Giriş Saati : 05.02.2009 18:02 Güncelleme : 05.02.2009 20:22
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, finansal krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirleri kararlılıkla aldıklarını belirterek, şu ana kadar Türkiye'nin, bu noktada son derece başarılı bir performans izlediğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, ''Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahiptir'' dedi.
Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık yeni Bina'da başladı. Toplantının açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, dünyada ekonomik finansal krizin yaşandığını anımsatarak, ESK temsilcileri ile mevcut durumu ele alarak, tedbirleri gözden geçirip eğer varsa alınması gereken tedbirleri değerlendireceklerini söyledi.
Krizin, başta çalışanlar olmak üzere, dar gelirli ve yoksul kesim üzerinde etkilerini en aza indirme noktasında samimi bir gayret içinde olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
''Bu krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirlerimizi kararlılıkla alıyoruz. Şu ana kadar Türkiye, bu noktada son derece başarılı bir performans izlemiştir. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahiptir. Hiç kuşkusuz, sosyal diyalog en önemli araçtır.Sosyal diyalog mekanizmasını her anlamda işletmeye de devam edeceğiz.''
Erdoğan, toplantıda yapılacak değerlendirme ve alınacak kararların ülkenin çalışma hayatına önemli katkılar sağlayacağına yönelik düşüncesini de ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işsizliğin, gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kronik sorunların başında geldiğini ifade ederek, ''Yeni işsizlik oranı, ciddi oranda düşmese bile yeni iş imkanları oluşturularak artması önlenmiştir'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nın başında yaptığı açıklamada, küresel finans krizinin tüm dünyayı etkisi altına aldığı böyle bir dönemde, toplantının önem arz ettiğini söyledi.
Krizin başladığı andan itibaren gerek kendisi gerekse bakanların ilgili kesimlerle sürekli iletişim içinde olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, reel ve çalışan kesimlerin temsilcileri ile yaptıkları toplantılarda, kriz sürecinde alınması gereken önlemleri, yapılması gerekenleri hep beraber ele aldıklarını söyledi.
Sosyal tarafların görüş ve önerilerini her zaman dikkate aldıklarını belirten Başbakan Erdoğan, ''Çalışmalarımıza bu görüş ve önerileri azami derecede yansıtmanın gayreti içerisinde olduk. Özellikle çalışma hayatını ilgilendiren konularda sorunları taraflarla rakamları masada değerlendirmenin çözüm arayışı içerisinde olduk'' dedi.
Bugün de Ekonomik ve Sosyal Konsey'de sosyal taraflarla küresel finansal krizin istihdam üzerinde ortaya çıkardığı etkileri ve alınacak tedbirleri değerlendireceklerini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Bir kez daha hatırlatmak isterim ki içinden geçmekte olduğumuz bu kriz ülkemiz kaynaklı bir kriz değildir. ABD merkezli bu kriz, az ya da çok tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. ABD başta olmak üzere Japonya, Almanya, İtalya, Çin Hindistan gibi bir çok ülke, krizi çok yakından ve derinden hissetmiş, ekonomileri durgunluğa girmiş, büyümeleri negatif gerçekleşmiştir.
Krizin ilk sinyallerini verdiği andan itibaren, Türkiye olarak gelişmeleri takip ederek tedbirlerimizi de yeri ve zamanı geldikçe uygulamaya koyduk ve koyuyoruz. Aldığımız 30'a yakın tedbiri, daha önce çeşitli vesilelerle kamuoyunun bilgisine ben ve arkadaşlarım sunduk. Bu tedbirlerle 2008'in son altı ayında piyasaya yaklaşık 10 milyar Türk Lirası likidite enjekte edilmiş, bu da krizin etkilerini önemli ölçüde hafifletmiştir.'' ''İŞSİZLİK''
Başbakan Erdoğan, krizin önemli etkilerinden birinin de işsizlik olduğunu ifade ederek, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkede milyonlarca kişinin bu süreçte işini kaybettiğini kaydetti. İŞsizlik sorununun, sadece bu dönemin, bu kriz sürecinin sorunu olmadığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''İşsizlik gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kronik sorunların başında gelmiştir.
2001 krizi sonrasında, yıl sonunda yüzde 8.4 olarak gerçekleşen işsizlik, yine bu krizin etkisiyle 2002 sonunda da yüzde 10.3 olarak gerçekleşmiştir.
2007 yılı sonunda ise işsizlik oranı yüzde 9.9'a kadar düşürülmüş, en son açıklanan 2008 Ekim verilerinde ise yüzde 10.9 olmuştur. TÜİK verileri incelendiğinde, 2002 sonundan 2008 Ekim ayına kadar istihdam artışı 1 milyon 846 bin kişi olmuştur. Tarımdan çıkan 1 milyon 68 bin ücretsiz aile işçisi de dikkate alındığında, 6 yılda toplam 2 milyon 914 bin kişi iş sahibi olmuştur.
Şurası da çok önemli, 1990'dan 2002'ye kadar 12 yıllık sürede zorunlu sigortalı sayısında 1 milyon 776 bin artış gerçekleşmişken 2002'den bu günü 6 yıllık sürede 3 milyon 800 bin artış sağlanmıştır. Yeni işsizlik oranı ciddi oranda düşmese bile yeni iş imkanları oluşturularak artması önlenmiştir.''
Aynı süreçte mali disiplinden taviz verilmeyerek, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürüldüğünün unutulmaması gerektiğini belirten Erdoğan, ''Nitekim enflasyon düşerken, işsizliğin artması ekonomik bir gerçekken, ülkemizde 6 yıllık süreçte bu yaşanmamış tersine az da olsa işsizlik azalmıştır'' dedi. ALINAN TEDBİRLER
Hükümet olarak işsizliğin artışını önlemek için çok boyutlu tedbirler uyguladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, geçen yıl yürürlüğe konulan istihdam paketi ile işverenlerin üzerindeki idari ve mali bir çok yükü kaldırdıklarını kaydetti.
Bu paketle, kadınlar, gençler ve özürlüler başta olmak üzere istihdamı teşvik ettiklerini belirten Erdoğan, ''kriz sürecinde işsizliğin artmasını önlemek için de tedbirlerimizi kademe kademe uyguluyoruz'' diye konuştu. En son Bakanlar Kurulu'nda alınan karar ile ''kısa çalışma ödeneği'' üzerinde bir takım düzenlemeler gerçekleştirdiklerini anımsatan Başbakan Erdoğan, ''kısa çalışma ödeneği'' ile istihdamı korumayı hedeflediklerini söyledi.
Yine çalışma hayatı ile ilgili bildirgeleri, sigorta ve muhtasar vergi beyannamelerini tekleştireceklerini, bürokrasiyi azaltarak işverene kolaylık sağlayan tek bildirge uygulamasını da hayata geçireceklerini anlatan Erdoğan, bunları içeren tasarıyı TBMM'ye gönderdiklerini anımsattı. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Nazım Ekren, Hayati Yazıcı ve Cemil Çiçek, Devlet bakanları Mehmet Şimşek ve Murat Başesgioğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katılıyor. Toplantıda, sosyal taraflardan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TOBB Başkanvekili Faik Yavuz, TUSKON Başkanvekili Ahmet Ciğer hazır bulunuyor.
Başbakan Erdoğan'ın açış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı gerçekleştiriliyor.