Kayıt dışında hedef yüzde 10'un altı
AA
Giriş Saati : 23.02.2009 15:03
Güncelleme : 23.02.2009 20:01
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, geçen yıl yapılan çalışmalar kapsamında 6 ayda kayıt dışı istihdam olarak belirlenen 250 bin kişinin kayıt altına alındığını belirterek, ''Gelecek 2-3 yıl içinde yüzde 40-60 aralığında seyreden kayıt dışı istihdam oranını, yüzde 10'un altına düşürmeyi hedefliyoruz'' dedi.
Acar, SGK Erdoğan Özen Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, kurumun 2008 yılı faaliyetleri ve 2009 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.
Anayasa'nın 56. maddesinde yer almasına rağmen 26 yıldır bir türlü hayata geçirilemeyen Genel Sağlık Sigortası'nı da kapsayan Sosyal Güvenlik Reformu'nun 5510 sayılı yasa ile gerçekleştirilerek, 1 Ekim 2008 tarihinde itibariyle yürürlüğe girdiğini anımsatan Acar, ''Yasanın, TBMM'de kabulü ile çok yoğun bir çalışma dönemine girilmiş ve tüm hükümlerinin eksiksiz uygulanması konusunda 24 bin 531 personelimiz ile reformun sıkıntısız, sorunsuz ve sancısız hayata geçirilmesi sağlanmıştır'' diye konuştu.
Ar-Ge teşviki, genç ve kadın istihdamının artırılması, özürlülerin çalıştırılmasının teşvik edilmesi ile işveren priminden 5 puanlık indirimi öngören istihdam paketinin de yürürlüğe girdiğini anlatan Acar, kurum alacaklarının yapılandırılması kapsamında 1 milyon 135 bin 409 başvuru yapıldığını, 26,2 milyar TL alacaktan 23,3 milyar TL'sinin yapılandırılığını ifade etti.
Geçici iş görmezlik ödeneklerinin PTT şubeleri aracılığıyla ödenmeye başlandığını belirten Acar, sosyal yardımlar, yeşil kart, öğrenci kredileri başvurularında istenilen, ''kaydı yoktur'' yazılarının, internet ortamında barkodlu çıktı alınmasının sağlandığını anlattı.
250 BİN ÖZÜRLÜ VE YAŞLI VATANDAŞA EVİNDE ÖDEME
Acar, bürokrasinin kaldırılması konusundaki çalışmaları da çok önemsediğini belirterek, ''1 Ekim 2008 ödeme döneminden itibaren 85 yaş üzeri yaşlılar ile yüzde 70 ve üzeri özür oranı bulunan vatandaşlardan talepte bulunan yaklaşık 28 bin 838 vatandaşın ikametlerinde ödeme yapılmasına başlandı. Hedefimiz, bu durumda bulunan 250 bin vatandaşın tamamına evlerde ödeme yapılmasını sağlamak'' dedi.
Hizmeti vatandaşın ayağına götürmek amacıyla 435 adet Sosyal Güvenlik Merkezinin kurulmasının kararlaştırıldığını ve bunlardan 77'sinin faaliyete geçtiğini anlatan Acar, 2007 programında yer aldığı halde bitirilemeyen bütün asgari işçilik incelemelerinin tamamlandığını söyledi.
Tuzla'daki tersanelere ilişkin denetimler hakkında bilgi veren Acar, 400 müfettişin katılımıyla 10 gün yoğun denetim programı uygulandığını belirtti.
Sağlık alanında yapılan denetimlere de değinen Acar, pilot bölge olarak seçilen Ankara'da 14 hastanede denetim yapıldığını, 2 milyon 318 bin 272 TL kurum zararı belirlendiğini, bir hastane hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
Eczane denetimlerinde de çarpıcı sonuçlara ulaşıldığını anlatan Acar, şöyle devam etti:
''Yapılan usulsüzlüklerin başında, sahte kupür, sahte ilaç raporu, sahte reçete, sahte doktor kaşesi ile reçete yazılması, sahte barkod ile reçete yazılması, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın kimlik numaralarına sahte ilaç yazılması ve diploma kiralama yöntemi ile eczane işletilmesi gelmektedir. İki ilimizde incelenen 19 eczaneden toplam 2 milyon 650 bin TL kurum zararı tespit edilmiş olup, söz konusu tutarların ilgililerden tahsili için işlemlere başlanmıştır. Ayrıca, 10 eczane hakkında da Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur.''
Kurumun 2009 yılı hedefleri hakkında da bilgi veren Acar, ''Emekli aylık bağlama sürelerini 1 ayın altına indirilmesi planlanıyor. Bu sürenin gelecek yıl 1 haftanın altına indirilmesine yönelik çalışmalar yapmayı planlıyoruz'' dedi.
Sağlık yardımı yapılmasına ilişkin test yöntemleri geliştirileceğini belirten Acar, ilaçta kare barkod uygulamasına geçileceğini söyledi.
Bolu'da başlatılan, ''Akıllı Kart'' dağıtımının genişletileceğini belirten Acar, ödeme ve tahsilatlara ilişkin tüm işlemlerin bankalar aracılığı ile yapılacağını ifade etti.
Kayıt dışı istihdama ilişkin çalışmaları da sürdürdüklerini anlatan Acar, ''Geçen yıl bu konuya ilişkin çalışmalar kapsamında 6 ayda kayıt dışı istihdam olarak belirlenen 250 bin kişi kayıt altına alındı. Gelecek 2-3 yıl içinde yüzde 40-60 aralığında seyreden kayıt dışı istihdam oranını, yüzde 10'un altına düşürmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.
TOKİ İLE PROTOKOL
Basın toplantısının ardından Acar ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, SGK'nın yeniden yapılanması stratejisi çerçevesinde başta il müdürlükleri olmak üzere hizmet binalarının yenilenmesi ve yeni açılacak birimlerin ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla protokol imzaladı.
Acar, protokol çerçevesinde 25 ilde yeni Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binası yapılacağını, 4 ildeki binaların ise onarılacağını söyledi.
TOKİ Başkanı Bayraktar ise kurumunda katkılarıyla ülkedeki modernleşme çalışmalarının ivme kazanarak sürdüğünü ifade etti.
Bayraktar, protokol çerçevesinde SGK'nın kullanmadığı Adana, Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Mersin'de bulunan yaklaşık 300 bin metrekarelik arsayı 175 milyon TL bedelle aldıklarını ifade etti.
Öte yandan, programda olmasına karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik toplantıda bulunmadı.
Yayın tarihi: 23 Şubat 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/02/23//haber,6E14FC0A8A31436EB88990F788CC0EF1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.