Bakanlar Kurulu'na dün ekonomideki gelişmeleri anlatan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ihracat başta olmak üzere iktisadi faaliyetlerin toparlanmasının zaman alacağını söyledi. Yılmaz, enflasyonda ise düşüşün hızlanacağını belirterek, tüketici endeksindeki bozulmanın durduğunu bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi:
- BANKNOTTA DÖNÜŞÜM YÜZDE 75: 17 Nisan itibariyle YTL'den TL'sına banknotlarda tutar bazında dönüşüm oranı yüzde 75, adet bazında ise yüzde 73'e ulaştı. Madeni paralarda dönüşüm oranı tutarda yüzde 20, adet bazında ise yüzde 15 oldu.
- RİSK GÖSTERGELERİ OLUMLU: Türkiye'nin risk göstergeleri göreli olarak iyi performans gösterdi. Döviz ve sermaye piyasalarındaki oynaklık diğer ülkelere kıyasla daha sınırlı gerçekleşti. Tüketim ve yatırım harcamalarının gerilemesi nedeniyle iç talepte sert bir düşüş yaşandı. Krizin etkisiyle hızla gerileyen tüketici güven endeksindeki bozulma son dönemde durdu.
- SANAYİDE KAYIP: İş gücü piyasası verileri iktisadi faaliyetteki belirgin yavaşlamayı teyit ediyor. 2009 Ocak döneminde tarım dışı istihdamın yıllık bazda gerilemesinde sanayi sektöründe yaşanan istihdam kaybı önemli bir rol oynadı. Küresel talep koşulları göz önüne alındığında ihracattaki toparlanma uzun süre alabilir.
- ÖZEL SEKTÖRÜN DIŞ AÇIĞI 78 MİLYAR DOLAR: Banka dışı kesimin kısa vadeli yabancı para açık pozisyonu 2008 son çeyreği itibariyle 78 milyar dolar. KOBİ'lerin yüzde 75'inin döviz borcu yok. Döviz kredileri, daha çok büyük ölçekli ve ihracat amaçlı üretim yapanlarca kullanılıyor.