kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
G. Brown

Soykırımı anma tasarısı

Perihan KORKMAZ / LONDRA Duygu GÜVENÇ / ANKARA
13.02.2009
Ermeni soykırımıyla ilgili bir tasarı yine gündemde. Bu kez ülke İngiltere, konu ise soykırımın resmi "anma günü" ilan edilmesi... Bir milletvekilinin verdiği tasarı Ankara'yı harekete geçirdi, İngiltere'ye nota gönderildi..
Futbol milli maçıyla yaşanan buluşmanın, Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilere ilerleme getirmesi beklenirken başka ülkelerde atılan siyasi adımlar bu ortamı tehlikeye sokuyor... İngiltere'de iktidardaki İşçi Partisi'nden milletvekili Andrew Dismore'ın başı çektiği bir grup milletvekili, yeni dönemde görüşülecek yasa tasarıları arasına iki ülke arasında siyasi gerilime yol açabilecek bir tasarı ekledi. Grup, sözde Ermeni soykırımının İngiltere'de Anma Günü olması için öneri hazırladı.

KRALİÇE ONAYI GEREK
16 Ekim 2009'da görüşülecek öneriyi hazırlayan vekiller, bu tarihe kadar desteği artırmaya çalışacaklarını söyledi. Milletvekili Dismore'un bu teklifinin kanunlaşması için parlamentoda yeterli sayıda milletvekilinin desteğini aldıktan sonra 10 aşamadan geçmesi gerekiyor. Önce parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası, ardından üst kanat Lordlar Kamarası'nda kabul edilmesi, ardından Kraliçe'den onay alması gerekiyor.

BİR 'BAŞARISI' VAR
Bu yasal süreç, söz konusu yasa tasarısının aciliyetine ve tasarıya yönelik muhalefetin gücüne bağlı olarak kısalıyor ya da uzuyor. Tasarının gündeme gelmesinin İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkileri zedeleyeceği ve krize yol açacağı yorumları yapılıyor. Milletvekili Dismore, geçmişte Yahudi soykırım konusundaki özel yasa tasarısı sundu, ülkede ulusal anma günü ilan edilmesini sağladı.

'KİŞİSEL BİR GİRİŞİMDİR'
İngiltere'deki bu girişim, Türk diplomatları harekete geçirdi. Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, tasarının kabul edilmesi halinde iki ülkenin stratejik ilişkilerinin olumsuz etkileneceğini belirtti ve "Bu tür girişimler Erivan-Ankara arasında başlayan diyalog sürecini sekteye uğratır" uyarısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri "1915 olaylarını İngiltere olarak biz, BM'nin soykırım tanımlaması içerisinde görmüyoruz, trajik olduğunu düşünüyoruz" açıklaması yaparken, İngiliz kaynaklar da söz konusu tasarısının bir milletvekilinin kişisel girişimi olduğunu belirtti.

ABD'YE DE UYARI
İngiltere gibi ABD'de yeni yönetimle gündeme gelen soykırım tasarısı için Ankara ilk girişimlerini de yaptı. Sözde soykırımın Kongre'de tanınmasını öngören yeni bir tasarı için önerinin imzaya açılması üzerine ABD'yi uyardı. Washington Büyükelçiliği, ABD Dışişleri nezdinde girişimde bulunarak, "Böyle bir tasarının gündemde kalması dahi birçok konuda ortak çıkarı bulunan Türkiye ve ABD ilişkilerine zarar verir. Erivan- Ankara arasında başlayan diyalog sürecini de sekteye uğratır" mesajı verdi.