Kanser teşhisi konduğu zaman, ille de ameliyat gerektiği anlamına gelmez bu.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kanser hakkındaki bilgilerinizi yenileyin
Kanser hakkındaki bilgilerinizi yenileyin
PROF. DR. MEHMET ÖZ
19.12.2008
Evdeki haşerelere benzeyen kanser, düzeni umursamadan kendine yer açmaya çalışır... Ama doğru bilgilere sahipseniz, bu zorlu hastalığı yenmekte daha başarılı olursunuz!..
Kanser, bazı açılardan evinizdeki haşerelere benzer... Haşere gibi üreyen hücreler vücudunuzun geleneksel kurallarına aldırış etmez. Yine de stratejilerini bilirseniz, onları yenebilirsiniz. Peki, kanser hakkında ne kadar bilgilisiniz? Bugüne dek doğru bildiğiniz şeyleri bu yazıyı okuyarak, gözden geçirin...
1- İyi huylu tümörlere dokunulmamalı:
İyi huylu tümörler kanserli hücre barındırmazlar ama yine de tehlikeli olabilirler ve alınmaları gerekir. Çünkü bazı tümörler öyle büyür ki, önemli beslenme kanallarının yolunu tıkar veya kritik organlar üzerinde basınç oluştururlar.
BEŞTE BİR AMELİYAT GEREKİR
2- Eğer size kanser teşhisi konulduysa, acilen tedavi olmanız gerekir:
Bazı kanser türleri çok hızla yayılsa da, ikinci bir uzman görüşü almak akıllıca olacaktır. Kanser teşhisi konulan insanların sadece yüzde 10'u ikinci bir uzman görüşü alsa da, ikinci uzman görüşlerinin yüzde 30'u teşhisi ya da tedaviyi değiştiriyor. Çalıştığımız New York Presbyterian Hastanesi'ne ya da Cleveland Kliniği'ne belirli bir ameliyat için başvuran her beş hastanın, en azından birinin aslında bu ameliyata ihtiyacı olmadığı ortaya çıkıyor.
MUTLAKA BAŞKA GÖRÜŞ ALIN
İyi doktorlar sizi ikinci bir görüş almanız için yüreklendirir. Özellikle de iki araştırmanın sonuçları, belli başlı kanserlerin biyopsilerinin en azından yüzde 10 oranla yanlış okunduğunu ortaya koyduğundan beri... İyi bir ikinci görüş almak için, ilk gittiğiniz doktordan farklı bir yerde çalışan ve söz konusu kanserin tedavisinde iyi bir üne sahip olan bir doktora gitmeniz iyi olacaktır.
3- Kanser bulaşıcıdır:
Rahim kanseri ve Hepatit B'nin neden olduğu karaciğer kanseri gibi bazı kanser türleri hızla yayılan virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Yani bir açıdan 'kanser bulaşıcıdır' diyebiliriz. Ama kanser hastası bir insanla aynı odada bulundunuz, ona dokundunuz ya da sarıldığınız için kansere yakalanmanız söz konusu olmaz.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kanser hakkındaki bilgilerinizi yenileyin
Yayın tarihi: 31 Aralık 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/31/gny/haber,8F87051A2A4C468CB7CB1681A826BE83.html
Tüm hakları saklıdır.