- Şu an dünyada su kaynakları konusunda gerçekten çok vahim bir durumda mıyız?
- Evet. Dünyanın yaklaşık yüzde 70'i sularla kaplı. Ama bunun sadece yüzde 3'ü içilebilir, tatlı su. Ve bunun yüzde 2'si de aslında bizim ulaşamadığımız sular. Diğer taraftan Romalılar döneminde dünyadaki nüfus 300 milyon iken şimdi 7 milyar. Ve yapılan tahminlere göre bundan 25 sene sonra dünyadaki nüfusun yarısı suya ücretsiz ulaşamayacak.
- Peki bu duruma bir nebze olsun 'Dur,' demek için neler yapılabilir?
- Bir örnek vereyim. Himalayalar'daki buzullar, dünyanın en hızlı eriyen buzulları.
Bunların yok olmasıyla birlikte Ganj Nehri'nin sürekliliği tehdit altında. Muhtemelen önümüzdeki 10 yıllık dönem içinde Ganj Nehri, sürekli değil, yılın belli dönemlerinde akan bir nehir olacak. Şu an 400 milyon insan Ganj Nehri'nin etrafında yaşıyor. Ama bu durum sadece onların yaşamını doğrudan etkilemekle kalmayacak. Hintlilerin büyük bir kısmı Hindu inanışına sahip ve Ganj Nehri'ni tanrısal bir oluşum olarak görüyor. Hepsi de bu nehrin devamlılığına yaşamsal önem veriyorlar.
Dolayısıyla bu döngü kırılıyor olacak.
- Mesela siz kişisel olarak ne gibi önlemler alıyorsunuz bu durum için?
- Su, sadece içtiğimiz bir şey değil.
Ulaşımdan tutun giydiğimiz şeylere kadar birçok alanda tüketimin içinde. Mesela et tüketimi çok daha fazla suyun harcanmasına neden oluyor. Bu nedenle ben vejetaryenim.
- Nasıl yani?
- Hayvanların suya ihtiyaçları vardır. Hem su içerler hem de onların beslenecekleri meraları yetiştirmek için su gerekir. Yani bir domatesi yetiştirmek gibi değildir. Mesela Avustralya'ya bakın, aslında büyük bir su kıtlığı var şu anda.
Ama Avustralya yurtdışına büyük miktarda şarap ihraç ediyor. Üzümün üretiminde, şarabın üretiminde, şişelenmesinde çok yüksek miktarda su harcıyorlar.
- Kimse bunun farkına varıp önlemini almıyor mu orada?
- Hayır. Dünyadaki hiç kimse bunun farkında değil. Buna 'sanal su' diyoruz. Örneğin pantolonumun üretiminde kullanılan su gibi.
Yayın tarihi: 28 Mart 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/28/ct/haber,452DFCD8E8584B2EA5394E82A08DEC5C.html
Tüm hakları saklıdır.