Giriş Saati : 18.12.2008 19:24 Güncelleme : 18.12.2008 20:01
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası'nın uyguladığı kısa vadeli faiz oranlarını 1,25 puan indirdi.
Kurul, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16,25;ten yüzde 15;e, borç verme faiz oranını ise yüzde 18,75;ten yüzde 17,50;ye indirilmesini kararlaştırdı.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son dönemdeki verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın derinleştiğine işaret ettiği belirtildi.
Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu çerçevede enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğinin düşünüldüğü ifade edilen açıklamada şöyle denildi: ''Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 125 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Küresel finans piyasalarındaki sorunların, reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler, halen yüksek seviyede seyretmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir. Bundan sonraki faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacaktır''.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin altı çizilen açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.
FAİZ ORANLARI
Açıklamaya göre, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,25;ten yüzde 15;e, borç verme faiz oranı ise yüzde 18,75;ten yüzde 17,50;ye indirildi.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.0017.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,25;ten yüzde 11;e, borç verme faiz oranı ise yüzde 21,75;ten yüzde 20,50;ye düşürüldü.
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 17,75;ten yüzde 16,50;ye indirildi.
İKTİSADİ FAALİYET YAVAŞLIYOR, ENFLASYON DÜŞECEK
Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın derinleştiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, "Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu çerçevede enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 125 baz puan indirilmesine karar vermiştir" denildi.
Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyrettiği vurgulanan açıklamada, "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir" denildi.
Açıklamada, bundan sonraki faiz indiriminin miktarı ve zamanlamasının enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağı da ifade edildi.