kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kurban etine çıplak elle dokunmayın

Giriş Saati : 06.12.2008 14:36
Güncelleme : 06.12.2008 22:31
Yeni Haber
Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan virüsün sığırlarda ve koyunlarda uzun ömürlü olmadığını, ancak hayvanların taşıyıcı olarak rol oynayabileceklerine dikkat çekti. İnci bu yüzden kurban etlerine çıplak elle dokunulmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Abdullah İnci, hayvanlardan insanlara geçen birçok bakretiyel, viral ve paraziter hastalık olduğunu hatırlattı. Bu hastalıklardan en önemlilerinden birinin KKKA Hastalığı olduğunu ifade eden İnci, kurbanlık hayvanların üzerinde kış keneleri bulunabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle kurbanlık hayvanların muayenelerinin çok önemli olduğunu dile getiren İnci, sağlık raporu ve menşei şahadetnamesi bulunmayan hayvanların nakillerine asla izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık raporlarının düzenlenmesinde de veteriner hekimlerin işlerinin gereği olan muayeneye azami özen gösterilmesinin önemli olduğuna değindi. İnci, ülkeye yasa dışı yollardan hayvan girişlerine de kesinlikle izin verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Vatandaşların artık geleneksel yöntemlerle kurban kesmekten vazgeçmelerini isteyen Prof. Dr. İnci, kurban kesimi için özel olarak düzenlenmiş yerlerin tercih edilmesi ve kesimi bu işte ehil olan kişilerin yapmasının gerektiğini kaydetti.

Kurban kesimi öncesinde ve sonrasında veteriner hekim tarafından gerekli sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan İnci, "Kurbanın derisi yüzüldükten sonra özellikle ellerdeki olası yara ve çizikler dolayısıyla oluşan portantreler (delikler) dikkate alınarak çıplak elle karkasa dokunulması tehlikeli olabilir. Özellikle kurban eti ile daha fazla uğraşan kadınların buna dikkat etmesi gerekir. Her türlü enfeksiyon riskine karşı tedbir olarak eldiven giymekte fayda vardır" diye konuştu.

Prof. Dr. Abdullah İnci, kurban etlerinin iyice pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğini de kaydetti.

(CİHAN)