İLİŞKİLİ HABERLER
İlk albümdeki tutarsızlıktan 'imza'yla kurtuldum!
İlk albümdeki tutarsızlıktan 'imza'yla kurtuldum!
Yeni albümü 'İmza'nın çıkış şarkısı 'Sevişmeden Uyumayalım' ile büyük beğeni toplayan Sıla, Günaydın'a konuştu. Genç şarkıcı, yeni albümünü ve ileriye dönük hedeflerini anlattı..
İster kırılıp dökülelim. İster yok olup dirilelim. Sevişmeden uyumayalım. Anlaşmadan ölmeyelim..." diyen şarkısıyla bir kez daha müzikseverlerin kalbini çalan Sıla Gençoğlu, 10 parçanın yer aldığı yeni albümüyle dinleyici kitlesini genişleteceğe benziyor. 1980 doğumlu olan genç yıldız, yaptığı müziği bir konsepte sığdırmıyor: "Ben her şeyi dinliyorum. Yaptığım müzik de aynı çeşitliliği gösteriyor. Bu benim müziğim. Konseptsizlik de bir konsepttir!"
* Müziğe ilginiz okul yıllarında başlamış, ailede müzikle ilgilenenler var mıydı?
Ortaokul ve lise yıllarında müzikle ilgilenmeye başladım. Babamın kulağı çok iyidir, güzel şarkı söyler ama benim dışımda ailede müzikle ilgilenen kimse yok. Daha çok, politikacı bizimkiler. İki dedem de milletvekili, babam da uzun yıllar siyasetle uğraştı, il başkanlığı yaptı.
KENAN İŞİNİN EHLİ
* İstanbul'a geldikten sonra yedi yıl Kenan Doğulu'ya vokal yaptınız. Nasıl tanıştınız?
Kenan'la tanışmamız, benim Bilgi Üniversitesi Caz Vokal Bölümü'nde okuduğum döneme denk geliyor. Kenan'ın vokalisti olan Cem Öcal çok yakın arkadaşımdı. Onun sayesinde tanıştım Kenan'la ve başladım vokal yapmaya. Karşılıklı memnuniyetimiz olunca yedi yıl devam etti, biraz sebatkar davrandık...
* Geçen bu yedi yılın müzik kariyerinize ne gibi katkıları oldu?
Ben çok ciddi ve iyi bir müzisyenle çalıştım. Kenan gerçekten işinin çok ehlidir. Sahnesi çok başarılıdır, çok interaktifdir. Gerek müzisyenlerle diyaloğu olsun, gerek müzikal fikirleriyle çok yoğun bir insandır. Çok şey öğrendim ondan. Sahne bizim için teoriyi pratiğe dökebileceğimiz en önemli platform; dolayısıyla çok güzel bilgi alışverişleri oldu aramızda. Şu anda sahnedeki rahatlığımı Kenan'la yedi sene aynı sahneyi paylaşmış olmama borçluyum.
ELEKTRİĞİMİZ TUTTU
* Biz sizi ilk albümünüz çıkmadan çok önce tanıdık. Şarkılarınızı Ferhat Göçer, Kenan Doğulu, Emel Müftüoğlu söyledi ama asıl çıkışınız 'Sıla' dizisinin müziğiyle oldu. Sezen Aksu ile birlikte yaptığınız dizinin şarkısı 'Töre' herkesin beğenisini kazandı. Aksu ile nasıl çalıştınız?
Çalışması bu kadar kolay bir kişiyi ben daha önce hiç görmedim. İki kişi söz yazıyorsanız veya söz yazıp beste yapıyorsanız, karşılıklı enerji çok önemli, herkesle de tutmuyor o elektrik. Bizim üç çalışmamız oldu Sezen Hanım'la. Aynı yerlerden yola çıkıp aynı şekilde ilerliyor kafa yapımız.
UNU ELEMİŞ, ELEĞİ ASMIŞ
* Dev bir isimle birlikte bir şeyler üretiyor olmak zor olmalı... Sezen Hanım'ın hiç öyle egoları yok. Ben onun yanında çok büyük bir usta olduğu için ister istemez heyecan ve endişe duydum ama onun karşı tarafa salgıladığı bir rahatsızlık ve huzursuzluk yok. Son derece kendinden emin. Ununu elemiş eleğini duvara asmış.
* Söz yazarken, beste yaparken en çok nelerden etkileniyorsunuz?
Her şeyden... Kendi hikayelerim var, başkalarının hikayeleri var. Hikaye dolu zaten dünya. Değişiyor, değişkenlik gösteriyor etkilendiğim şeyler. Mumlarımı, tütsülerimi yakarım ve öyle söz yazar beste yaparım gibi bir şey yok benim için. Önümden biri geçer, hiç tanımadığım bir insan bile olsa, bende bir şeyler uyandırır ve yazarım. Herhangi bir tetik olabiliyor yani. Bir duyguyu geriye dönüp hatırlamak bile yetebiliyor...
* Sesiniz çok güzel ve duru... Sesinizi korumak için neler yapıyorsunuz?
Şan derslerim hâlâ devam ediyor. Dikkat ettiğim şeyler de var. Mesela suyumu her zaman ılık içerim. Kondisyon çok önemli. Uzun yürüyüşlerim meşhurdur benim. Uzun uzun yürürüm nefesim açılsın diye. Bol bol şarkı söylerim. Zaten genel bir disiplinim de var.
* Peki albümün adını neden 'İmza' koydunuz?
Bu iş, altına imzamı atabileceğimiz bir iş, hatta sadece benim değil bütün ekip arkadaşlarımın altına imzalarını atabileceği bir iş oldu.
* Bazıları ilk albümünüz 'Sıla'nın tarzında bir tutarsızlık olduğunu düşünüyor. Çıkış parçası olan 'Dan Sonra' ile diğer şarkılar arasında sound farkı olduğunu düşünüyorlar. Siz bu eleştirilere ne diyorsunuz?
Zaman içinde oturacak tarzım. Bu benim müziğim, herhangi bir adı yok. Yelpazesi geniş biriyim bu anlamda. Ben rock da dinlerim, arabesk de, caz da. Müziğimin içinde dolayısıyla bunlarla ilgili birçok melodi var. Evet, kabul ediyorum birtakım tutarsızlıklar vardı ilk albümde fakat ikinci albüm bir senelik bir zaman diliminde hazırlandı. Müzikler farklı yerlerden de olsa bir sound birliği var, kendi içinde çok tutarlı. Bir de şöyle bir durum var; 'Dan Sonra'yla çıktığımda o şarkıyı seven bir elektronik müzik seven kitlem oluştu. Akustik şarkı söylediğim zaman da elektronik şarkılarımı sevmeyen bir kitle var. Bir de her ikisini de seven bir dinleyici kitlem var. Yani üçe ayırıyoruz benim dinleyici kitlemi. Ben bütün dinleyicilerime hizmet etmek için buradayım. Karma bir konsept benimki. Konseptsizlik de bir konsept, benim müziğim bu.
HANDE RADİKAL
* Elektronik müzik demişken, Hande Yener'i nasıl buluyorsunuz? Madonna'nın kötü bir taklidi olduğunu söyleyenler de var...
Hande Yener'i çok radikal buluyorum. Değişime açık insanları her zaman çok sevmişimdir. Madonna'yı taklit ettiğini düşünmüyorum. Madonna taklidi öyle olmaz. Güncel durumları ve trendleri takip eden biri olduğu için belki de benzetiyorlar.
* 'Sevişmeden Uyumayalım' çok beğenildi. Siz neler hissediyorsunuz bu başarı için?
Dediğim gibi ilk albümde 'Dan Sonra' ile elektronik bir çıkış yaptık, ikinci albümde de benden elektronik bir çıkış bekleniyordu. Biraz da ters köşe olsun istedik, akustik olsun istedik. Nihayetinde ben bir şarkıcıyım. O yüzden böyle bir seçim yaptık. Şarkıyı ilk yaptığımız andan beri ve yakın çevrem şarkıyı dinlediğinden beri bu şarkıya içten bağlandı ve sıcacık buldular. İlk yaptığımız gün itibariyle çıkış şarkımızın bu olacağını biliyorduk, yakın çevremiz de destekledi zaten.
* Bu albümde de 'Yaban Gülü' dizisinde çalan 'Ne Çok' adlı şarkı yer alıyor. Dizi müzikleri yapmayı düşünüyor musunuz?
Güzel ve heyecanlanacağım bir proje gelirse ben her zaman yaparım. Görselin altına müzik döşemek, bir hikayenin üzerine bir şey yazmak çok keyifli bir iş.
İLİŞKİLİ HABERLER
İlk albümdeki tutarsızlıktan 'imza'yla kurtuldum!
Yayın tarihi: 17 Nisan 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/17/gny/haber,FEBDF566BA5E45CF8736068175D47F64.html
Tüm hakları saklıdır.