kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çevreciler ABD'ye yüklendi

Giriş Saati : 03.12.2008 14:15
Güncelleme : 03.12.2008 22:49
Yeni Haber
Polonya'da devam eden Uluslararası İklim Konferansında çevreciler, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeleri, küresel ısınmanın önüne geçme konusunda bugüne kadar anlamlı bir vaatte bulunmamakla suçladı.

Polonya'nın Poznan kentinde yaklaşık 190 ülkenin katılımıyla düzenlenen konferansta çevreci eylemciler, sanayileşmiş ülkelerin sera etkisi yaratan gaz salımının kesilmesi için uzun vadeli hedeflerin belirlenmesine direnmelerinin, görüşmeleri başarısızlığa uğratacağı endişesini dile getiriyor. Sanayileşmiş ülkeler ise gelişmekte olan ülkeler de benzer bir fedakarlıkta bulunmadığı sürece anlaşmaya yanaşmıyor.

Endişeli Bilim Adamları Derneğinden Alden Meyer, ABD'deki George Bush yönetiminin 2020 yılı için masaya herhangi bir hedef koymayı reddetmesi sebebiyle konferanstan ortak vizyon yansıtan bir anlaşma çıkacağına inanmadığını söyledi.

Konferansta ABD'yi temsil eden Harlan Watson da, Poznan'da, 2020 yılı itibariyle söz konusu gazların salımının kesilmesine ilişkin spesifik küresel hedeflerle ilgili bir anlaşma imzalanmasını beklemediğini söyledi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam adına konuşan Savio Carvalho, görüşmelerde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında genel bir güven sorunu olduğuna dikkati çekerek, ABD, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya, fosil yakıta olan bağımlılıklarını azaltacak politikaları onaylamaları ve gelişmekte olan ülkelerle teknoloji paylaşımında bulunmaları çağrısında bulundu.

Polonya'da 12 Aralıka kadar sürecek konferansta, önümüzdeki yıl sonunda Kopenhag'da yapılacak konferansa yol gösterici nitelikte müzakerelerin yapılması, sera etkisi yaratan gazların salımıyla ilgili olarak 2050 yılı hedefleriyle alakalı ortak bir vizyon oluşturulması amaçlanıyor.