kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Soykırım kararı Türkiye-ABD ilişkilerine büyük zarar verir"

Giriş Saati : 08.02.2009 11:24
Güncelleme : 08.02.2009 20:26
Yeni Haber
Bu ayın sonunda ABD Kongresi'ne yeni bir "Ermeni soykırımı" tasarısının sunulacağı bildirilirken, Ford ve Bush Yönetimleri döneminde Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Başdanışmanı olarak görev yapan General Brent Scowcroft, "Ermeni soykırımı" tasarısının Kongre'den geçmesi halinde bunun "ABD-Türkiye ilişkilerine büyük bir psikolojik zarar" vereceği uyarısını yaptı. Scowcroft, "Türkler çok sağlam müttefiklerimiz ve Ortadoğu'daki faaliyetlerimize yönelik lojistik destek konusunda Türkiye'ye çok bağımlıyız" dedi.

General Scowcroft, ABD'de prestijli Harvard Üniversitesince yayınlanan The Harvard Political Review dergisiyle yaptığı söyleşide Kongre tarafından benimsenebilecek bir "Ermeni soykırımı" tasarısının praktik bir etkisinin olmamakla birlikte "siyasi bir konu" olduğunu ifade etti Scowcroft şunları söyledi:

"Ancak ABD'de siyasi bir konu ve Ermeni diasporası, tasarı için bastırıyor. Bu nedenle çok canlı bir konu olduğunu düşünüyorum. Geçmesi halinde ABD-Türkiye ilişkilerine büyük bir psikolojik zararı verir. Türkler, çok sağlam müttefiklerimiz ve Ortadoğu'daki faaliyetlerimize yönelik lojistik destek konusunda Türkiye'ye çok bağımlıyız."

"TARİHÇİLER KOMİSYONU ÖNERİSİ ÇOK MAKUL"

Scowcroft, Türkiye'nin tüm belgeleri bağımsız bir tarihçiler komisyonuna sunmayı önerdiklerine ve sonuçlara saygı göstermeye istekli olduklarını belirterek, "Bu, bana sorunu çözmenin çok makul bir yol gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununa da değinen Brent Scowcroft, Türkiye ile Yunanistan arasında en büyük anlaşmazlıkların Ege'deki sınırları ve Kıbrıs sorununun olduğunu belirtti. "Barışmaları için kolaylaştırıcı olmaya çalıştık" diyen Scowcroft, Annan Planının Türk tarafınca kabul edilirken Rumlar tarafından reddedildiğini anımsattı.

Şimdi Kıbrıs'taki iki tarafın yeniden müzakere ettiğine işaret eden Brent Scowcroft, "Her iki tarafın dostuyuz ancak bu konuda barıştırıcı olmak zordur" ifadesini de kullandı.

ANKA

Konyaspor - Beşiktaş
Türk basınında bugün -...
Galatasaray - Kayserispor