kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Oğuz Tezel Ambarlı’daki eski santralın 6 türbininden ikisinin tümüyle değiştiğini söyledi.

Eski türbinleri yenileyen Siemens verimi % 40 artırdı

Evrim ERGİN - EKONOMİ
01.02.2009
Ambarlı'da doğalgaz çevrim santralının türbinlerini yenileyen Siemens yüzde 40 verim artışı sağladı. Ayrıca 20 megawatt'lık ek kapasite yarattı..
Siemens'in Enerji Direktörü Oğuz Tezel, Ambarlı Doğalgaz Çevrim Santralı'nın 6 ünitesinden 2'sinin tamamen yenilendiklerini, diğer 4'ünü de tamirden geçirdiklerini belirterek, "Yüzde 40'a yakın verim artışı sağladık. Bu da 25 milyon euroya mal oldu. Ek olarak 20 megawattlık bir kapasite artışı da yaşandı" dedi. Bu sayede Türkiye'nin atıl durumda bulunan elektrik üretim kapasitesinin büyük ölçüde artırılabileceğini belirten Tezel, "Elektrik otomasyon çalışmaları da yapıyoruz. Şu anda Ankara'da kurduğumuz tevziye merkezi üzerinden tüm Türkiye'deki elektrik altyapısını görmek mümkün. Böylece sistemi dengede tutabiliyoruz. Bu otomasyon sistemini şehirlerde ve hatta OSB'lerde de kullanarak büyük oranda tasarruf yapmak mümkün" dedi. Şu anda Kayseri'de bu sistemin kurulu olduğunu belirten Tezel, "Ankara ve Konya'da otomasyon sistemi kurmak merkezlerini kurmak şehir başına 3 - 3,5 milyon euroya mal oluyor. İleride İstanbul'a da bir otomasyon merkezi kurulabilir.

'KAÇAK ELEKTİRİĞİ ÖNLERİZ'
Ama İstanbul'a hem Anadolu hem Avrupa'ya ayrı ayrı kurmak gerekiyor" dedi. Tezel, bu sayede kayıp veya kaçaklarda önemli miktarda azalma sağlanabileceğini belirterek, "Teknoloji o kadar ilerlemiş durumdaki, abonelerin ne kadar elektrik tükettiğini anında görebiliyorsunuz. Faturasını ödemeyenleri istediğiniz anda kesebilirsiniz. Bunları otomatik olarak yapmak mümkün. Ayrıca kaçak elektrik kullanımını da çok kolaylıkla tespit edebilirsiniz" diye konuştu. Türkiye'de 10 bin megawatt'ın üzerinde atıl kapasite bulunduğunu belirten Tezel, "Bu atıl kapasiteyi yeni teknolojilerle değiştirerek önemli bir yol katedilebilir ve bu daha ucuza mal olur. İletim hatları ve trafolarda da yenilemeler yapmak lazım. Biz trafolar konusunda da çalışıyoruz" dedi.

'OFF-SHORE TALEBİ ÇOK'
Siemens'in şirket olarak elektriğin üretiminden son kullanımına kadar tüm evreleri ile ilgili ürünleri ürettiğini kaydeden bu dönemde özellikle rüzgar santrallarına talepte büyük bir artış olduğunu dile getirdi. Tezel son dönemde off-shore olarak da bilinen denizdeki rüzgar türbinleri için de Türkiye'deki birçok yatırımcı firmadan önemli miktarda sipariş aldıklarını söyledi.