kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Olli Rehn

AB, siyasi partiler yasasında anayasal düzenleme istedi

Duygu Leloğlu /BRÜKSEL
08.12.2008
AB dışişleri bakanları, Türkiye'nin vakit geçirmeden siyasi partiler yasasını değiştirmesini istedi. Dışişleri bakanlarını buluşturan AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nin genişleme kararında "Türkiye'de anayasa dahil siyasi partilerin işleyişiyle ilgili yasaların değiştirilmesinin her zamankinden daha fazla istendiği" vurgulandı. AB'nin Dışişleri Bakanları dün Brüksel'de bir araya gelerek, bu hafta yapılacak AB Zirvesi'nde kabul edilecek, genişleme sürecine ilişkin sonuç bildirgesini onayladı. AB liderleri tarafından kabul edilerek resmilik kazanacak olan belgenin Türkiye'ye ilişkin paragrafında, ülkenin AB'ye katılımından bahsedilmedi. Türkiye'nin AB perspektifinin de altı çizilmezken, Batı Balkanlar'ın AB perspektifinin destekleneceğine dikkati çekildi.

REFORMLAR CANLANDIRILMALI
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, basın toplantısında Güney Kafkaslar'daki olayların, Türkiye'nin Avrupa'nın istikrarı ve güveni için önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Rehn, hükümetten reformları tekrar canlandırmasını istedi. Türkiye paragrafında şu noktalara değinildi: nTürkiye'de ciddi siyasi krizin önlenmesinden ötürü memnuniyet duyuyoruz. Yargı kuralları, siyasi partiler yasasına ilişkin anayasal düzenlemeler tekrar gözden geçirilmeli.

* Türkiye'nin geçen yıl siyasi reformlarda sınırlı bir gelişme göstermesinden ötürü üzüntü duyuyoruz. Özellikle yolsuzluklara karşı mücadelede strateji oluşturulmalı, yargı reformu devam etmeli.

* Güney Kafkaslar'da ve Ortadoğu'da yapıcı aktif bir rol oynadı. Özellikle Ermenistan ile yakınlaşması cesaret verici.

* Terörizme karşı mücadelenizi destekliyoruz. Bu mücadele insan hakları ve temel haklara saygı kapsamında devam etmeli.

* Türkiye'nin halen Kıbrıs'la ilişkilerini normalleştirmemesi üzüntü verici.