''Fatih'' vapuru ve iki hızlı feribot hizmete giriyor
Giriş Saati : 29.01.2009 14:27 Güncelleme : 29.01.2009 23:48
''Haydi İstanbul Vapurunu Seç'' kampanyasında 370 bin oyla 8 gemi modeli arasından seçilen 4 numaralı ''Fatih'' adlı vapur ile Yenikapı-Yalova arasında hizmet verecek ''Kanuni Sultan Süleyman'' ve ''Yavuz Sultan Selim'' hızlı araba feribotları, 31 Ocak Cumartesi günü Sirkeci Araba Vapuru İskelesi'nde düzenlenecek törenle hizmete girecek.
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) Genel Müdürü Ahmet Paksoy, 23 Temmuz 2008 tarihinde denize indirilen ve Aralık ayından beri seyir tecrübesi yapan ''Fatih'' vapurunun manevra sistemi, pervane kontrol sistemleri ve hızının denetimden geçirildiğini belirtti.
İstanbullular'ın açılan kampanya çerçevesinde seçtikleri vapur modelinin 5'erli grup olarak ihale edildiğini belirten Paksoy, ''Fatih'' adını verdikleri ilk vapurun tamamlandığını ve 31 Ocak Cumartesi günü hizmete gireceğini, ''Kadıköy'', ''Beyoğlu'', ''Beykoz'' ve ''Sarıyer'' isimli vapurların da 3'er aylık arayla bu yıl içinde hizmete sokulacağını kaydetti. Paksoy, Tuzla Çeliktrans Tersaneleri'nde Türk mühendis ve işçileri tarafından 2 yılda üretilen ve 9,3 milyon dolara mal olan vapurla ilgili olarak şunları kaydetti:
''İçi çok etkileyici olan Fatih vapurunda İstanbullular birçok yenilikle karşılaşmış olacak. Seyir zevkine alabildiğine doyacak. Manevrası çok yüksek bir gemi görmüş olacak. Açık güverteler bu gemide alabildiğine geniş. İstanbullular çok güzel bir gemi seçti ve çok sevecek. Tüm şehir hatlarında bu vapur sefer yapacak. Engelli vatandaşlarımız da vapur keyfinden faydalanacak.''
Paksoy, bu vapurların hizmete girmesinin ardından 5'erli gruplar halinde diğer vapurların da ihalesini yapacaklarını bildirdi. Bu arada, ''Fatih'' vapuru ile ''Kanuni Sultan Süleyman'' ve ''Yavuz Sultan Selim'' hızlı araba feribotlarının hizmete girmesi nedeniyle düzenlenecek törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.
''FATİH'' VAPURUNUN ÖZELLİKLERİ
Dünyanın en gelişmiş manevra kabiliyetine sahip 68 metre boy, 13 metre enindeki ''Fatih'' vapuru, 1800 yolcu kapasiteli ve 15 deniz mili hıza sahip bulunuyor.
Geniş ve ferah salon, panoromik camlar, klima sistemi ve minimum titreşime sahip geminin üst, ön ve arkası açık, güvertede oturma yerleri yer alıyor. Otomatik kapı sistemi bulunan vapurun iskeleye yanaşmadan kapıları açılmıyor.
Her türlü konforun düşünüldüğü vapur, minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzoz emisyon değerleriyle de çevreci özelliğe sahip. Vapurun içinde revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon, 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi ve sosyal donatı alanları mevcut.
Görme işitme ve fiziksel engelliler için de tasarımların yer aldığı vapurda, engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni, zemin kaplaması gibi özellikler bulunuyor.
HIZLI FERİBOTLARIN ÖZELLİKLERİ
Yenikapı-Yalova arasında çalışacak olan ''Yavuz Sultan Selim'' ve ''Kanuni Sultan Süleyman'' adlı hızlı araba vapurları da bu mesafeyi 75 dakikada katedecek.
2004 yılından bu yana alımı ve üretimi yapılan 8 adet hızlı feribot ve arabalı vapura iki yeni feribot ilavesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde 10 adet hızlı feribot, Marmara sularıyla buluşmuş olacak.
Açık güverteli, her iki yönden seyredebilen, katamaran tipinde, açık güverteli, iki yönlü yanaşma imkanına sahip ve 22 deniz mili hız yapabilen bu feribotlar, 112 araç ve 600 yolcu taşıyabiliyor.
Damen Shipyards firması tarafından Çin'in Hong Kong kentinde inşa edilen 2 bin 950 groston ağırlığında olan gemilerin toplam maliyeti 66 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son 5 yılda İDO filosuna toplam 361 milyon dolar yatırım yaptı.