İşte karda yürümenin teknikleri
Giriş Saati : 06.01.2009 11:07
Güncelleme : 06.01.2009 20:00
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nurettin Heybeli, ciddi yaralanmaların büyük çoğunluğunun, kayma sırasında ellerle dengenin sağlanamaması veya düşme sırasında başın ve vücudun korunamamasından kaynaklandığını belirtti.
Doç. Dr. Heybeli, kayma ve düşme sonrası, kırık ve çıkıklarla sık karşılaştıklarını, buzlu zeminin bu kazalar için elverişli bir ortam yaratığını belirtti. Uzmanlık eğitimi yıllarında buzlu bir gecede sabaha kadar aralıksız 30'a yakın hastada, el bileği kırığı düzeltip alçıladığını söyleyen Heybeli, bu kırıkların alınacak tedbirlerle önlenebileceğini bildirdi.
Bu konuda çeşitli önerilerde bulunan Heybeli, yürüme alanlarındaki kar ve buzun temizlenmesi ve kum ya da tuz ile uygun yürüme zemininin oluşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Karlı, buzlu ve yağmurlu havalarda acele edilmemesini, yolun her zamanki yürüyüş zamanından daha uzun süreceğinin hesaplanarak gerekirse erkenden yola çıkılması gerektiğini öneren Heybeli, şöyle devam etti:
''Her zamanki yolumuz gerekirse değiştirilerek, buzlanmanın daha az olacağı ana yollar tercih edilmelidir. Kışlık botlar, su geçirmez, yalıtımlı, kaymaz kalın tabanlı, geniş ve yüksek olmayan topuklu ve hafif olmalı. Ülkemizde çok yaygın olmasa da kuzey ülkelerinde sık kullanılan buz kıskaçları eğer zeminde sert buz oluşmuş ise botlara takılarak kaymayı önlemede yardımcı olur, fakat buz dışı zeminlerde mutlaka çıkartılmalıdır.
Dengeyi sağlamak için baston kullanımı yararlıdır. İleri yaşlardaki kişilerin mümkün olduğunca dışarı çıkmaları tavsiye edilmemekte ise de eğer bu zorunluluk var ise düşme durumunda sık karşılaşılan kırıklar olan kalça ve el bileği kırıklarına karşı koruyucuların kullanılmasında yarar vardır.''
ATKI VE ELDİVEN UNUTULMAMALI
Heybeli, vücut ısısını kaybetmemenin de önemli olduğunu söyledi. Atkı ve eldivenin de mutlaka kullanılması gerektiğini ifade eden Heybeli, ''Bu ellerimizi ısıtmak için cebimizde tutma refleksimize engel olur. Ciddi yaralanmaların büyük çoğunluğu, kayma sırasında ellerimizle dengemizi sağlayamamak veya düşme sırasında başımız ve vücudumuzu koruyamamaktan kaynaklanır'' dedi.
Buzda yürüme sırasında hareketlerin yavaşlatılması ve bir sonraki hareketin düşünerek yapılmasının yararına değinen Heybeli, ''Adımlarımızı küçültürken, denge alanımızı genişletmek için iki ayağımız arasındaki mesafeyi arttırmak gerekir. Dizler rahat ve hafif kıvrık olmalıdır. Bu şeklide, ağırlık merkezimizi yere yaklaştırarak stabilitemizi arttırmış oluruz. Bununla birlikte, asıl yaklaşımın risk almamak olduğu unutulmamalıdır'' diye konuştu.
(AA)
Yayın tarihi: 6 Ocak 2009, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/06//haber,59E3689D46174499B2169EDBE687756F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.