kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Acıların başkenti turizmin hizmetinde Saraybosna

Giriş Saati : 12.03.2009 12:43
Sevdalinka, Boşnakça'da ‘sevda şarkıları’ anlamını taşısa da, sevdadan çok savaşlarda yaşadığı acılarla gündeme gelmiş bir şehir Saraybosna. Her şeye rağmen, Osmanlı'dan kalma eserleri, doğa, tarih, kültür ve etnik buluşmaların merkezi olma özelliğiyle turizm merkezi olma yolunda ilerliyor..
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, dağlarla çevrili bir alanda kurulu Miljacka Nehri üzerinde yer alır. 350 bin nüfusa sahip Saraybosna'nın ismi Osmanlı Devleti tarafından fethedilmeden önce Vrhbosna'ydı. Osmanlı Devleti'nde Bosna- Saray denmesinin yanı sıra 'Saray Ovası' olarak da adlandırılan bu yüzden günümüzde bile pek çok dilde bu ifadenin kısa hali olarak Sarajevo adı kullanılmıştır.

Saraybosna, tarihi boyunca uluslararası önemi olan birçok olay görmüştür. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olarak gösterilen suikast bu kentte gerçekleşti. 70 yıl sonra 1984 Kış Olimpiyat oyunları bu kentte yapıldı. Şehir, Bosna Savaşı sırasında dünya modern savaş tarihindeki en uzun kuşatmaya maruz kalmıştır.

TARİHİ
Bosna, 1463'te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi ve Osmanlıların egemenliğine girdi. Bugünkü Sarabosna'nın yerinde 14. yy'ın başlarında Boşnak soyluların şatoları vardı. 1492 yılında burayı ikinci kez alan Osmanlılar, şehrin ilk çekirdeğini kurmuşlardır. Saraybosna Türklerin Avrupa'da kurduğu en büyük kent olarak kabul edilir.

1878 yılına kadar Osmanlılara bağlı kalan şehir, bu yıl imzalanan Berlin Anlaşması'yla Avusturya- Macaristan yönetimine bırakıldı. 1918'de Sırbistan'a bağlandı. 2. Dünya Savaşı'nda 1941-1945 arasında Alman uydusu Bağımsız Hırvatistan Devleti'nin işgalinde kaldı. 1. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan Yugoslavya devletinin bir parçası oldu. Devlet Başkanı Tito'nun ölümü ve Sovyetler'in parçalanması, bu yapıyı da böldü. Slovenya, Hırvatistan, Makedonya ve Bosna Hersek art arda bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bosnalı Sırplar, Bosna Hersek'ten ayrıldıklarını ilan ettiler. Sırplar, kendilerine fazla miktarda toprak kazandırmak için Bosna Hersek'te etnik arındırma çalışmalarına başladılar. Saraybosna'yı kuşatarak Bosna'da etnik bir temizliğe girişen Sırplar, dünyanın gözü önünde Nisan 1992'den Eylül 1995'e kadar Bosna'da bir soykırım uyguladı.

GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER
Kentte birçok Osmanlı eseri bulunuyor. 1561 yılında inşa edilen Ali Paşa Cami, kümbetiyle görkemli bir camidir. İmparator Cami ve Gazi Hüsrev Bey Cami, kentin diğer önemli kültürel ve dini abidelerindendir.

Resmi olarak 1896 yılında açılan Belediye Binası, Avusturya-Macaristan döneminde inşa edilen şahane bir mimari eserdir.

1863 ile 1868 yılları arasında Anreja Damjanovic tarafından inşa edilen Ortodoks Katedrali, Balkanlar'da yer alan en büyük Ortodoks katedralleri arasında yer alır. Saraybosna Katedrali, Gotik ve Roma mimari tarzlarıyla inşa edilmiş diğer bir önemli mabettir. 1581'de inşa edilen Eski Yahudi Tapınağı, Büyük Avlu denilen bir hana sahip tarihi bir sinagogdur.

Bosna Hersek'in eski cumhurbaşkanı İzzetbegoviç'in anıt mezarı, çarşı camileri, bedestenler, medreseler, hamamlar, türbeler, saat kulesi, taş sokaklar, tek katlı küçük dükkanlar, kuşatmanın sembolü olan 800 metre uzunluğunda bir metre eni, 1.60 metre yüksekliğindeki tünel, Saraybosna'ya gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

NERETVA'NIN MOSTAR'I
Saraybosna'ya gelmişken, şehre 135 kilometre mesafedeki Mostar'a uğramadan olmaz. Ülkenin Hersek bölgesindeki Neretva kantonunun merkezi olan Mostar, Mimar Sinan'ın yaptığı Mostar Köprüsü'nden ismini almış. Neretva nehrinin kıyısında kurulu Mostar, ülkenin 4. büyük şehridir. Yaklaşık 130 bin nüfusa sahip şehir, iç savaş sırasında büyük zarar gördü. 1566 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü yıkıldı. Bu tarihi kent savaştan sonra UNESCO'nun ve Avrupa Birliği'nin çabalarıyla restore edildi. Aslına uygun olarak bir Türk şirketi tarafından restore edilen Mostar Köprüsü, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.

KONAKLAMA-GECE HAYATI
Savaştan sonra Saraybosna'nın yeniden yapılanmasıyla birlikte yeni oteller, zarar görenler yeniden düzenlendi. Otel Bosna, Holiday Inn, Europa Hotel, Saray Hotel, Grand Hotel, Bristol Hotel, Dardanija Hotel, en gözde oteller arasında yer alıyor. Ayrıca Saraybosna'da en ucuz barınma biçimi bir evdeki odalardan birini kiralamak. Oda fiyatları evlerin büyüklüğüne ve bulunduğu semte göre değişiyor. Kafeler ve restoranlar geç saatlere dek açık. Çeşitli oyunlar oynanan casinolar da var. Ancak disko ve eğlence yerleri ancak cuma ve cumartesi geceleri hareketli. Başçarşı'da The Club ve Club Aqua'ya gidilebilir.

YEMEK KÜLTÜRÜ
Boşnak mutfağı Türk mutfağına çok benziyor. Sulu Türk yemeklerini andırıyor, lezzetleri de birbirine yakın. Balık kültürü yok. Yemeklerde ağırlık et ve tavukta. Birçok yerde Türk restoranlarına rastlayabilirsiniz. Özellikle döner ve kebap ağırlıkta. En yaygın yiyecek ise Boşnak böreği. Hem çok lezzetli, hem de ucuz.

Begova çorba (Bey çorbası), soğan dolma, güveç, bamya, Bosanska tavayı mutlaka tadın. Fiyatlar uygun. Baklavası da güzel. Başçarşı'da her çeşit restoranı bulmak mümkün. Galatasaray'ın unutulmaz futbolcusu Tarık Hociç'in restoranı Sur Galatasaray Başçarşı'da. Gerçek anlamda bir lezzet durağı. Yabancıların gözde mekanı. Onun yanında Zeljo Kebapçısı, Bazeni Restaurant, Bosna Börekçisi, Park Prinçeva Restaurant, Ascinisa, Sultan Sofrası, İstanbul Dönercisi, Holiday Inn ve Saray Otel'in restoranları keyifli sofraların adresi. Batı mutfağı da var. Örneğin; La Famigilia, Capri, Lovac. Şarapları güzel. İlle de balık diyorsanız; Riblji, Gusar ve Blue Castle.

ALIŞVERİŞ
Saraybosna'nın Eski Kent bölümü, kente özgü hediyelik eşyalar bulabileceğiniz en iyi yerdir. Brass Alley'de, metal eşyaların ve yerel ürünlerin satıldığı dükkanlar bulunur. Türklerin yaşadığı bölüm olan Bascarsjia, metal eşyalar, mücevher ve çömlek işlerinin satıldığı pazarıyla ünlüdür.

Bascarsjia'da bulunan sokakların her biri farklı el sanatlarının satıldığı mekanlarla doludur. 109 metre uzunluğundaki Gazi Hüsrev Bey Kapalı Çarşısı (Gazi Husrefbegov bezistan), kentin diğer bir önemli pazarıdır.