kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avokado ömrü uzatıyor

Giriş Saati : 09.01.2009 11:04
Güncelleme : 09.01.2009 21:34
Yeni Haber
Özellikle Ekvatordan Akdeniz iklim kuşağına kadar olan bölgelerde yetişen, Türkiye'de ise Akdeniz Bölgesi sahil kuşağında yetiştirilen avokado meyvesinin tansiyon düşürücü, kanseri önleyici ve yaşlılığı geciktirici etkisi olduğu bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, 'Amerikan armudu' olarak bilinen, meyveleri reçel ve salata olarak değerlendirilen avokado meyvesinin tansiyon düşürücü ve ishali kesici özelliği bulunduğunu belirtti. Avokado meyvesinin kaynatılıp içilmesi halinde zayıflatıcı bir kür özelliği taşıdığını da kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, "Avokado meyvesi kaynatılıp aç karnına içildiğinde böbrek taşını düşürür, balla tatlandırılarak içilirse yüksek tansiyonu düşürür, soğuk içildiğinde ishali keser. Cilt bakımı için avokado yağı yalnız veya zeytinyağı ile karıştırılarak cilde sürülürse iyi sonuç alınır" dedi.

Prof. Dr. Karadeniz, sözlerine şöyle devam etti: "Çok kalorili olmasına rağmen içerdiği glutathion isimli madde süper bir hücre koruyucusudur, zira bu madde güçlü bir antioksidanttır. Antioksidanlar hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır ve kanseri önlerler. Tüm meyveler arasında protein bakımından en zengini avokadodur. Bol miktarda E vitamini içerir. Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dolaşımı düzene sokar. Buna ilaveten potasyum ve B6 vitamini bakımından da zengindir. Başta kadınlar olmak üzere herkese tüketilmesi tavsiye edilir."

(İHA)