İLİŞKİLİ HABERLER
Turuncu ile DNA'nız sevinsin
Turuncu ile DNA'nız sevinsin
PROF. DR. MEHMET ÖZ
02.01.2009
Yaprakların sarardığı günler; tabağınızdaki seçeneklerin de daha canlı hale geldiği zamanlardır. Ve bu iyi bir şeydir! Çünkü sarı ve turuncu sebzeler (havuç, tatlı patates ve balkabağı dahil) harika lezzettedir ve karoten açısından son derece zengindir.
Fotokopi gibidir
Peki karoteni niçin umursayalım? Bu besin, vücudunuzu hasta eden ve vaktinden önce yaşlandıran DNA hasarına karşı savaşır da ondan! Gördüğünüz gibi, hayatınızı ister aylaklık ederek, ister merdiveni hızla tırmanmak için çalışarak geçirin; DNA'nız hasar görür! Bu durum, DNA'nız yeni hücre üretmek için kopyalandıkça devam eder. Bu fotokopinin fotokopisinin fotokopisini çekmek gibi bir şeydir. Her şey yolunda görünse bile küçük kusurlar baş gösterir. Aynı şey DNA'nız için de geçerlidir. Ve bu hiç de hoş değildir. Çünkü ileri derecede hücre kopyalama hatasına dönüşebilir; yani kansere! Araştırmacılar, balkabağına da koyu turuncu rengini veren karotenin, yaşlanmaya bağlı DNA hasarına karşı korunma sağlayacağını düşünüyor. Böylece, daha uzun yıllar 'temiz ve iyi hücreler' kopyalamaya devam edebilirsiniz. Hem sezonun 'revaçta' ürünlerini tüketip damak tadınızı güçlendirir, hem de vücudunuzu hastalıktan korumuş olursunuz...
İLİŞKİLİ HABERLER
Turuncu ile DNA'nız sevinsin
Yayın tarihi: 7 Ocak 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/07/gny/haber,B47D4A87D6E548B2A5E55377F3432712.html
Tüm hakları saklıdır.