kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

2.97 milyon TL'lik korsan yazılım ele geçirildi

Giriş Saati : 12.02.2009 13:10
Güncelleme : 12.02.2009 13:56
Yeni Haber
Lisanslı yazılım kullanımının genele yayılması için yoğun çalışmalar yürüten Business Software Alliance (BSA) Türkiye Katılımcıları, 2008 yılında gerekleştirdiği 494 adet adli ve hukuki işlem sonucunda, 2 milyon 970 bin TL (1.928.200 USD) değerinde korsan yazılım ele geçirdi. 2008 yılında mühendislik ve üretim sektörleri korsan yazılımın yaygın olarak kullanıldığı alanlar olarak öne çıkarken, İstanbul yine korsan yazılımın merkezi olma konumunu korudu.

Türkiye, bir gün içinde birden fazla adli ve hukuki işlem gerçekleştirilmesi nedeniyle diğer ülkeler arasında öne çıkarken, kullanılan ürünün değerinin 3 katına denk gelen para cezaları sonucu tahsiledilen tazminat tutarında da Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinin 5'ini oluşturdu.

BSA Türkiye Genel Koordinatörü Elçim Barkay sonuçları, "Açıklanan bu rakamlar Türkiye'de yazılım korsanlığının ulaştığı boyutu gözler önüne sererken, yıl boyunca günde birden fazla ortalamayla gerçekleştirilen adli ve hukuki işlemlerle, dosya sayısının 494'e ulaşmış olması BSA Türkiye katılımcılarının bu konuda verdikleri mücadelede kararlılıklarını ortaya koymak açısından büyük önem taşıyor. Tüm bu rakamlar oldukça çarpıcı olsa da, yazılım korsanlığının faturasını yalnızca mali açıdan ele almamak gerekiyor. Lisanssız yazılım kullanımı, şirketleri operasyonel konularda da birçok riske maruz hale getiriyor. Zaman kaybına neden olan virüs saldırıları, güvenlik tehditleri, bilgi kaybı ve kurumsal itibarın zedelenmesi gibi sonuçlar korsan yazılım kullanımının sosyal alandaki etkileri olarak öne çıkıyor. Gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme çalışma ve kampanyalarla, şirketleri bu riskleri anlamaya ve lisanslı yazılım kullanmaya davet ediyoruz. Yasal yazılım kullanımı ürün destek ve servis hizmetleri ile lisans süresi boyunca gerekli güncelleme ve yenilemeleri içererek, kurumların güvenli ve işlevsel çalışmasını sağlar" sözleriyle özetledi.

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika genelinde 2008 yılında korsan yazılımın iş dünyasına maliyeti 23 milyon USD oldu. Bu miktarın 8 milyon USD'ı tazminat olarak BSA Katılımcılarına ödenirken, 15 milyon USD değerinde korsan yazılım da lisanslı yazılıma dönüştürüldü. Aynı dönemde EMEA bölgesinde ayda ortalama 460 olmak üzere yılda gelen toplam 5.546 ihbarı değerlendiren BSA katılımcıları, 3.000 firma aleyhine hukuki işlem başlattı.

BSA'nın EMEA bölgesindeki hukuki ilişkilerden sorumlu Direktörü Sarah Coombes, "Fikri mülkiyet haklarının ihlali sadece yazılımcı firmaları etkilemez. Geçtiğimiz yıl korsan yazılım kullanımının iş dünyasına etkilerini özetleyen bu rakamlar, şirketlerin korsan yazılım kullanımı sonucu karşılaştığı ciddi mali zorlukları özetler niteliktedir. Korsana karşı savaşımız çerçevesinde, dünya çapında fikri mülkiyet hakları ihlallerini de minimuma indirmek amacındayız. Ekonomik belirsizliğin hüküm sürdüğü zamanlarda, firmalar mal varlıklarını daha dikkatli korumalı ve yasadışı piyasaları ilk yardım aracı olarak kullanmamalılardır" dedi.