kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Havaalanındaki grev devam ediyor

Giriş Saati : 17.12.2008 10:11
Güncelleme : 17.12.2008 17:45
Yeni Haber
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki uluslararası Ferihegy havaalanında geçen hafta çarşamba günü başlayan grev devam ediyor.

Aralarında uçuş kontrolörleri, yer hizmetleri ve güvenlik personelinin de bulunduğu havaalanı çalışanlarının ücret artışı talebiyle yaptığı grev nedeniyle Macaristan Hava Yolları (MALEV) ile diğer hava yolları şirketleri, seferlerinin büyük bölümünü iptal etmek zorunda kalmış, bazı hava yolları şirketleri ve Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul-Budapeşte-İstanbul seferleri gecikmeli yapılabilmişti.

Grevin 7. gününde Budapeşte Airport AŞ yetkilileri Yunanistan'dan, bütün AB ülkelerinde çalışabilecek 38 belgeli güvenlik görevlisini geçici sözleşmeyle işe alınca havaalanında geçişler biraz olsun rahatladı.

Havaalanı Çalışanları ve Hizmet Sendikası ile Hava Yolları Dernek Sendikası yetkililerinin işveren Budapeşte Airport AŞ yetkilileriyle grevin sona erdirilmesi için dün 10 saat boyunca yaptıkları toplantı sonuç vermedi. Toplantıların bugün de devam edeceği açıklanırken, Macar medyası, Budapeşte Airport AŞ'nin grev süresince çalıştırılmak üzere 100 İtalyanı geçici olarak işe alacağını yazdı.

Sendikalar, geçici işe alımlarla grev kanununun ihlal edildiğini, bu nedenle iş mahkemesine başvurduklarını açıkladı.

İşveren sözcüsü Domokos Szollar, grev nedeniyle onlarca hava yolu şirketinin yanı sıra binlerce yolcunun mağdur olduğunu, bir an önce anlaşma sağlanmasını istediklerini belirtti.

SUZUKİ'DE İSTİFA EDEN ÇALIŞANA 2 AYLIK MAAŞ

Macaristan'da Suzuki şirketi, kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanlarına tazminatlarının yanı sıra 2 aylık maaş vereceğini açıklayınca 800 çalışan istifa etti.

Küresel mali krizin en fazla etkilediği ülkelerin başında gelen Macaristan'da otomotiv sektörü de krizden nasibini almış, ülkede otomotiv üretimi yapan Audi ve Suzuki üretimlerine 1 ay ara vermişti.

Estergon şehrinde 1991 yılından bu yana binek otomobil üreten Japon şirketi Suzuki, kriz nedeniyle yaklaşık 6 bin çalışanından 1200'ünü işten çıkaracağını açıklamıştı.

Şirket yetkilileri, işten kendi isteğiyle ayrılacaklara tazminatların yanı sıra 2 aylık maaş da vereceklerini duyurunca 800 kişi istifa etti.

17 yılda Macaristan'da 1,5 milyon binek otomobil üreten Estergon'daki Suzuki, bu yıl kapasitesini yıllık 300 bine çıkarmış, ancak kriz nedeniyle 2009 yılında kapasitesini 230 bine indireceğini açıklamıştı.