kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Evde şarap yapmak için çok geniş bir alana ihtiyaç yok.

Evde şarap yapımının detaylı bir tarifi

31.10.2008
Memet Karabulut, evde şarap yapımını tüm aşamalarıyla şöyle anlatıyor:
"Bağdan üzümü alırsınız. En kısa sürede işleme başlamak gerekir. Çünkü bağda sapını kestiğiniz anda üzümde fermentasyon başlar. Üzüm sapından ayrılıp taneler patlatılır. Üzümler kesinlikle yıkanmaz. Evde fermantör denilen bir kaba konur. Bunun şarap yapımına uygun çelik ya da gıdaya uygun plastik olması lazım. Üzüm konulan kabın üstü açık olur.
Bir üzüm tanesinin içerisinde şarap olması için gereken her şey vardır aslında. Maya dahil. Ama bağdan gelen bu mayalara vahşi mayalar denir. Bu mayalar şarabın içindeki şekeri alkole dönüştürürken, alkol oranını yüzde 12'lere ulaştırabilir mi ulaştıramaz mı tam bilinmez. Ulaştıramazsa da şarabı koruyamaz. Şarabı koruyan iki şey vardır. Biri alkol, diğeri kükürt. Kükürdü en az oranda kullanmak için alkolün de şarabı koruyacak noktada olması lazım. O yüzden üzümün şeker ölçümü yapılır, hidrometreyle. 1100 derecede şeker oranı var mı ölçülür, çünkü yüzde 12 alkolü bu şeker sağlar.
Ardından, şarabı korumak için 20 litrelik üzüme 1 gr. kükürt atılır. Vahşi mayaları yok etmek için. 24 saat kükürtlü bir şekilde kalır. Sonra içine şarap mayası koyarız.
Mayalandıktan 24 saat sonra üzümün kabukları yukarıda birikir. O yukarıya biriken kısmı günde üç kez altındaki suyla, dikey bir şekilde karıştırmak lazım. Bir hafta sürer bu karıştırma işlemi. Şekerlilik oranı binlere yaklaştığı zaman üzerindeki posa alınır ve sıkılır. Çıkan şıra ayrı bir kaba alınır. Bu kap cam ya da polikarbon su damacanası olabilir. Damacana omuz hizasına kadar doldurulur ve üstüne hava kilidi takılır. Amaç, fermentasyon sürerken içerideki karbondioksitin dışarı çıkması ama içeri oksijen girmemesi. Gaz çıkışı sürerken damacananın altında tortular birikir. O tortuları almak lazım. Bunun için de üzerine bir hortumla, sifon sistemi yapıp şarap aktarılır, tortu atılır. Akvaryum suyunun yenilenmesine benzer bu işlem. Bunu birkaç sefer yaparsınız. Şarap berraklaşır. Berraklaştıktan sonra da eğer varsa meşe fıçıya koyup bekletirseniz daha lezzetli olur."
Bilgi için: www.evdesarap.org - www.dekomostra.com