kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Enflasyonda düşüş sürecek

AA
Giriş Saati : 05.01.2009 11:30
Güncelleme : 05.01.2009 17:50
Yeni Haber
Merkez Bankası, talep koşullarındaki zayıflamaya paralel olarak hizmet fiyatlarında gözlenen yavaşlamanın genele yayılarak sürdüğü, bu çerçevede, temel enflasyon göstergelerindeki olumlu görünümün devam ettiği belirtilerek, ''önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir'' denildi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2 Ocak tarihinde açıklanan 2008 Aralık ayına ilişkin enflasyon verileri değerlendirildi.

Aralık ayı fiyat gelişmelerinin döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kaldığını teyit ettiği belirtilen açıklamada, bunun yanında petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gerilemenin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ettiği ifade edildi.
Açıklamaya göre, hizmet grubunda, maliyetlerdeki azalış ve iç talebin zayıf seyrinin etkisiyle Aralık ayında tüm alt gruplarda yıllık enflasyon geriledi.

İşlenmiş gıda fiyatlarının artış hızındaki belirgin yavaşlamanın yemek hizmetleri fiyatları üzerindeki olumlu yansımaları devam ederken, petrol fiyatlarındaki yüksek oranlı azalışlar sonucunda ulaştırma hizmetleri yıllık enflasyonu da gerilemeye başladı.

Kiranın yıllık artış oranı ise aralık ayında 0,4 puan daha düşerek yüzde 11,85 oldu. Hizmet fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.

Enerji grubu fiyatları aralık ayında yüzde 2,58 oranında azaldı. Ham petrol fiyatlarında gözlenen birikimli azalışların etkisi yurt içi akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki yüksek oranlı indirimler ile aralık ayında daha da belirginleşti.

Böylece, enerji grubu yıllık enflasyonu son iki ayda yaklaşık 11,2 puan düşüşle yüzde 19,81'e geriledi. 2009 yılında enerji grubunun yıllık enflasyonundaki gerileme eğiliminin süreceği öngörülüyor.

Enerji ve gıda dışı mal grubunun yıllık enflasyonundaki düşüş Aralık ayında da devam etti. Zayıf seyreden talep koşulları nedeniyle indirim sezonunun erken başlaması sonucunda giyim grubu fiyatları aylık bazda yüzde 3,92 oranında geriledi. Böylelikle, bu grupta fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemindeki seviyesinin altına indi.

Dayanıklı tüketim malları (altın hariç) grubunun yıllık enflasyonunda sınırlı bir artış gözlendi. Toplam talep koşullarının mevcut seyri TL'deki değer kaybının dayanıklı tüketim malları fiyatlarına olan etkisini önemli ölçüde sınırlıyor.

Dayanıklı mal (altın hariç) fiyatları Aralık ayında yüzde 0,43 oranında azaldı. Döviz kuru hareketlerinin etkisi elektrikli ve elektriksiz ev aletleri fiyatları kanalıyla kısmen görülmüş, diğer malların fiyatları üzerinde ise belirgin bir etki gözlenmedi.

İç ve dış talepte belirginleşen zayıflamaya paralel olarak mobilya ve otomobil fiyatlarının düşüş eğilimini koruduğu gözleniyor. Aralık ayında otomobil ve mobilya fiyatları sırasıyla yüzde 1,26 ve 0,68 oranlarında gerilerken, otomobil fiyatlarında son altı aylık dönemdeki azalış yüzde 5,85 oranına ulaştı.

Aralık ayında işlenmiş gıda fiyatlarındaki yavaşlama sürerken, işlenmemiş gıda enflasyonu yükseldi. İşlenmemiş gıda fiyatları Aralık ayında yüzde 1,01 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 7,87 seviyesine yükseldi. Yıl genelinde taze meyve-sebze fiyatları yüzde 2,59 oranında azalırken, diğer işlenmemiş gıda fiyatları yüzde 16,3 oranında arttı.

Özellikle, olumsuz hava koşulları kaynaklı olarak fiyatları yıl genelinde sırasıyla yaklaşık yüzde 44 ile yüzde 55 oranında artan pirinç ve bakliyat kalemlerindeki artışlar grup fiyat artışında belirleyici oldu.

İşlenmiş gıda ürünleri yıllık enflasyonu aralık ayında yüzde 15,46'ya geriledi. Böylelikle, 2008 yılının ilk yarısında özellikle ekmek ve tahıllar ile katı ve sıvı yağlar alt kalemlerindeki yüksek fiyat artışlarının etkisiyle oldukça yüksek seviyelere ulaşan grup yıllık enflasyonu, olumlu üretim ve dış fiyat gelişmeleri çerçevesinde son beş ayda yaklaşık 10 puan geriledi. Grup enflasyonundaki kademeli düşüş eğiliminin önümüzdeki dönemde de devam edeceği tahmin ediliyor.