kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dokusu en uyana ve en gence versin

11.03.2009
* Doç. Dr. Alihan Gürkan (Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu): Çocuklarından hangisine vermesi konusunda bir ayrım yok. Doku ve kan uyumsuz böbrek nakli yapılabiliyor. Ancak ben bir hekim olarak yol göstermek istersem doku grubu hangisi en çok uyan ve genç olan çocuğuna böbreğini versin. En doğru tercih bu olur. En azından bir kişi diyalizden kurtulacak"

BÖBREK BEKLEYENLER ÇIĞ GİBİ
Doç. Gülhan şöyle devam etti: "Aslında bu işin kesin çözümü var. Oda şudur: Devletin bu iş için bir miktar para vermesi. Devlet kadavra başına bir miktar teşvik pirimi verse sorunlar azalır. Bu konuda detaylı araştırmayı Sağlık Bakanlığı'na gönderdik. Böbrek nakli için ülkemizde bekleyen hasta sayısı çığ gibi büyüyor. Geçen yıl 45 bin olan sayı bu yıl 50 bine çıktı. Yıllık 2 bin organ bağışçısına ihtiyacımız var. Bu 4 bin böbrek demektir. Önerimiz kabul edilirse 10 yılda böbrek bekleyen hasta sayısını 10 binlere düşürebiliriz. Her bağışçıya 50 bin TL verilsin. 2 bin bağışçı 100 milyon TL eder. Biz sadece diyalize yılda 2 milyar TL para ödüyoruz. Buna diyalize giren insanların işgücü kaybını eklerseniz 6-7 milyar TL'yi buluyor. 2020 yılında Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin neredeyse yüzde 80'i diyaliz ödemeye gidecek."

"TOPLUMSAL BİLİNÇ GEREKLİ"
* Dr. Selçuk Koçlar (Antalya Tabip Odası Başkanı):
"Bu annenin içinde bulunduğu durum, fevkalade zor bir durum. "Sofi'nin Seçimi" diye bir film vardı. Alman subayı Yahudi anneye 'Bir çocuğunu seç' diyor. Diğer çocuğu öldürmeye götürüyorlar. Bu annenin de durumu bu filmi andırıyor. Ben bu annenin yerinde olsam, en azından bir çocuk hastalıktan kurtulması için doku sorunu yaşanmayacak ve küçük olan çocuğuma böbreğimi verirdim. Ülkemizde maalesef yeterli organ bulunamıyor. Vatandaşı bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor. Toplumsal bilincin yükseltilmesi gerekiyor."