kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

Yerel seçimlere kim nasıl bakıyor?

Önümüzdeki yerel seçimler bir genel seçim havasında geçeceği için sadece AK Parti ve CHP değil bütün partiler ciddi bir hazırlık yapıyor.
Hatta bu seçimlerin bir genel erken seçime gidişi hazırlayacağı da konuşuluyor. Bu anlamda siyasi partiler belediye başkanlık sayısından çok alınacak oyun hesabında.
MHP, DP, Saadet Partisi ağırlıkla oy eksenli bir yerel seçim stratejisi izlerken, DTP hem oy hem de belediye başkanlığı ekseninde ciddi bir çalışma yürütüyor.
Mevcut duruma bakınca AK Parti 2500 civarında olan belediyelerin neredeyse yüzde 60'ına sahip.
Peki, bu partiler bu tabloyu değiştirmek ve oylarını artırmak için yerel seçimlere nasıl hazırlanıyor?
Sözünü ettiğimiz partilerde henüz kamuoyunun bildiği isimler ortaya çıkmadı ama her parti kendi teşkilatı içinde etkili isimlerle yarışa girmenin hazırlığını yapıyor.

MHP her yerde seçime giriyor
MHP yerel seçimlere Türkiye'nin bütün illerinde aday çıkarma ve yarışa katılma kararıyla giriyor.
İşe belki de en erken başlayan partilerden biri MHP. MHP yerel seçimler için önce genel merkezde 5 kişilik bir ekip oluşturdu. Sürecin nasıl işleyeceğini MHP Meclis Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır şöyle anlatıyor:
"Bugüne kadar ortaya atılan isimler spekülasyondan öteye geçmiyor. Çünkü bizde ilçeler bir aday adayları listesi oluşturacak, bunlar illerde toplanacak. Sonra il teşkilatları da görüşlerini ekleyerek genel merkeze gönderecek. Bu süreç dün itibariyle bitti. Önümüzdeki pazartesinden itibaren genel merkezdeki heyet bu adayları teke düşürecek. Tabii teşkilatların görüşleri ışığında..."
MHP yönetiminin bu genel yaklaşımına rağmen İzmir'de MHP il başkanı Musavvat Dervişoğlu, Ankara'da çalışmalarıyla herkesin övgüsünü kazanan Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul'da da eski Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un adı büyükşehir belediye başkanlıkları için geçiyor.
2004 yerel seçimlerinde o günkü belediye sayısı içinde MHP, 250 civarında belediye kazanmıştı. İl olarak da sadece Gümüşhane vardı.
Mehmet Şandır, bu seçimlerde Mersin'de de iddialı olduklarını söylüyor.

DP zoru başaracak mı?
Büyük kongresini daha yeni yapan DP'de ise yeniden bir hareketlilik dikkat çekiyor. Düne kadar yerel seçimlerde ne yapacağı bilinmeyen DP'liler, eski kalelerinde güçlü isimleri devreye sokmanın hesaplarını yapıyor. Bunlar arasında en ilginci ise İstanbul. Çünkü İstanbul'da Demokrat Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayının eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Dahası DPAnavatan Partisi arasında genel seçimlerde başarılamayan birlikteliğin yerelde hayata geçirilebileceği umudu var.

Saadet'in sınav seçimi
Önümüzdeki yerel seçimler konusunda Türkiye çapında belki de en iddialı parti Saadet Partisi olarak görülüyor.
Bu seçimler, bir bakıma AK Parti ile aynı tabana seslenen Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş için de bir sınav niteliğinde.
Bu nedenle Kurtulmuş, yerel seçimlere çok önem veriyor ve hayli iddialı konuşuyor. Kurtulmuş bir konuşmasında şöyle diyordu:
"Saadet Partisi bu yerel seçimlerde çok güçlü bir şekilde varlığını ispat edecektir. Seçimden de muktedir bir parti olarak çıkacaktır."
Saadet Partisi başta İstanbul'un ilçeleri olmak üzere birçok yerde de daha şimdiden adaylarını açıklamış durumda.
Gelelim DTP'nin neler yapacağına...
Önümüzdeki yerel seçimlerin en ilgiyle izlenen partisi hiç kuşkusuz DTP olacak. DTP bu seçimlere, ensesinde duran kapatma davasıyla giriyor. Bir yandan da AK Parti ile girdikleri "kaleler savaşı" gerginliği sürüyor. Bu zeminde DTP'nin alacağı sonuç sadece kendilerini değil, Türkiye demokrasisini de yakından ilgilendirecek.