* Çocuğunuzun zihinsel gelişimini takip edin. Konuşmuyorsa, diğer çocuklardan farklı davranışları varsa dikkat edin. Çocuk doktorları bu konuda sizi yanıltabilir, mutlaka bir çocuk psikiyatrına veya klinik psikoloğa danışın. Çocuğunuz otizmliyse kendinizi ya da çevrenizdekileri suçlamayın.
* Ülkemizde 250 çocuk psikiyatrı var. Devlet hastanelerinde de çalışıyorlar. Bir çocuk psikiyatrından tanıyı aldıktan sonra hemen akabinde özel eğitime başlayın. Ülke çapında bin 500'ün üzerinde rehabilitasyon merkezi var.
* Devletin, otizmli çocuklara verdiği ayda 10 saatlik destek var. Ama bu yeterli değil. Maddi durumunuz elveriyorsa üzerine ek eğitim aldırın. İdeali haftada 40 saat. Maddi durumunuz elvermiyorsa kendiniz, ayda 10 saatlik eğitim aldığınız merkezden neler yapabileceğinizi öğrenip, bir yarı profesyonel olarak evde eğitime devam edin.
* Devletin, ilkokul çağına gelmiş otizmli çocukları özel eğitime aldığı Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri var. Ancak 125 bin çocuk içinden sadece 2 bin tanesi bu eğitimi alabiliyor.
* Yasal haklarınız var. Çocuğunuzu bir yuvadan ya da okuldan kabul etmezlerse, buna hakları olmadığını bilin. Böyle bir durumda Rehberlik Araştırma Merkezi'ne başvurun, onlar sizi yönlendirecektir.
* Yasal haklarınızı korumak için barolarda, size ücretsiz olarak hizmet edecek avukatlar vardır.
Detaylı bilgi için: www.otizmplatformu.org www.tohumotizm.org.tr www.asperger-asperder.com
Yayın tarihi: 28 Mart 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/28/ct/haber,81E1002F87234D5DAF0F90E68DE11E88.html
Tüm hakları saklıdır.