Giriş Saati : 13.03.2009 14:33 Güncelleme : 13.03.2009 17:36
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC'de tarih kitaplarının düşmanlık aşılayan unsurlardan temizlendiğini ifade ederek, ''Biz yaptık, onlar niyet ortaya koydu. Beklentimiz gerçekten bunu başarmalarıdır. Çünkü buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Kıbrıs'ta iki halkın birbirine olan düşmanlığı nedeniyle çok acılar çektik. Bunların bir daha yaşanmamasını istiyoruz'' dedi. Tarih Vakfı'nı ziyaret eden Talat, Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Murat Güvenç, Genel Sekreter Halim Bulutoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile toplantı yaptı.
Basına kapalı toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Talat, bu ziyaretin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Toplumların kimliklerinin ve anlayışının oluşmasında tarihin öneminin Kıbrıs'ta yaşayanlar tarafından çok iyi bilindiğini vurgulayan Talat, yıllarca bunun acısını yaşadıklarını belirtti.
Talat, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Fanatizm, Kıbrıslı Türklere çok acılar çektirdi. Tarih'i bir düşmanlık aşılama aracı olarak görmek ne yazık ki özellikle Kıbrıs Rum Kilisesi tarafından son derece üst düzeyde kullanıldı. Bugün Kıbrıs'ta özellikle Rum gençler arasında Kıbrıslı Türklere yönelik çok ciddi düşmanlık var ve bu yapılan kamuoyu araştırmaları ile ortaya çıkıyor.'' KKTC'de de uzun yıllar tarih eğitiminin farklı bir şekilde algılandığını ve yürütüldüğünü dile getiren Talat, Kıbrıs tarihi, Kıbrıs Türk tarihi yerine Türkiye tarihinin eğitimde yer aldığını, bundan dolayı Kıbrıslı Türklerin kendi tarihlerini bilemediklerini ve diğer topluma düşmanlık aşılayan birçok unsurla eğitildiklerini söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Avrupa Konseyi'nin Almanya- Fransa örneğinde olduğu gibi tarih eğitiminin gerginlik ve düşmanlığa değil, dostluğa katkıda bulunacak şekilde düzenlemeler yapılmasını her iki taraftan da talep ettiğini kaydetti.
Kıbrıslı Türklerin bu konudaki duyarlılıklarının 1994'e uzandığını, o yıl ilk kez Kıbrıs Türk tarihi kitabında önemli değişiklikler yapılarak düşmanlık ifade eden sözlerin ayıklandığını ve tarihin objektif bir gerçeklik olarak ortaya konulduğunu dile getiren Talat, ancak o dönemin çok kısa sürdüğünü belirtti.
O dönemde eski anlayışı taşıyan hükümetlerin göreve gelmesiyle tarih eğitiminin de tekrar eskiye döndüğüne dikkat çeken Talat, 2004 yılında Kıbrıs Türk halkının yaşadığı o büyük değişiklikten sonra tarih eğitimi konusunda da Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarının çok önemli projelere imza attığına işaret etti.
Mehmet Ali Talat, ''KKTC'de tarih kitapları düşmanlık aşılayan unsurlardan temizlendi. Aynı zamanda öğretim metotları çağdaş ve modern hale getirilerek, tarih eğitimi etkinleştirildi'' dedi.
Bunu Kıbrıslı Türklerin tek taraflı olarak gerçekleştirdiğini, Avrupa Konseyi'nin aynı şeyi Rum tarafından da istediğini ancak Kıbrıslı Rumların bu taleplere hiç prim vermediğini vurgulayan Talat, son bir yıl önce yeni seçilen Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas döneminde tarih kitaplarında değişiklik yapılacağının duyurulduğunu bildirdi. Talat, şunları söyledi:
''Büyük bir direniş var, hala devam ediyor. Rumların Milli Eğitim Bakanı kötü şekilde eleştiriliyor ve şu anda Rum toplumu içerisinde en düşük desteğe sahip. Henüz bir şey yapmadı. Sadece niyetini ortaya koydu, sadece böyle bir şey düşündüğünü söyledi. Biz yaptık, onlar niyet ortaya koydu. Ancak büyük tepki aldılar. Beklentimiz gerçekten bunu başarmalarıdır. Çünkü buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Kıbrıs'ta iki halkın birbirine olan düşmanlığı nedeniyle çok acılar çektik. Bunların bir daha yaşanmamasını istiyoruz.''
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Tarih Vakfı'na yaptıkları ziyarette bu gelişmeleri konuşacaklarını ifade ederek, ''Türkiye'de nasıl bir çalışma yapıldığını, bizim çalışmalarımıza katkı yapılıp yapılamayacağını veya bizim çalışmalarımızın ne ölçüde başarılı olduğu konusundaki düşüncelerini öğrenmeye çalışacağız'' diye konuştu. ASİL NADİR'İN ŞİRKETLERİNİN VERGİ BORCU KONUSU
Açıklamasının ardında gazetecilerin ''KKTC'de Asil Nadir'in şirketlerinin vergi borcuna'' ilişkin soruları üzerine Mehmet Ali Talat, bu sorunun muhatabının kendisinin olmadığını söyledi.
Talat, bu olayın dün öğleden sonra ortaya çıkmış bir gelişme olduğunu, kendisinin bu sabah İstanbul'a geldiğini, onun için gelişmeleri ayrıntılı bilmediğini ifade etti.
Maliye Bakanlığının bu konuda yaptığı açıklamaya göre vergi meselesinin yeni bir olay olmadığını, uzun zamandır devam ettiğini, hatta borçların bir kısmı üzerinde mahkeme kararı, haciz kararı bulunduğunu ve gerginliğin bu nedenlerle yaşandığını ifade eden Talat, şunları kaydetti: ''Hükümetin gazeteyi susturmak, gazetenin yayını durdurmak gibi bir niyeti kesinlikle taşımadığı ifade edildi. Bilgim bu kadar. Bunun dışında ayrıntısını tabii öğreneceğim. Gelişmeleri de izlemek lazım. Çünkü diğer tarafın da iddiaları var. Onları da dinlemek ve ona göre karar vermek lazım. Tabii kararı da zaten ben verecek değilim. Kararı siz vereceksiniz, hangisi haklı hangisi haksız...''