kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
İş yerindeki huzursuzluk ve stres, kişide kabızlık, ishal, bulantı, midede ekşime, yanma gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.

Krizde midenizi düşünün pozitif olun!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
17.03.2009
Stresli günler, kişinin fiziksel sağlığının da bozulmasına neden olabilir. Stresten en çok mide ve sindirim sistemi etkilenir. Kriz döneminde pozitif olun, iş sorunlarını işte bırakın, sabahları mutlaka kahvaltı yapın..
Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal ve Memorial Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Duygu İbrişim; kriz döneminde hemen hemen tüm çalışanların ya da yakınlarının, iş kaygısı ve stresin neden olduğu sindirim sistemi hastalıklarına maruz kaldığını söylüyor. İşte bu durumda yapılması gerekenler:

* Önce bağışıklık sistemi zayıflar, sonra hastalıklar sizi bekler
Stres durumlarında en çok böbrek üstü bezler, lenf bezleri ve sindirim sistemimiz etkilenir ama hemen hemen tüm organlarımız da bu durumdan nasibini alır. Böbreklerimiz kan basıncını etkiler ve tiroit bezi daha fazla hormon üreterek metabolizmayı hızlandırır. Karaciğer kana daha fazla şeker, protein ve diğer destek ürünlerini salar. Kanın akyuvarları, strese bağışıklığı artırır. Bağışıklık sistemimiz vücudun savunmasında önemli rol oynar ve stresin artırdığı durumlarda savunma sistemi zayıflar.

* Stres, ülser ve mide kanamalarını artırıyor
Yine stresli kişilerde midede kramp tarzında karın ağrıları, gaz problemleri ve bulantı görülebilir. Stres altındaki kişilerde sık görülen sindirim sistemi problemlerinden biri de 'huzursuz bağırsak sendromu'dur. Huzursuz bağırsak sendromlu kişilerde; kabızlık, diyare (ishal) ve şişkinlik sık görülen yakınmalardır. Bu kişilerde beyinde stres hormonları artmıştır ve artan bu hormonlar bağırsaklarımızın hareket düzeninin bozulmasına neden olur. Bozulan bu düzen bazen ishale neden olurken, bazen de bağırsaklarımızda fazla kasılmalar yaparak kabızlığa neden olur. Huzursuz bağırsak sendromlu kişilerin ince bağırsaklarında iltihabi durum da artar.

* Huzursuz bağırsak sendromu işten çıkarılmanızı bekliyor
Huzursuz bağırsak sendromu ile stres arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu hastalıkta, kalın bağırsaklar ve kısmen ince bağırsaklar stres ile uyarılır ve bağırsak kaslarında düzensiz kasılmalara neden olur. Karında şişkinlik olur ve hastada kramp tarzında karın ağrıları ve değişik zaman dilimlerinde ishal ve kabızlık görülebilir. Strese bağlı uyku bozuklukları da huzursuz bağırsak sendromu şikayetlerini artırabilir. 'Dispepsi'; sindirim sisteminde şişkinlik, ekşime, yanma, ağrı, baskı, bulantı, geğirme hissi ve benzeri şikayetlerin genel bir adıdır. Hastaların bazılarında strese bağlı olarak bulgular kötüleşir ve bazen de stres, bulguları tetikler. Dispeptik şikayetlerle doktora başvuran hastalarda sağlıklı gruba göre daha fazla oranda anksiyete ve depresyon görülür. Diğer taraftan, ülser vakalarının yarısında, sosyal ve psikolojik faktörlerin önemli bir rolü vardır.

* Sinirli patron şikayetleri artırır
Özellikle uzun saatler kapalı mekanlarda, masa başı görev yapan banka ve şirket çalışanlarında strese bağlı sindirim sistemi sorunları daha fazla olabilmektedir. Yüksek rekabet ortamı, sinirli patron ve/veya agresif iş arkadaşları her zaman tansiyonu artırır ve şikayetleri kolaylaştırır. Her birey gibi sizin de çok değerli olduğunuzu unutmayın. Doğru olan için mücadele edin ama kendinize duygusal olarak çok yüklenmemeye, mesai saatiniz bitince problemleri, ofiste bırakmaya gayret edin.
Haberin fotoğrafları