kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Pek çok yerde eziyet gören sokak köpekleri, Nişantaşı’nda krallar gibi yaşıyor.

Nişantaşı'nın şanslı köpekleri

Neslihan Tunç
15.01.2009
Onlar Nişantaşı'nda doğup orada yaşlanmış köpekler. Çok şanslılar çünkü hep el üstünde tutuluyorlar. Semt sakinlerinin çok sevdiği bu köpeklerin son derece lüks ve rahat kulübeleri bile var..
Son zamanlarda yolunuz İstanbul'un en lüks semtlerinden Nişantaşı'nın, en gözde caddelerinden Abdi İpekçi'ye düştü mü? Ya da yolunuz düştüyse bile ışıltılı vitrinlerden kafanızı çevirip etrafınıza hiç baktınız mı? Caddenin tam ortasındaki Abdi İpekçi Anıtı'nın hemen karşısında, kocaman bir köpek kulübesi yer alıyor. Kulübeye biraz yaklaşıp içine bakarsanız, içinde yatan kocaman ve sevimli bir sokak köpeğini görebilirsiniz. Yanında mama ve su tabakları duruyor. Etrafı tertemiz. Sonra bu sevimli semt sakininin adının Simba, yaşının da 15 olduğunu öğreniyorsunuz. Çünkü kulübenin üzerinde adı ve yaşı yazıyor.
Ayrıca; 'Ben çok sağlıklıyım. Aşılarım tam, benden korkmayın, sadece beni sevin,' gibi notlar da yer alıyor kulübenin üzerinde.
Çevredekilere sorunca aslında bu kulübenin bir yılı aşkın süredir burada olduğunu ve bunun gibi birkaç kulübenin daha olduğunu öğreniyoruz. Biraz daha dikkat edince kulübesi olsun olmasın Nişantaşı sokaklarındaki köpeklerin son derece mutlu olduğu göze çarpıyor. Daha çok Bulldog, Rottweiler, Pug, Yorkshire Terrier gibi özel ırk köpeklerin tasmayla hatta süslü çantaların içinde dolaştırıldığı Nişantaşı'nda, sokak hayvanlarına gösterilen bu özenli yaklaşım ilk anda bizi şaşırtmadı desek yalan olur. Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan katliamları düşününce de buradaki köpeklerin gerçekten şanslı olduğu bir gerçek. Nişantaşı'nın köpekleri gerçekten şanslı çünkü onların arkasında sağlam bir hayvansever ekip var. Ayrıca Şişli Belediyesi'nin de hayvan dostu semt sakinleriyle işbirliği yapmayı tercih eden bir belediye olarak takdir edilmesi gerekiyor.
Nişantaşı'ndaki sokak kulübelerinin kurulmasına önayak olan semt sakinlerinden Suna Anıl, Şişli Belediyesi'nde 'gönüllü mavi masa sorumlusu' olarak görev yapıyor. Yıllardır Şişli sokaklarındaki köpekleri yerlerinde yaşatabilmek için mücadele veren Anıl, Nişantaşı sokaklarında az sayıda köpek olduğunu, bunların birçoğunun da 15 yaşın üzerindeki yaşlı hayvanlar olduğunu söylüyor: "Bir Maço'muz vardı, 19 yaşında öldü. Simba 15, Sarıkız 14 yaşında. Sadık Şendil Sokak'taki Tora 16 yaşında.
Onlar her sabah çocuklarla beraber okula gittiler, akşam işten gelenleri karşıladılar, kuyruk salladılar. Başlarında hep şefkatli bir el oldu.
Karınları doydu, kulübeleri yapıldı. Eskiden çok köpek vardı Şişli bölgesinde. Ama düzenli kısırlaştırma çalışmaları sayesinde şimdi bir elin parmaklarını geçmez sayıları. Hepsi küpeli, aşılı, aşı takipleri yapılıyor. Hepsine gönüllüler bakıyor." Kulübeleri ise geçen yıl yapmaya karar vermişler. Eskiden bir otoparkta barınan Simba, otopark yıkılınca sokakta kalmış. Bunun üzerine ona bir kulübe yapmaya karar verdiklerini söylüyor Suna Anıl.Bazı semt sakinleri ilk başta kulübelere karşı çıkmış ancak Suna Hanım ve diğer hayvanseverler hiç yılmadan güzellikle tek tek anlatmışlar ve kabul ettirmişler: "Artık herkes ikna oldu. Çünkü bu köpekler zaten çok yaşlı.
Ayrıca sürekli temiz tutuyoruz. Biz gönüllüler olarak her gün onları dolaşıyoruz, yemeklerini koyuyoruz, her türlü bakımlarını yapıyoruz."

HEPSİ KRAL GİBİ YAŞIYOR
Nişantaşı sokaklarındaki köpek kulübeleri çalınmasın diye zincirlerle bağlanmış. Şimdiye kadar bir sorun çıkmamış. Suna Anıl bütün hayvanseverleri kendi sokaklarına bu tarz kulübeler koymaya çağırıyor. Ama bir şartla: "İsteyen olursa birkaç yere daha kulübe koyabilir ancak hijyene dikkat etmek kaydıyla.
Çocukları, toplum sağlığını, seveni, sevmeyeni herkesi düşünmek lazım." Topağacı bölgesindeki köpeklerin sorumluluğunu üstlenen Ülkü Turanlıgil de çalışan biri olmasına rağmen sokağındaki köpekleri hiç ihmal etmediğini söylüyor: "Benim baktığım Çekirdek, 11 yıldır burada. Buraya geldiğinde ölmek üzereydi.
Hepimiz ilgilendik ve hayata döndürdük. Garip üç yıl önce geldi. Sarıkız ise 14 yıldır burada.
Sağlık ve beslenmeleriyle ilgileniyorum. Aşılarını takip ediyorum. Pire ilaçlarını yapıyorum. Hepsi burada krallar gibi yaşıyor."
Haberin fotoğrafları