Sanatçı Şükran Moral’ın genelevde yaptığı performansı, Haksız Tahrik sergisinde olacak.
Ve TCK kadını 'yarattı'
EVRİM ALTUĞ SABAH
07.03.2009
Hafriyat Karaköy'de yer alan Haksız Tahrik adlı sergi ve eylem dizisi, temelini Türk Ceza Kanunu'ndaki 5237 sayılı maddeden alıyor. Sergi, 20'yi aşkın kadın sanatçıyı buluşturuyor..
Türk Ceza Kanunu'nun 5237 sayılı 'haksız tahrik indirimi' maddesi, 'ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan nedenler' başlığı altında, Türkiye'de hâlâ töre, namus ve ırz cinayetlerini besleyen, kadına uygulanan şiddeti adeta imrendiren, utandıran bir madde olarak, varlığını devam ettiriyor. İşte bu kanun maddesi, İstanbul Karaköy'de faaliyet gösteren Hafriyat Karaköy'de yer alan Haksız Tahrik adlı feminist eylem ve güncel sanat sergisine temel oldu. Kadın platformları, örgütleri ve sanatçıların bir araya gelerek ortaya koyduğu etkinlikler bütünü, 31 Mart'a kadar devam edecek. Küratörlüğünü Canan Şenol'un üstlendiği bu eylem - sergi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde açılmasıyla da dikkat çekici. Şenol, dün akşam açılışı yapılan etkinlikle ilgili olarak SABAH'a konuşurken, geçen hafta gündeme gelen futbolcu Hakan Şükür'le ilgili darp olayından ötürü açılan ve sonuçlanan davaya da atıfta bulunuyor. Bilindiği gibi, Şükür'ün Sevinç Parlak isimli bir kadını darp ettiği gerekçesiyle Parlak tarafından açılan bu davada, Mahkeme Başkanı Emel Atalay, Şükür'ün "tehdit ve hakaret" suçlarından beraatine, "kasten yaralama" dan ise 20 gün adli para cezasına çarptırılmasına karar vermişti.
'HAKSIZ TAHRİK' HER YERDE
İşte Haksız Tahrik sergisiyle, futbolcu Hakan Şükür arasındaki ilişki de, Şenol'a göre bu noktada kuruluyor. Zira Şükür'ün bu suçu haksız tahrik altında işlediğine hükmeden mahkeme, cezayı dörtte bir oranında indirerek 15 gün adli para cezasına çevirmişti. Mahkeme daha sonra Şükür'ün sabıkasız olması nedeniyle cezada altıda bir oranında indirim yapılarak, 12 günü de 600 TL tutarında adli para cezasına çevirmişti. Şenol gelinen bu durumu gündeme getirmek için üzerinde 'Bu tişörtü dün Hakan Şükür'ün haksız tahrik indiriminden aldım' yazılı bir tişört tasarladığının da altını çiziyor. Küratöryal olmaktan çok, 'kolektif' bir ruhla ortaya konulan Haksız Tahrik sergisinin katılımcıları, tiyatrodan 'stand-up'a, resimden fotoğrafa, performanstan heykele farklı disiplinlerden gelen sanatçılardan oluşuyor. Etkinlik ayrıca, editörlüğünü AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Türkiye Birimi Başkanı ve gazeteci-yazar Ayşegül Sönmez'in yaptığı sergi kitabı ile de gündemde. Haksız Tahrik sergisine yapıtlarıyla (alfabetik olarak) Atıl Kunst, Aylin Kuryel, Cağla Cömert, Canan Şenol, Didem Yazıcı, Dilek Winchester, Evrim Kavcar, Filmmor , Fulya Çetin, Gülçin Aksoy, Gülizar Önen, Güneş Terkol, Hale Tenger, İnci Furni, Nalan Yırtmaç, Neriman Polat, Nil Yalter,Nilbar Güreş, Oda Projesi, Özlem Gök, Sezgi Abalı, Şükran Moral, Yasemin Özcan Kaya ve Amargi Sanat Atölyesi de katılıyor. Sergiye bu anlamda Amargi'den Hilal Esmer, Hatice Telci ve Dilara Kızıldağ gibi imzalar da yapıtlarıyla katılıyor. Tel: 0212.245 31 68
Yayın tarihi: 8 Mart 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/08//haber,AA3FA1BE9CF643B0BC09D398A28EE0E3.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.