kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Tam tahıllı' denen hangi ekmek faydalı?

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
16.01.2009
Niçin tam taneli tahıl içeren ürünleri istiyoruz? Çünkü içlerindeki kepek ve tohumlar, işlenmiş ve zenginleştirilmiş tahıllarda olan besin dokusundan daha fazladır. Zenginleştirilmiş ya da beyazlatılmış undan daha kolay emilirler. Böylece glikoz ve insülin seviyesini daha az yükseltip, sizi daha uzun süre tok tutarlar. Ama 'tam tahıllı' diye lanse edilen bütün yiyecekler bu yararları sağlamaz. Faydalı olması için tahılın, tüm orijinal içeriğinin korunmuş olması şarttır. İşte, yanılgıya düşmemek için paket etiketlerinde dikkat etmeniz gereken ifadeler:

* Tam tahıldan yapılmıştır: İçinde bir tutam tahıl olabilir ama bu oran yüzde 100 değilse, potansiyel yararın büyük kısmından mahrum kalırsınız.

* Çok tahıllı: Bu ifade, tahılların bütün mü yoksa işlenmiş mi olduğuna dair hiçbir fikir vermez. Tam 38 çeşit tahıl yiyor olsanız bile eğer işlenmişlerse size pek fayda sağlamazlar.

* Tam tahıl: Eğer etikette 'Yüzde yüz tam tahıl' diye yazmıyorsa, birkaç tür tahılı içeriyor olabilir. Bunun yanında 'un, zenginleştirilmiş, beyazlatılmış, beyazlatılmamış, durum buğdayı ve pirinç' kelimelerini görmek de kötüye işarettir. Aramanız gereken ifade şudur: 'Yüzde yüz tam tahıl' ya da 'Yüzde yüz tam buğday.'