Giriş Saati : 11.12.2008 09:22 Güncelleme : 11.12.2008 16:35
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklanarak cezaevine konan gazeteci Tuncay Özkan aleyhine açtığı manevi tazminat davasını kaybetti. Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Özkan'ın Cumhuriyet mitinginde yaptığı konuşmanın "eleştiri' sınırları içerisinde olduğunu belirtti.
Başbakan Erdoğan, Özkan'ın, İzmir ili Gündoğdoğdu ilçesinde düzenlenen Cumhuriyet mitinginde, "..ya Recep Tayyip Erdoğan garip adam, garip fukara adam. Ya bu üç milyon dolara gemi nasıl alındı. Tanesi 1 trilyondan 5 tane ev nasıl alındı. Bunun hesabını sandıkta sormayacak mısınız? Hırsızlık yolsuzluk yapanların, yobazların yanına mı bırakacaksınız?......."söylediği sözler nedeniyle kişilik haklarının hedef alındığını belirterek tazminat talebiyle dava açtı.
Mahkeme, Özkan'ı tazminat ödemeye mahkum eti. Kararı, Özkan'ın avukatlığını da yapan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü temyiz etti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
BAŞBAKANIN GEMİSİNE TAZMİNAT YOK
Oyçokluğuyla alınan kararda şöyle denildi: "Dava konusu konuşma bir bütün olarak incelendiğinde; hükümetin icraatlarına yönelik düşünce açıklaması niteliğinde olduğu, hükümetin başı olarak başbakanlık görevini yürüten davacının kişilik haklarının doğrudan hedef alınmadığı, davacının adının konuşma öncesinde basında genişçe yer almış bulunan mal varlığı ile ilgili iddialar nedeni ile geçtiği, davalının gazeteci yazar sıfatı ile yaptığı konuşma sırasında bu iddialarla ilgili düşünce açıklamasında bulunarak eleştirilerini dile getirdiği, konuşmanın tümü itibariyle davacının kişiliğine yönelik saldırı bulunmadığı, başka bir deyimle eleştiri sınırları içinde kalındığı gözetilerek davanın tümden reddi gerekirken, yazılı gerekçe ile kısmen kabulü usul ve yasaya aykırı görüldüğünden kararın bozulması gerekmiştir."
Karara muhalif kalan daire üyelerinden Kamil Kancabaş ve Sadık Demircioğlu, karşı oy yazıralında, "Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün onanması görüşünde olduğumuzdan sayın çoğunluğun bozma kararına katılmıyoruz" görüşünü belirttiler.
Yerel Mahkeme, verdiği karara direnirse dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine gelecek.