan babayı, o bir sevgi zerresi bile belirtmeyen üvey anayı, hatta finalde Ayşe'yi alıp büyük kente götüren otomobilde, küçük çocuğun çığlıklarına karşın birer sfenks gibi oturmaya devam eden kadınla erkeği anlamak, onlara inanmak mümkün mü? Niye insanlar, insanlarımız böylesine tek boyutlu gösterilmiş, kardeşler, bakkal amca ve bir ölçüde dindar dede dışında herkesin kötü olması bir gereklilik sayılmış? Daha da ötesi, son dönemde bizde çocuklar üzerine yapılan filmlerdeki şaşırtıcı artış. Bu sinemada son yıllarda Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Beş Vakit, Hayat Var gibi filmler üst üste yığıldıkça, bu tarz sinemaya doyduk. Unutmayın, onlar her şeye rağmen çocuk. Oysa biz büyüklerin bambaşka dünyaları, 'entel' kaygıları, yetişkin sorunları var. Çocukluk çağımıza bu kadar sık dönemeyiz, kendimizi o filmlerin naişiğine hapsedemeyiz. Ben bunu yapamadım ve hayli sıkıldım.
Yapabilenlere sözüm yok...
KIZ KARDEŞİM * *
(Mommo) Yönetim ve senaryo: Atalay Taşdiken/ Görüntü: Ali Özel/ Müzik: Erkan Oğur/ Oyuncular: Elif Bülbül, Mehmet Bülbül, Mete Dönmezer, Mustafa Uzunyılmaz, Mehmet Usta, Ali Bakır/ Altyapım filmi.
Yayın tarihi: 25 Nisan 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/25/ct/haber,A9D42B216D9B49A7B9FD9D43719C3F16.html
Tüm hakları saklıdır.