Alanya'da baskın alarmı
AA
Giriş Saati : 27.03.2009 10:43
Güncelleme : 27.03.2009 17:54
Alanya'da Dim Barajı'nın tahliye kapağının kırıldığı bildirildi. Barajın çevresinde yaklaşık 15-20 bin kişilik bir nüfusun yaşadığı sanılıyor...
Antalya'nın Alanya ilçesinde 17 Ocak 2009 tarihinde su tutulmaya başlanan Dim Barajı'nın kapağının yerinden çıktığı ve Dim Çayı'na çok miktarda su aktığı, bu nedenle bölgedeki yerleşim birimlerinde vatandaşların dikkatli olmaları yolunda uyarı yapıldığı bildirildi.
150 HANEDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIN GÜVENLİ BÖLGELERE GEÇMELERİ SAĞLANDI
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Alanya ilçesindeki Dim Barajı'nın kapağının kırılması nedeniyle birinci derecede risk altında olan 150 hanedeki vatandaşların güvenli alanlara yerleştirildiğini bildirdi.
Vali Yüksel, saniyede 175 metreküp suyun akmasına neden olan Dim Çayı'ndaki baraj kapağı kırılmasına ilişkin Alanya Kaymakamlığı'nda yetkililerden bilgi aldı. Yüksel, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Dim Barajı'nın açıldığı tarihten bugün saat 06.00'ye kadar 213 milyon metreküp su tuttuğunu, baraj kapağının kırıldığı sabah 06.00'dan itibaren boşalan su miktarının ise 3,5 milyon metreküp olduğunu söyledi.
Sabah saatlerinin ardından barajdan boşalan su miktarının saniyede 175 metreküpe yükseldiğini, suyun boşaldığı dere yatağı olan Dim Çayı'nın ise taşıma kapasitesinin saniyede 350 metre küp olduğunu belirten Yüksel, ''Bölgedeki yağış nedeniyle halen baraj saniyede 50 metreküp su alıyor. Çıkan suyun kapasitesini ise dere yatağı rahatlıkla kabul ediyor. Bu nedenle şu an için ciddi bir tehlike söz konusu değil'' dedi.
Barajdaki su seviyesinin su boşalması nedeniyle 20 santimetre kadar düştüğünü, bu azalmayla beraber kapaklardaki basıncın da azaldığını dile getiren Yüksel, bölgedeki yerleşim yerleri için her türlü tedbirin alındığını bildirdi. Vali Yüksel, şu bilgileri verdi:
''Alanya Kaymakamlığı ve jandarmamız, bölgede bulunan 321 haneden birinci seviyede risk alanı içerisinde bulunan 150 hanedeki vatandaşlarımızı uyararak, güvenli bölgelere geçmelerini sağladı. 130 hanedeki vatandaşlar çevredeki akrabaları ve tanıdıklarının yanında kalırken, 20 hanedeki vatandaşlarımızı ise Kestel Belediyesi misafirhanesine yerleştirdik. Vatandaşlarımız bu akşam da güvenli alanlarda kalacaklar ve her türlü talepleri karşılanacak. Bizim için bu olaydaki yegane husus halkımızın can ve mal güvenliğidir. Bu konuyu ve gelişmeleri an be an takip ediyoruz.''
Kapağın kırılmasına neden olan arızanın henüz tespit edilemediğini, ancak DSİ ekiplerinin bu yöndeki tespit çalışmasını sürdürdüğünü kaydeden Vali Yüksel, Barajlar Dairesi görevlilerinin de bölgeye gelerek inceleme yapacaklarını bildirdi.
ALANYA KAYMAKAMI DOĞAN: HERHANGİ BİR EV, OKUL VE İŞ YERİ TAHLİYESİ GERÇEKLEŞTİRMEDİK
Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Dim Barajı'nın tahliye kapağının kırılmasıyla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını, herhangi bir ev, okul ve iş yeri tahliyesi gerçekleştirmediklerini söylemişti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Köseoğlu ise Dim Çayı'nın kenarındaki Müminler İlköğretim Okulu'nu tatil ettiklerini söyledi. Köylerden taşıma sistemiyle gelen öğrencilerin gelmemesi için uyarıda bulunduklarını ve taşıma araçlarını göndermediklerini ifade eden Köseoğlu, okul çevresinden okula gelen öğrencilerin sayısının az olması nedeniyle okulu tatil ettiklerini kaydetmişti.
DSİ 13. BÖLGE MÜDÜRÜ ÖZPINAR: TEHLİKE ARZ EDECEK BİR DURUM YOK
DSİ 13. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, Dim Barajı'nda dip savak kapağının yerinden çıkmasıyla başlayan su akışının sürdüğünü, ancak ''çevre için tehlike arz edecek bir durum olmadığını'' söylemişti.
KESTEL BELDE BELEDİYE BAŞKANI YÜCEL: KIRILAN KAPAKTAN AKAN SU BİR RİSK OLUŞTURMUYOR
Kestel Belde Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, gazetecilere yaptığı açıklamada, kırılan kapaktan akan suyun bir risk oluşturmadığını söylemişti. Yücel, barajdaki dip savaktan şu anda saniyede 175 metreküp su taştığını belirterek, şunları söylemişti:
''Barajın toplam tahliye kapasitesi 600, Dim Çayı'nın taşıma kapasitesi ise saniyede 350 metreküp. Dolayısıyla, şu anki akışa göre herhangi bir risk bulunmuyor. Ancak, barajdan saniyede 600 metreküplük tahliye yapılmak zorunda kalınırsa, bölgede risk oluşabilir.''
Böyle bir riskin de yağışın çok uzun süre ve yoğun yağması halinde gerçekleşebileceğine işaret eden Yücel, risk alanı içerisinde 125 ev ile 29 lokanta bulunduğunu ve lokantalardan 28'inin kış sezonunda kapalı olduğunu belirtti.
Belediye Başkanı Yücel, risk bölgesinde bulunan evlerde yaşayanların uyarıldığını, ancak evlerin boşaltılmasının söz konusu olmadığını vurgulamıştı. Adem Murat Yücel, uyarılar üzerine bazı kişilerin evlerini terk ettiğini, bazılarının ise günlük yaşamına devam ettiğini de kaydetmişti.
ŞİRKET MÜHENDİSİNİN GÖRÜŞÜ
Dim Barajı'nı inşa eden firmanın mühendislerinden Ali İhsan Yıldırım, ''tahliye kapağının patladığı'' yolundaki ifadenin teknik olarak yanlış olduğunu dile getirerek, barajın alt kısmında bulunan dip savak önündeki duma kapaklarından birinin, bilinmeyen bir nedenle yerinden çıktığını ifade etmişti.
Yıldırım, bu kapakların suyun içerisinde ters basınçla durması gerekirken, belirlenemeyen bir sebeple yerinden oynadığını belirterek, ''Buradaki çalışmalarımız teknik proje gereği devam ediyordu. 12 gün önce tahliye tünelindeki basınç odalarının betonları döküldü. Bunun sonrasındaki aşamada da vanalar takılacaktı. Ancak bilemediğimiz bir sebeple dip savaktaki duma kapağı yerinden çıkınca bu olay yaşandı'' şeklinde konuşmuştu.
Mühendis Yıldırım, yeni bir çalışma yapılacağını, bu çalışmanın yapılabilmesi için de barajın tamamen boşaltılacağını söylemişti.
Yapımı geçtiğimiz yıl sonunda tamamlanan Dim Barajı'nda 17 Ocak 2009 tarihinde düzenlenen toplu açılış töreniyle su tutulmaya başlanmış, baraj henüz tam olarak dolmamıştı.
Yayın tarihi: 27 Mart 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/27//haber,BC92EFD003E9487CAC08BDC25765E8B2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.