İLİŞKİLİ HABERLER
Koruma kalkanı ticaret savaşı başlattı
Koruma kalkanı ticaret savaşı başlattı
1930'lu yıllarda Büyük Depresyon'u kuvvetlendiren en önemli etkenlerden korumacı ekonomi politikalarına dönüş kaygısı artıyor Teşvik paketinde yer alan "Amerikan malı alın" maddesi nedeniyle eleştirilen Barack Obama, sorunu kelime oyunuyla çözmeyi planlıyor ..
39. Dünya Ekonomik Forumu'nda korumacı ekonomi politikalarından kaçınacakları sözünü veren ülkeler, sözlerini çabuk unuttu. Birinci kurtarma paketleri yetmeyince bu kez teşvik paketlerini devreye sokan ülkelerin yerel sektörlerini korumak için aldığı önlemler özellikle gelişmekte olan ülkeler tarafından tepki gördü. Anti-damping uygulamaları ve gümrük tarifesi dışı önlemler uygulayan gelişmiş ülkeler, şimdi de yerli malı kullanılması önerisi korumacılığın ayak seslerinin yeniden yükselmeye başladığının işareti olarak görülmeye başlandı. Hindistan, Mısır gibi gelişmekte olan ülkeler teşvik paketleri ile kurtarma paketlerinin de diğer ülkelerle daha koordineli bir yaklaşımla hayata geçirilmesi gereğini dile getiriyor. Davos'un ilk gününde de korumacılıktaki yükselişin artması halinde ise bunun krizi derinleştireceği ve küresel ekonominin tıpkı 1930'larda yaşanan Büyük Buhran dönemine benzer bir safhaya gireceği yönünde uyarılar yapılmıştı.
SÖYLEM DEĞİŞECEK
Son olarak ABD'nin teşvik paketinde "Amerikan malı alın" maddesi bulunduğunun ortaya çıkması korumacılık tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Pakette kamu işleri projelerinde ABD demiri, çeliği ve mamul mallarının kullanılması öngörülüyor. Bu durum Avrupa Birliği Kanada başta olmak üzere diğer ülkelerden tepki gördü. Ancak ABD sorunu çözmek yerine kelime değişikliği yapmayı planlıyor. ABD Başkanı Barack Obama, dünya ticaretiyle ilgili korumacı bir mesaj vermek istemediğini söyledi. Amerikan kanallarına konuşan Obama, teşvik paketindeki "Amerikan malı alın" söylemini değiştirmeye çalışacağını belirtti.
UMUTLAR G-20'DE
Korumacılığın nisan ayı başında Londra'da yapılacak olan G-20 toplantısının en önemli gündem maddesi olması bekleniyor. 15 Kasım'da Washington'da toplanan G-20 liderleri korumacılıktan kaçınma sözü vermişti. İngiltere'de taşeron bir şirketin bir ihaleyi yabancı işçilere vermesi ardından rafinerilerde başlayan iş bırakma eylemleri korumacılık tartışmalarını başlattı. İngiltere hükümeti, üniversite mezunları arasında işsizliğin yükselmesi üzerine, yurt dışından eğitimli göçmen alınmasına olanak tanıyan yasayı değiştirmeye karar verdi. Korumacılığa karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Opel'e krediyi ülke içinde kullanacağına garantisiyle yardım etmişti.
İLİŞKİLİ HABERLER
Koruma kalkanı ticaret savaşı başlattı
Yayın tarihi: 5 Şubat 2009, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/02/05//haber,66AE6C76B16D47DEABD7ACFDC92E649A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.