kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bu konserin ana sponsoru, güneş!

ÖZGÜR ÇAKIR SABAH
19.02.2009
Taner Öngür ve grubu Serap Yağız Suların Uğultusu, 26 Şubat'ta sahne sisteminin enerjisi güneşten sağlanan bir konser verecek. Konser Türkiye'de bir ilk, dünyada da ilklerden biri olarak kabul ediliyor..
Küresel ısınmaya karşı yürütülen kampanyalar ve enerji tüketiminde yenilenebilir enerjilerin kullanımı, tüm dünyada giderek yaygınlaşırken, müzisyenler de bu tür enerjilerin kulllanımına önayak olmaya çalışıyor. Moğollar'dan tanıdığımız müzisyen Taner Öngür de, 26 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenecek Güneş Enerjisi Teknolojileri Fuarı'nda ilginç bir konsere imza atacak. Öngür, Serap Yağız Suların Uğultusu isimli proje grubuyla vereceği konserde Türkiye'de daha önce denememiş bir şeyi deneyecek ve sahnede güneş enerjisi kullanacak. Aynı grupla güneş şarkılarından bir albüm hazırlıklarına da başlayan Taner Öngür, internette bulduğu sıradan insanlara ait sekiz şiiri seçerek ve sahiplerinden de izin alarak bunları bestelemiş. Fuarla bağlantıya geçmiş ve konser teklif etmiş olan Öngür fuara tek şart öne sürmüş: "Fuardan sahne ses sistemimizin güneş enerjisiyle beslenmesini talep ettik. Bu mesele teknik olarak ayarlandı. Konserde 30 tane 200 watt'lık güneş paneli kullanılacak. Altı kilowatt bir enerji elde edilecek ve bu da sahnede bize yetecek. Enerji Bakanı fuarın açılış konuşmasını yaptıktan sonra biz de çalmaya başlayacağız." Güneş Şarkıları albümünün Nisan başında piyasaya çıkacağını belirten Öngür, sponsor bulabildikleri taktirde grupla güneş şarkılarını güneş enerjisi kullanarak köy meydanlarında ve Anadolu'da çalmak ve halka güneş enerjisini anlatmak olduğunu söylüyor. Albümde 10 şarkının yer alacağını belirten Öngür albümle ilgili de şu bilgileri veriyor: "Genellikle rock formatında şarkılar. 60'lardan bugüne kadar rock formatlarından örnekler var. Bestelediğim sekiz şiir dışında, Serap'ın Serçe isimli bir parçası, bir de Nâzım Hikmet'in Güneşi İçenlerin Türküsü'nü rock opera şeklinde düzenlenmiş hali yer alacak." Öngür, Türkiye'de 500kw'a kadar herkesin bireysel enerji üretebileceğini ve bunun yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekiyor. Çift taraflı saat uygulamasının Türkiye'de de geçerli olduğunu söyleyen Taner Öngür "Diyelim ki şehir enerjisi kullanıyorsunuz. Şehir enerjisi yazıyor kendi ürettiğiniz güneş enerjisi saati de diğer saati düşürüyor. Bu uygulamaya dünyada da talep artıyor. Üstelik bedava bir kaynak olduğu için ekonomik krize karşı da iyi çözüm. Ayrıca bu enerjiyi kullanmak enerjinin demokratikleşmesi anlamına da geliyor. Enerji deyince çünkü akla zaten savaş geliyor," diyor.

'SANAT GÜNEŞİ'NE ÖVGÜ
Usta rock müzisyeni Öngür, güneş ve yenilenebilir enerjinin film çekimleri, tiyatrolar ve TV stüdyolarının içinde bile rahatlıkla kullanabileceğini ise şu kelimelerle vurguluyor: "Beni herkesin, özellikle de siyaset dünyasının geçmişe yönelik hesaplaşmalara takılması rahatsız ediyor. Kimse geleceğe yönelik bir şey söylemiyor. Bu enerjinin kullanımı geleceğe yönelik. Efsane King Crimson'un Epitaph şarkısında dediği gibi 'Gelecek, bilenlerle bilmeyenlerin eylemleriyle sulanıyor. Şu an yaptığımız her şey, geleceği belirliyor. Bilmeyenler öyle belirleyici rollerdeler ki. Felaket gelecek geberip gideceğiz. Ama bu enerjilerle çözüm ihtimali gerçekleşirse gerçekten bağırıp çağırmadan kurtulacağız."
Haberin fotoğrafları